LEGNAGYOBB, LEGKISEBB, LEGKÜLÖNLEGESEBB...
2023. július 05. írta: Lázár Tünde

LEGNAGYOBB, LEGKISEBB, LEGKÜLÖNLEGESEBB...

Tucat meg egy nem tucat leg- a Tisza-tavon

A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb , mesterségesen létrehozott tava. Nyáron akár 260 millió m3 vizet is tárolhatnak benne. S bár ez még nem számít Guiness Rekordnak, de a lánykori nevén Kiskörei Víztározónak nevezett alföldi vízen sok-sok „leg”-el találkozhatunk.

Legyél Te a legokosabb, legtájékozottabb Tisza-tó témában a barátaid körében, olvass itt:

1. A LEGKESKENYEBB SZAKASZ

tiszaderzs_h_m-960x640.jpeg

A Tisza-tó legkeskenyebb szakasza Tiszaderzs térségében található. A  tó „legkisebb ” szélessége , mely természetesen szemmel látható,  600 méter. A tiszaderzsi horgászok hangosabb mondatait a túlsó parton lévők is hallhatják (Tiszanána – Sarud között).

 

 

2. LEGMÉLLYEBB PONT

 

pap_ildiko_fent_4_1.jpeg

A Tisza-tó legmélyebb pontja a Kiskörei Vízerőmű előtti élő Tisza folyó szakaszán mérhető. Itt nyári vízszintnél a legnagyobb vízmélység akár a 17 métert is elérheti.

 

3. A LEGHOSSZABB TANÖSVÉNY

 

jovunk_mar.jpg

A Tisza-tavon két tanösvény található: a poroszlói Tisza-tavi Vízisétány és a Tiszafüred-Örvényi Tiszavirág Ártéri Sétaút.

A két kirándulóhely közel azonos hosszúságú volt, de Tiszaörvényen a Pákász-tanösvény kiépítésével, átadásával az örvényi ártéri őserdő átvette a vezetést.

 

4. A LEGNAGYOBB MADÁR

A Tisza-tavon több, mint 200 fajta madár él vagy tölti el az évnek rövidebb-hosszabb időszakát. Az itt költő madarak között a legnagyobb a szürke gém. Hossza mintegy 90–98 centiméter, szárnyfesztávolsága 175–195 centiméter között mozog.

szurkegem_tto.jpg

A bütykös hattyú egyike a legnagyobb röpképes madaraknak. Bár a Tisza-tavon nem őshonos, ennek ellenére évről évre egyre több családdal találkozhatunk. Testhossza 145–160 centiméter, szárnyának fesztávolsága 208–238 centiméter, ezzel az egyik legnagyobb testű röpképes madár.

matulok_hattyurajt.jpg

A daru csak az év egy rövid szakaszában, az őszi vonulása idején tölt időt Tisza-tavunkon. Testhossza 110-120 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-220 centiméter. Látni szeretnéd a darvak vonulását? Gyere a Tisza-tóra októberben, hogy saját szemeiddel lásd e páratlan eseményt.

e1b84964-7e89-4761-98e4-ad841a8a89b5.jpeg

5. A LEGNAGYOBB KIFOGOTT HAL

matey_istvan_tiszacsegei_harcsa.jpeg

Eddigi hivatalos feljegyzések alapján 2013. októberében, Tiszacsegénél fogták ki a tározó legnagyobb halát.  Nyolcvan-százéves lehetett az a kapitális méretekkel bíró harcsa, amelyet  Farkas Attila akasztott pergetős módszerrel horogra Tiszacsegén. A 110 kg-os harcsa igazi ritkaságnak és óriásnak számít méretével hazai vizeinkben.

6. SÁRGA VIRÁGTENGER, AMERRE A SZEM ELLÁT

tiszato-tortenete-1.jpeg

Európa legnagyobb egybefüggő tündérfátyol mezeje itt, a Tisza-tavon található, mely – többek között e miatt is felkerült az UNESCO Világörökség listájára a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen.

 

7. LEGSZEBB HELY

szalok_yacht_klub.jpeg

Tavasszal hirdettünk szavazást a Tisza-tó 10 legszebb helyéről, melyre már több, mint  10 000 (tízezer) szavazat érkezett.

A leadott szavazatok alapján a sort 20,5 %-kal  az Abádszalóki Yacht Kikötő vezeti. Olvasóink szerint tehát pillanatnyilag ez a Tisza-tó legszebb helye.

8. A LEGFINOMABB REGGELI

Szerinted is a nap legfontosabb étkezése a reggeli? Mert az abádszalóki Villa Borkában  (Kattints ide, és foglalj most, ha kedved támadt kipróbálni!)ezt tudják, s így is állnak hozzá. Kézműves finomságok a terített asztalon, egy laza, ráérős, kiadós reggeli, amilyenről a munkanapokon álmodni sem merünk. Ilyen a Borostyános reggeli: gazdag, választékos, minőségi, hogy jól kezdődjön a Tisza-tavi nyaralás minden napja!

75bf874d-47b9-406a-b4f4-6ecfcfae16e1.jpeg

Az elengedhetetlen -a háziasszony által készített- lekvárokkal, különböző ízesítésű házi sajtok a Hajdú Családi Farmról, finom kolbászok, szalámik Ficzerééktől, kézműves kencék saját konyhájukból. A villa vegyszermentes fűszerkertjében megtermelt fűszernövények  jól kiegészítik a helyi gazdáktól beszerzett alapanyagokat.

9. KISKÖREI HALLÉPCSŐ

 halcsatorna_medencesor_haltani_t.jpeg

Jövőre lesz 10 éve, hogy megcsodálhatjuk az Alföld szívében ezt a mesés kis „hegyi patakot”: Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját. A másfél km hosszú, 37 kis vízeséssel tarkított medert szemmel láthatóan nagyon megszerették a halak, előszeretettel használják.

S hogy mi az a hallépcső és miért hozták létre, olvass róla itt.

10. TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM – POROSZLÓ

img_5063.jpeg

A Poroszlói Ökocentrum, mely tavaly ünnepelte nyitásának 10. évfordulóját , igazi unikum!  Ugyanis itt található Európa legnagyobb édes-vízi akváriuma, az akváriumban pedig az édesvizek legnagyobb ragadozóival, a vizákkal is találkozhatsz.

TIPP! A toronyba feltétlenül mássza fel, hisz ez a Tisza-tó legmagasabb kilátója!

A Természet Templomáról itt mindent megtudhatsz.

11. KENGURUK FÖLDJE

img_0038.jpeg

Ausztrália élővilága elevenedik meg Tiszaderzsen, a Kenguru Parkban, mely a nyíregyházi zoo "kiskölyke".  Nem csak egyszerű állatkertről vagy simogatóról van szó, hiszen itt a Benett kenguruk között járhatunk, leülhetünk melléjük, de akár még szelfizhetünk is velük. Újdonság, hogy idén már a makikkal is megtehetjük ezeket a napokban elkészült kifutójukban. A vörös óriáskengurut, a ma élő legnagyobb erszényest elkerítve tekinthetjük meg, ugyanúgy, mint az alpakákat, szurikátákat, kakadukat, kapibarát, szalagos varánusz, sarkantyús teknőst és számos madárfajt is.

12. MAGYARORSZÁG LEGÖREGEBB LILAAKÁCA

img_1712.jpeg

Pazar akácillat, hatalmas, árnyat adó lugas, akár félméteres átmérőjű, tekergő ágak. Abádszalókon, a róla elnevezett kisvendéglőben találjátok az ország legöregebb egy tőről fakadó lilaakácát. Május elején több tízezer virág pompás illattal, később pedig természetes klimatizáló árnyékolóvá változik a kerthelyiség felett. Másfél évszázad alatt nőtt ekkorára a helyiek mondája szerint. 

img_5819.jpeg

Persze nemcsak a lilaakácról híres a Lilaakác Kisvendéglő, hanem a Halászléjéről is, amit több elismerés is bizonyít- szóval kóstoljátok bátran- ponttyal vagy harcsával is kérhetitek.

A kisvendéglőt a Magyar Turizmus Zrt. Magyarország TOP25 kisvendéglőjébe választotta.

12.+1. AZ ORSZÁG LEGKÜLÖNLEGESEBB HÍDJA

Jártál már sokfelé a világban, s úgy gondolod, nem lepődsz meg semmin?

Na, akkor csak próbáld ki Magyarország egyetlen osztott közlekedési hídját Kisköre és Pusztataskony között, át a Tiszán! 

koreihid_1.jpeg

Először sokan megijednek, mert csak egyetlen keskeny sávból áll a híd, ezen közlekednek a járművek el és vissza, a kerékpárosok, gyalogosok el és vissza, és még a vonatok is ezt az egyetlen sávot használják. Lámpa szabályozza a közlekedést, amelyet egy igazi bakter úr felügyel a kiskörei oldalon.

Szóval csak bátran! Kalandra fel! Mert a Tisza-tónál mindenki különleges élményekre lel. 

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr6718159556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Novi1 2023.10.12. 06:05:32

a leg_család_barátibb település :) /szerintem/ Sarud...
süti beállítások módosítása