10 SZUPER LÁTNIVALÓ A TISZA-TAVON ÉS KÖRNYÉKÉN
2015. június 18. írta: Lázár Tünde

10 SZUPER LÁTNIVALÓ A TISZA-TAVON ÉS KÖRNYÉKÉN

Vannak, akik már évek óta járnak a Tisza-tóra, s szeretik. Vannak, akik már egyszer voltak itt, de nem jutott idejük minden szép és izgalmas dolgot felfedezni. Vannak, akik még csak tervezik, hogy felkeressék Magyarország második legnagyobb tavát. Szóval... "vannak, akik még nem jöttek el hozzánk, nekik (is) készítettük összeállításunkat".

Tízes összeállításunkat a kevésbé ismert helyektől indulva kezdjük, s haladunk a népszerű programok felé.

1. Erdőteleki Arborétum

 

erdoteleki_arbor.jpg

Dr. Kovács József a XX. század elején a kastélyhoz tartozó kertben gazdag élőfa gyűjteményt hozott létre. A több mint 700 faj között igazi ritkaságokat, különlegességeket is találhatunk. A bejáratnál hatalmas termetű krími hársfa, észak-amerikai vörös tölgy és vadgesztenye fogadja a látogatót. Ritkaságok és érdekesek a lassan növő tiszafák, melyek termése nem piros, hanem sárga színű. Itt látható az ország legterjedelmesebb kúszó borókája, hiszen ágai 90 m-re elnyúlnak. Sétánk során találhatunk óriás életfát, fehértölgyet, vasfát, folyami cédrust, kínai mamutfenyőt és puffadt termésű csörgőfát. A kertben pompázik még számos örökzöld (magyal, aprólevelű kecskerágó, borbolya, erika), díszcserje (madárbirs, trombitafolyondár, rózsalonc, orgona) és a több száz fajtából álló dáliagyűjtemény. Az arborétum angolparkszerűen kialakított részében található a mesterségesen kialakított tó, mely vízinövények, halak, békák, siklók élőhelye.

 

2. Szélmalom Karcagon

 

karcagi_malom_tarjani.jpg

A karcagi, Tilalmasi úton látható a megye egyik legértékesebb műemléke, az 1858-ban épített, Gál-Gálszabóné-Deákné-féle, holland típusú, felülhajtós szélmalom. Karcagon régen hatvan malom működött, közülük tizenegy volt szélmalom, mára csak ez maradt fenn. A malmot egy téglafallal körbekerített, dombszerű emelkedésen építette Gál Ferenc. A szélmalom forgó tetőrésszel és négy széllapáttal készült téglából, a falát ablakokkal törték át. A szépen felújított szélmalomban 1949-ig folyt a munka. Belső berendezése épen maradt, olyan mintha még tegnap is őröltek volna a hatalmas malomkerekek, malomkövek. A malom mellett lakó gondnok részletesen elmeséli annak történetét, és elmagyarázza működését.  

 

3. Szapáry Kápolna, Pusztataskony

 

pusztataskonyi_wiki.jpg

A Szapáry család építette a 19. század második felében, romantikus stílusban. A kápolna kriptájában nyugszik gróf Szapáry Gyula, Magyarország egykori (1890-92) miniszterelnöke, korábbi földművelés és pénzügyminisztere, aki fontos szerepet töltött be Jász-Nagykun-Szolnok vármegye és Pest-Buda közéletében valamint a Tisza szabályozásában.

 

4. Óhalászi-sziget

 

ohalaszi_holt_t_k_s_1.jpg

A Tisza-tó rejtélyes, elárasztott faluját felkeresni valódi élmény a kalandokat, természetet kedvelők számára. Az út az Óhalászi-Holt Tiszán át vezet, mely a tó egyik legszebb területe hatalmas , gyönyörűen virágzó tündérrózsa mezőkön át. Erre a részre motoros járművekkel nem lehet behajtani. Utunkat hatalmas,öreg fák vízbe hajló lombjai között megtéve érkezünk a sziget kilátó tornyához, melyről körbetekintve az egykor háromszáz lelkes település maradványit pillanthatjuk meg. Az Óhalászi szigetről itt olvashatsz többet.

 

5.Tiszavirág Ártéri Sétaút és Pákász Tanösvény

 

atjaro.jpg

Csodálatos ártéri erdőben sétálva, interaktív módon ismerhetjük meg a tiszavirág életét, az ősi tiszai mesterségeket és a mozaikos szerkezetű, páratlan Tisza-tó élővilágát. A sziget belső taván, a Göbén csónakázhatunk is, kipróbálva az evezés művészetét, miközben megismerjük a göbei hattyú-család tagjait is. Ehhez kapcsolódva, idén májustól új elemmel bővült a sétaút; a Pákász-tanösvénnyel. A Tisza-tó természeti gyöngyszemének, a Göbének, a vízi világában kalandozva néha vízen, néha szárazon kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú tanösvény 12 állomásán az "Örvényi pákász" segítségével ismerhetjük meg a pákász élet rejtelmeit.

Ha bejártad a fantasztikus ártéri szigetet, s visszaérsz a Tisza-partra, csak integess a kikötő felé, s máris érted küldik a csónakot!

 

6. Kiskörei Hallépcső

 

halcsatorna_medencesor_haltani_t.jpg

2014. októberében adták át Kiskörén az ökológiai halfolyosót - a Kiskörei Hallépcsőt. Magyarország legnagyobb ilyen jellegű létesítményét azért hozták létre, hogy biztosítsák a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között.

A másfél kilométer hosszú csatorna 37 vízlépcsőből és zsilipből áll, melynek partján sétálva, s a zubogó víz hangját hallva igazi stresszoldásra, nyugalomra számíthatunk.

 TIPP: A legjobb kiindulópont a legszuperebb látnivalókhoz ez a szállás!

 

7. Tisza-tavi Vízisétány

 

poroszloi_tanosveny_kasza_sandor.jpg

A poroszlói, Tisza-tavi Vízisétány a vízen járás élményével ajándékoz meg minket. Másfél kilométer hosszú fahíd-rendszeren járva , mely körbefut egy kis belső tavon, elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is megismerhetjük a Tisza-tó növény-, és állatvilágát. Ha elfáradunk felfedezésünk során, leülhetünk, megpihenhetünk egy belső kis sziget árnyas padjain.

 

8. Tisza-tavi Madárrezervátum

 

szurkegem_tto.jpg

Az Európában is unikumnak számító terület a Tisza-tó északi részén, a Tiszavalki-medencében található, melyet a Poroszlói-medencétől a 33-as főútvonal választ el; szigorúan védett természeti érték. A  Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, 2500 hektárnyi természetvédelmi területet felvették a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába: egyedülálló fauna alakult ki, amely változatos és nagyszámú élővilágával nem csak az amatőr természetbúvárokat , de a hivatásos madárkutatókat is ámulatba ejti. A Tisza-tavi Madárrezervátum a Világörökség része!

 

9.Poroszlói Ökocentrum

 

okocentrum.jpg

Poroszlón található a természet temploma, a Tisza-tavi Ökocentrum, mely pazar, tekintélyt parancsoló épületével valóban templomra hasonlít. Amit itt találunk: Európa legnagyobb édes-vízi akváriuma a Tisza-tó és a Tisza összes halfajával, de  láthatsz vidra etetést és felmászhatsz a 7 emelet magas kilótóba is, ahonnan az egész Poroszlói-medencét belátod.  A gyerekek hancúrozhatnak valamelyik  játszótéren, simogathatunk dámszarvast, megnézhetjük a pelikánokat, rackákat és az aranysakálokat is.

 

10. Csónaktúra az ezer-arcú Tisza-tó lagúnái között

 

0724_lazar_miklos_uton.jpg

Utoljára hagytuk azt a látnivalót, mely rögtönzött, és nem reprezentatív felmérésünk alapján az abszolút győztes.  Egy ilyen kiránduláson, tapasztalt túravezetővel a tó minden titkát, szépségét megismerhetjük. Karnyújtásnyira lehetünk a madaraktól, kóstolhatunk sulymot, vagy más néven vízidiót, s olyan pillanatokat kaphatunk lencsevégre, ha szemfülesek vagyunk, amelyet bármely természetfotós irigykedve csodál. Ha csak egyetlen programra van időd a Tisza-tónál , válaszd ezt! A lagúnák titkos világa téged is garantáltan ámulatba ejt!

 + 1 tipp

Válassz olyan szállást, ahol kényelmes, stílosos szobákkal, apartmanokkal várnak Téged és egész családodat! Ez a tuti tippünk: Vidéki villa madárdallal, minőségi vendéglátással és a Tisza-tó legfinomabb reggelijével. Ráadásként itt Tünde, a tulajdonos és egyben legjobb Tisza-tavi idegenvezető gondoskodik arról, hogy ezeket a szuper látnivalókat megismerjétek, élményeket gyűjtsetek.

img_2449.jpeg

Szívből ajánljuk az abádszalóki Villa Borkát!

 

Gyere a Tisza-tóra,

garantáltan kipihened, és jól érzed magad a lenyűgöző természet közelségében!

 

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek.  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

 

Fotók: dozo, Tarjáni, wiki, Kasza Sándor, Lázár Tünde, MHT, Kasza Sándor, HNP, TTÖC, Lázár Miklós

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr427547034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása