ÖSSZEÁLLT A NAGY TISZA-TAVI BAKANCSLISTA 2024
2023. december 09. írta: Lázár Tünde

ÖSSZEÁLLT A NAGY TISZA-TAVI BAKANCSLISTA 2024

Fedezzük fel együtt a Tisza-tó csodáit!

A Tisza-tó, a mi "ámbrás cetünk",  Magyarország egyik gyöngyszeme lenyűgöző vidékkel és gazdag élővilággal kápráztat el bennünket. Az egyedülállóan szép táj, mely tulajdonképpen a Tisza folyó egykori ártéri területén 50 éve megépült Kiskörei Vízerőmű és Víztározó  egy csoda. Csoda, amit az ember alkotott s a természet birtokba vett!

pink_orange_and_green_handmade_organic_friends_wall_calendar-3.jpeg

Örömmel és hálával jelentjük, hogy elkészült a Nagy Tisza-tavi Bakancslista 2024, mely a Csodálatos Tisza-tó olvasóinak  szavazatai eredményeként látott napvilágot. Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a szavazáson, és így segítettek létrehozni ezt a különleges kiadványt. A Tisza-tó és környékének szépségét, változatosságát és kulturális értékeit a közös munka eredményeként foglaltuk össze a Nagy Tisza-tavi Bakancslista 2024-ben.

A szavazás során minden résztvevő három látnivalót vagy programot választhatott, amelyek közül legalább egyet saját fotóval kellett megerősíteni. A több száz hozzászólás és kép alapján most büszkén hirdetjük ki a győzteseket.

1.) Az első helyet

reggeli_horgaszat_tts.jpg

a Csónaktúra szerezte meg a titkos lagúnák között, amely során a résztvevők valóban megismerhetik az igazi, csodákkal teli Tisza-tavat. A szavazók 68%-a adta voksát ennek az élménynek, ami egyértelműen kiemeli a program népszerűségét.

Ahhoz, hogy valóban felejthetetlen program legyen, a legjobb, ha nem egyedül vágtok neki saját vagy bérelt csónakkal, hanem a szuper túravezetők egyikével indultok. A helyi Matula bácsik ismerik a titkokat, hogy ti is megismerjétek a Tisza-tavat.

Olvass róla többet itt!

2.) A második helyen

img_5233.jpeg

a Tisza-tó csodás növény- és állatvilága végzett a Tisza-tavi Madárrezervátummal együtt. Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő területre a szavazók 63,7%-a voksolt, felismerve ezen területek egyedülálló természeti értékeit. Jó ha tudjátok, a Madárrezervátumba költési időszakban senki nem mehet be, ezzel is vigyázva a kincset.

Még többet szeretnél tudni a Madárrezervátumról? Kattints ide!

3.) A harmadik helyen

295907171_1891835157693932_746331787253220569_n.jpeg

a kerékpározás a tó körül végzett. Minden eddigi rekordot megdöntött idén a bringások száma a tó körül, mert  valóban különleges élményt nyújt a 4 méter magas természetes kilátón a tekerés. Ez a válaszadók több mint fele számára vált a kedvenc programmá.

4.) A negyedik helyen

img_0896.jpeg

szerepel Jóreménység-sziget, ahol imádják a naplementéket és napkeltéket a Tisza-tó rajongók, valamint a sziget nyugalmát a Kiskörei Hallépcső és az Erőmű szomszédságában. Ezt az élményt Ljasuk Dimitrinek és filmjének köszönhetjük.

Ismerd meg a Jóreménység-szigetet. Kattints ide!

5.) Az ötödik helyre

 d97d547c-0f65-4c1b-acb0-a639b6ba159d.jpeg

a Tisza-tavi tanösvények kerültek, külön kiemelve a Pákász-tanösvényt Tiszaörvényen és a Tisza-tavi Vízisétányt Poroszlón, amelyeket a válaszadók többsége javasolt a TOPba. Az előbbi kalandos mocsártúra gumicsizmával, járóbottal, fergeteges hangulattal, az utóbbi pedig víz felett járás egy másfél km hosszú fahíd-rendszeren a Tisza-tó nádasai között.

Ismerd meg a Tisza-tavi tanösvényeket, kattints ide!

A Bakancslista 6-12 hely

további pontjai között szerepel a Tisza csodája, a  tiszavirágzás, amely általában június első felében tetőzik a vidéken, a varázslatos Tisza-tavi virágtenger, amikor sárga és fehér szőnyeg borítja a víz felszínét . Nagyon szeretitek a Tisza-tavi kilátókat is, hiszen 41% voksot kapott. Legmagasabbról Poroszlón látunk el, majd jön a Köre Kilátó, de imádjuk a Tisza-tó vízre épült, s ezért csak csónakkal megközelíthető kilátóit is az északi részeken.

img_0714.jpeg

Sokan ismeritek, ajánljátok Európa leghosszabb ökológiai halfolyosóját, a Kiskörei Hallépcsőt is. Másfél km hosszú, kis hegyi patak az Alföld közepén 37 kis vízeséssel. Szintén sokan imádjuk a pompás színekbe, őszi gúnyába burkolózott Tisza-tavat a nagy őszi madárvonulással, mikor ezerszámra figyelhetjük meg a 'vándorokat'.

istvan_erik_111.jpg

Listánkra került még az idei évben a Tisza-tó Turizmusáért díj nyertese a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol hatalmas édesvízi akváriumok, állatsimogatók, állatpark és csónaktúrák is segítenek megismerni, megszeretni a Tisza-tavat. És persze ne feledkezzünk meg a gyönyörű Tisza-tavi naplementékről sem, melyet szintén beválogattatok a Nagy Tisza-tavi Bakancslista 2024-be. Átélni a csodás érzést és színeket a lemenő nap búcsúzását a gáton sétálva, bringán tekerve, vagy csónaktúrán gyönyörködni benne valóban felejthetetlen.

Köszönjük szavazataitokat, melyből megszületett első kézbe vehető kiadványunk, a Nagy Tisza-tavi Bakancslista 2024 fali naptár.

A mi Tisza-tavi naptárunk.  

 Itt találod a részleteket vagy rendelheted meg! Kattints!

  •  A miénk, mert beküldött képeitekkel van tele!
  • A miénk, mert közösen állítottuk össze a Nagy Tisza-tavi Bakancslistát 2024-re!
  • A miénk, mert az árából a mi gyermekeink, unokáink tanulják meg, hogyan szeressék, vigyázzák a Tisza-tavat a jövő számára!

img_1428.jpeg

Vidd haza magaddal a Tisza-tavat, mely egy A/3 méretű, falra akasztható naptár, a QR-kódok segítségével egyben útikönyv és kihívás is lett 2024-re, hogy együtt járjuk be, fedezzük fel a Tisza-tó csodáit.

Te kinek adnád ajándékba a Tisza-tavat?

Ráadásul minden egyes megvásárolt naptár árából 500 Ft-ot azok a gyerekek kapnak, akiket még könnyű környezetvédelemre, környezetszeretetre nevelni, a Tisza-tavi óvodákkal összefogva. Ők lesznek hamarosan azok, akiken múlni fog a tiszta környezetünk, s végső soron az életünk.

Igen, megrendelem a Tisza-tavi naptárat!▶️▶️

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a szavazáson, és kívánjuk, hogy a Nagy Tisza-tavi Bakancslista 2024 inspiráló kalandozásokhoz vezessen mindenkit a Tisza-tó varázslatos környékén.

Gyere a Tisza-tóra 2024-ben is, 

fedezzük fel együtt a Bakancslistánkat!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Fotó: Halmos Endre, Tisza-tavi Sporthorgász, Antal Sándor, Tisza-tavi Fesztivál, Lázár Tünde, Kórodi Erika, István Erik

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr718277283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása