MÉG 10 SZUPER LÁTNIVALÓ A TISZA-TAVON ÉS KÖRNYÉKÉN 2.0
2023. augusztus 04. írta: Lázár Tünde

MÉG 10 SZUPER LÁTNIVALÓ A TISZA-TAVON ÉS KÖRNYÉKÉN 2.0

A Tisza-tó csodás! Gyere, fedezz fel velünk még 10 szuper látnivalót, s hihetetlen élményekkel és fotókkal leszel gazdagabb! Jártál már a csodálatos Tisza-tavon, s azt gondolod, mindent megnéztél, amit lehet, s amit érdemes? Azért igyekszünk ezzel a TOP10-es listánkkal téged is ámulatba ejteni. Azok pedig, akiknek még ismeretlen ez a vidék, mindenképpen jöjjenek, s ismerjék meg az idén 50 éves Tisza-tavat. 

354460864_280704137663545_5679527864273735921_n.jpeg

 

kepernyofoto_2023-08-03_12_31_25.jpeg

Listánkat most is a kevésbé ismert attrakcióktól indítjuk, nézzetek szét velünk!

1. Eiffel-torony/Kunmadaras

 

Erről még biztos sehol nem hallottál, de ha kíváncsi vagy egy világhírű nevezetességre, akkor irány a Tisza-tó! Az eredeti, Párizsban álló torony a nevét a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta. Az 1889. évi világkiállításra készült,és 324 m magas. Ez persze nem igaz a kunmadarasi kis hasonmásra, amely egy magánház udvarán magasodik, tujákkal kissé eltakarva, mert csak 4-5 méterig nyúlik fel, de megér egy kanyart. 

Képzeld, megkérdezi a család, hogy most mit nézünk meg, s Te azt válaszolod, hogy elviszlek titeket az Eiffel Tornyhoz!

img_0015.jpeg

2. Mozdony és kocsiszín ütközése/Pusztakettős

 

Az Eiffel Torony pipa? Akkor Kunmadarasról vedd az irányt Tiszaszentimre felé, mert a következő meghökkentő látnivaló az út mentén vár. Az egykori pusztakettősi vasúti megálló melletti régi kocsiszín, amely összetalálkozott a kis piros mozdonnyal. Nézd, mi született a találkozásukból ...

img_0021.jpeg

Pusztakettős megállóhely, ami valójában egy vasúti megállóhely volt Tiszaszentimre település határában, a MÁV üzemeltetésében. A névadó, különálló településrész mellett létesült, közvetlenül a 3219-es út mellett. Nevezetessége, hogy egy kis múzeumot rendeztek be itt, ahol több régi vasúti jármű és egyéb eszköz is megtekinthető, valamint büfé is üzemel.

 

3. Zádor-híd/Karcag

 

Mit keres egy gyönyörű, öreg, majdnem kilenclyukú híd a puszta kellős közepén, minden víztől távol?

Tudtad, hogy Hortobágy világhírű jelképe másolat? Az eredetije a Zádor-híd Karcagtól észak-keletre, a Pest-Szolnok-Debrecen közötti egykori postaút mentén található műemlék.  

img_2145.jpeg

A XIX. századi árvízszabályozások előtt a Zádor-ér folyt erre, a környék pedig mocsaras volt. 1804-ben Karcag városa a folyamatos, vízjárástól független közlekedési lehetőség biztosítására állandó kőhíd létesítését határozta el. Így készült a Zádor-híd. Az eredetileg kilenclyukú híd 1806–09 között épült Bedkovics Lőrinc mérnök tervei alapján.

Ma már csak hét lyukú, mert a két szélső pillért egy áradás elsodorta. De tudjuk, hogy erről lett másolva a Hortobágy híres jelképe.A Zádor-híd és környéke természetvédelmi terület.

img_2143.jpeg

 

4. Egy Máltai lovag magányos kápolnája/Abádszalók

 

A környék, sőt egész Nagykunság legszebb pusztai kápolnája Kunhegyes és Abádszalók között egy kunhalmon magasodik. A semmi közepén. A neogótikus épület évekig az enyészeté volt, de romjait 2014-ben szépen felújították. Körötte vadvirágok és szántóföldek, madárdal, tücskök ciripelése, az egyszerűség és a csend azonnal megérint. Ez a pusztatomaji Szent Móric Kápolna. 

 

img_0196.jpeg

Hogy kerül egy kis ékszerdoboz a puszta közepére? Miért éppen a pusztába, bármely nagyobb településtől távol húzták fel a kápolna épületét? A válasz egyszerű, ha ismered a sztorit, amely meglepő és érdekes.

Hídvégi és oltszemi gróf Nemes Vince házasságban szerzett birtokán, Tomajpusztán építtette fel 13 szobás kastélyát és a hozzá tartozó majorságot az 1860-as években. Azért, hogy cselédjeinek és a majorságban dolgozóknak ne kelljen a vasárnapi mise kedvéért Kunhegyesre gyalogolniuk, úgy döntött, a birtokán létesít egy kápolnát, mely képes mindenkit befogadni. 

img_0190.jpeg

Nemes Vince, aki számtalan titulusa mellett a máltai lovagrendnek is tagja volt, a források szerint Novák Ferenc „budapesti műépítészt” bízta meg a kápolna megtervezésével. A neogótikus épületet a majorság-közeli kunhalomra építették meg, és 1892-ben szentelték fel. Látogass ide, s téged is elvarázsol az épület, és a szemed elé táruló végtelen alföldi panoráma! 

img_0195.jpeg

TIPPÜNK-Így találsz oda:

A Tisza-tó felé haladva, Kunhegyes utolsó házain túl, kb. 3 kilométerre, a jobb oldalon, keleti irányban egy tanya mögött új aszfaltos útra fordulva találtuk meg a régi majorság elhagyatott épületeit, és még azon is túl, itt jobbra fordulva van az említett földút, mely nagyjából a torony felé vezet.

 

5. Tiszaigari Arborétum

 

Irány a mesék erdeje, ami a Tisza-tó szomszédságában lévő kis falu, Tiszaigar szélén található. A Tiszaigari Arborétum és Természetvédelmi Terület az 1800-as évek vége felé alakult a Tisza által egykor gyakran elöntött magasabb területeken, öntéstalaja a lerakott hordalékból áll. 

arboretum_02.jpeg

Lenyűgöző és feltöltő séta vár rád! Az arborétumban számos különleges, idős, nagyméretű lomb- és tűlevelű fafaj és változata található. Ezek közül a legjelentősebbek: páfrányfenyő(Ginkgo biloba), tiszafa (Taxus baccata), kolorádófenyő (Abies concolor),szerb lucullus (Picea omorica), duglászfenyő (Pseudotsuga taxifolia). 

Azonban kétség kívül a leginkább magával ragadó élmény, amikor a hatalmas amerikai mocsárciprusok (Taxodium distichum) között sétálunk, melyeknek valóságos erdeje található itt. Egyes példányai a 30 méteres magasságot is elérik. Az arborétum területe 19 hektár, szóval 1-2 órás programra legalább készülj.  1976 óta védett.

Cím: Tiszaigar, Feszty út 39, 5361, naponta 8:00-17:00 óra között látogatható.

6. Fekete(Gyilkos)-tó/Abádszalóki-medence

 

img_0661.jpeg

Az Abádszalóki-medence a Tisza-tó legnagyobb átlagos vízmélységű medencéje a maga 2,5 méteres mélységével. Egy nagy sziget, a Telekháti-sziget osztja ketté, melynek észak-nyugati csücskénél, egy kis titkos bejárón keresztül jutunk a koromfekete vizű Fekete-tóra, akkora nyíláson ahol épp hogy elfér horgászcsónakunk. Igazi paradicsomi környezet hangos madárdallal, vízi-, és vízparti növények tucatjaival és a fekete színű vizével különleges élmény egy vezetett csónaktúrán.

Vigyázz! A belső tó fekete vize figyelmeztetés is, ugyanis található itt egy különleges növény. A gyilkos csomorika a legmérgezőbb növények közé tartozik. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cikutoxint tartalmaz. Tőkéjének rekeszei sárgás, nyúlós nedvvel teltek, mely nagyon erős narkotikus-csípős hatású. Mérgezési tünetei nyálfolyás és heves görcsök jelentkezése, mely az epilepsziához hasonló. 

TIPP! Ha ilyen, és ehhez hasonló csodás zugokat ismernél meg, amerre szinte csak a madár jár, a környék híres Matula-bácsija megmutatja neked. Csónaktúrára fel!

 

7. Jóreménység-sziget/Abádszalók

 

354460864_280704137663545_5679527864273735921_n.jpeg

A Jóreménység-sziget a Tisza-tó hatalmas Abádszalóki-medencéjének észak-nyugati csücskében egy apró kis birtok, a nyugalom szigete.

Ezen a félszigeten rendezte be a híres Tisza-tavi vlogger, Ljasuk Dimitry magányos kunyhóját a 2020-as karantén idején. (Itt készült a filmje, amelyet a Netflixen meg tudtok nézni.) A sziget egy tökéletes robinsoni világ, egy eszme szülőhelye, s manapság pedig egy közösségi pihenőhely. (A berendezett kunyhó az abádszalóki Tisza-tó Strandon jelenleg is látogatható.)

A JóreményStég pihenőhely küldetése a kapcsolódás. Kapcsolódás a természethez, önmagunkhoz, múltunkhoz, jövőnkhöz, az emberekhez. A cél, hogy megmutassa, miként vigyázhatjuk és óvhatjuk meg a természetet pihenés és kikapcsolódás közben. Hogyan töltsük az időt kulturáltan a vízparton, hogyan tartsunk tisztán, hogyan gondozzunk közösen ezt a kis birtokot a Tisza partján úgy, hogy az megtartsa eredeti romantikáját és egyszerű de különleges hangulatát.

362960214_6554195464627066_279752587707572708_n.jpeg

TIPPÜNK! A Jóreménység-sziget igazából félsziget. Abádszalókról Kisköre irányába haladva a tavat körül ölelő kerékpárútról tudod megközelíteni. Tábla fogja jelezni, mikor fordítsd a kormányt a csalit irányába. :)

8. Dinópark/Tiszafüred

 

A tiszafüredi Dínópark nagyon új látványossága a Tisza-tónak. Több mint 30 fajta dióval ismerkedhetünk meg, amik egy ártéri őserdő fái, bokrai között rejtőzködnek. Így aztán a kiindulópont adott, hogy el tudjunk képzelni egy őskori mocsaras tájat, ahol a dinoszauruszok is élhettek.

tisza-tavi-dino-park-latkep.jpeg

A dinoszaurusz kiállítást a tisztásokon szabadtéri játékok egészítik ki, így adva meg a játék, tanulás, és kaland hármas élményét. 

TIPPÜNK! Ha a GPS-be beütöd: Tiszafüred, Füredi út 99., az Örvényi út után át kell menni a vasúti átjárón, és 100 méterre, a jobb oldalon egy földút fog vezetni a Dinó Park bejáratához, ami esőben is járható. Az erdőben lesz a park. A vasúti átjáró után lassíts, és figyeld a táblákat!

 

9. Kenguru Park/Tiszaderzs

 

Ausztrália élővilága elevenedik meg Tiszaderzsen, a Kenguru Parkban, mely a nyíregyházi zoo "kiskölyke".  Nem csak egyszerű állatkertről vagy simogatóról van szó, hiszen itt a Benett kenguruk között járhatunk, leülhetünk melléjük, de akár még szelfizhetünk is velük.

img_0034.jpeg

Újdonság, hogy idén már a makikkal is megtehetjük ezeket a napokban elkészült kifutójukban. A vörös óriáskengurut, a ma élő legnagyobb erszényest elkerítve tekinthetjük meg, ugyanúgy, mint az alpakákat, szurikátákat, kakadukat, kapibarát, szalagos varánusz, sarkantyús teknőst és számos madárfajt is.

img_0038_1.jpeg

TIPPÜNK! A Kenguru Park szuper élmény kicsiknek és nagyoknak! DE vegyétek figyelembe, hogy a kevés árnyék miatt mikor fedezitek fel.

 

10. Tisza-tavi Csillagda

 

Az eget kémlelni, a csillagokban gyönyörködni az éjszakai Tisza-tónál különleges élmény. Az ország alacsony fényszennyezésű területei közé tartozik, így egy tiszta égboltú éjszakán a Tejútban is gyönyörködhetünk.  

82034965_3229868540361981_8700700475713912832_n.jpeg

 

10+1. Az első Tisza-tavi blogger csodabirodalma/Villa Borka

 

Tünde már 8. éve ad hírt a Tisza-tó csodáiról, látnivalóiról a Gyereatiszatóra.blog.hu oldalán, így hatalmas tudással, rengeteg információval kalauzol Tisza-tavi pihenésetek, nyaralásotok idején.

 

Csoda-birodalma az abádszalóki Villa Borka a Tisza-tónál garantáltan ez lesz az a szállás, ahová évről-évre mindig visszavágytok! �
Vidéki villa madárdalos kerttel, pazar szobákkal, medencével, wellnesszel és a Tisza-tó legfinomabb kézműves reggelijével. �
img_2449.jpeg

A legjobb Tisza-tavi élmények itt várnak! 

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Fotó: L.Tünde, NEFAG Zrt., D2Fly, Ljasuk Dimitry

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr7018185399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása