TISZA-TAVI SZERETEM: A JÓREMÉNYSÉG-SZIGET
2023. november 25. írta: Lázár Tünde

TISZA-TAVI SZERETEM: A JÓREMÉNYSÉG-SZIGET

Jártál már a Jóreménység-szigeten? A Jóreménység-sziget a Tisza-tó egyik gyöngyszeme, egy lenyűgözően szép és nyugodt természeti terület a Tisza-tó déli csücskében, a Kiskörei Erőmű szomszédságában.  De minek köszönheti sikerét? Hisz a szemünk előtt, napról-napra közösségi pihenőhelyből egy csodává alakult eszmévé vált.

354460864_280704137663545_5679527864273735921_n.jpeg

 

A Jóreménység-szigetnek már a neve is optimizmust és reményt sugall, és a terület valóban egy oázis a zajos, zsúfolt mindennapokból kiszakadni vágyóknak a természet szépségében. 

 "Tudtátok, hogy a Tisza-tavon is van Jóreménység-fok?S ahol a föld a vízzel összeér, ott a Jóreménység-fok a JóreményStéggel végződik... Na, ott van ez a kis földi “Paradicsom” 

 

A sziget igazából nem is sziget, csak egy hosszan a tározóba benyúló földnyelv, ugyanakkor érdekes történetek szülőhelye. 2020-ban például a Tisza-tó egyik aktivistája, Dimitry Ljasuk választotta ezt a varázslatos szigetet otthonául a járvány idején. Itt építette fel magának a kis nádkunyhót, és hosszú hónapokon át élt magányos karanténban. A Tisza-tavon töltött napjait dokumentálta, és elkészítette a "Jóreménység-sziget" című filmjét. A Jóreménység-sziget valós eseményeken alapuló inspiráló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről. A főszereplő a világjárvány idején úgy dönt, hogy önkéntes karanténba vonul egy apró lakatlan szigetre a Tisza-tavon.

TIPP! -Ha még nem láttad a filmet, mindenképpen javaslom, a Netflixen megtalálod.

img_0896.jpeg

 A sziget a Kiskörei Erőmű és a Hallépcső szomszédságában fekszik, a töltésen haladva tábla jelzi, hol kell letérned az útról. Régi nevét, a Robbantógát elnevezést múltbéli eseményekre utalva őrzi. A sziget valójában a hullámtéri duzzasztómű terelőgátja, azaz azt a célt szolgálja, hogy áradáskor a megfelelő helyre terelje a vizet.

Ha többet szeretnél tudni az erőmű építéséről, kattints ide!

Arra is kíváncsi vagy, miért építettek lépcsőt a halaknak a Tisza-tavon? Akkor ezt nézd meg, kattints!

img_0902.jpeg

A helyiek adták ezt a különös nevét: Robbantó-gát. A tárózótér létesítésekor robbantásra is szükség volt, mert a Tiszát az eredeti medréből átterelték, hogy azután az erőmű turbináin keresztül hömpölyögjön tovább az Alföld kék szalagja. Ezekhez a robbantásokhoz szükséges robbanószert itt, a sziget végében tárolták és őrizték a katonák.

376757853_10159944086168049_6391389479309279586_n.jpeg

A szigetre érdemes betérned, és megpihenned! Szuper kis menedék van kialakítva gondolkodó-merengő padokkal, stéggel, kis kunyhóval-melyben könyvtárat és vendégkönyvet találsz-, rengeteg virággal, zöldséges ágyásokkal. Ha akarsz, leülsz és belefeledkezel az ég a vízzel egybeérő látványába, vagy olvasgathatsz, időjárás függvényében pedig akár csobbanhatsz is egyet.

 

TIPP! - Érted is van ez a kis világ, ne menj el mellette úgy, hogy az ágyásokat nem locsolod meg, vagy nem kóstolsz egy zöldséget, melyet a nap, a Tisza és a közösség szeretete nevelt.

img_0904.jpeg

 

A sziget pihenőhelyei minden évben Dimitry vezetésével, önkéntesek közössége által felújításra kerül, gondoskodva arról, hogy a látogatók kényelmesen élvezhessék a természet szépségeit. Emellett a horgászok is előszeretettel látogatják a Jóreménység-szigetet, élvezve a Tisza-tó kínálta remek lehetőségeket a horgászat terén.

A sziget tehát nem csupán egy gyönyörű táj, hanem egy történelmi és kulturális értékeket is őrző hely, ahol a természet és az ember egyaránt megtalálja a harmóniát.

TIPP! A szigettől 10-15 perces bringaútra van a Tisza-tó másik SoulPlace helye, a Villa Borka. Ezt ajánljuk, ha nem csak pár perc töltődésre van szükséged. Kattints ide, nézd meg! 

img_0219.jpeg

Gyere a Tisza-tóra,

fedezd fel a természet és saját megad csodáit!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó: D2Fly 2X, Lázár T., 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr418267105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása