A TERMÉSZET TEMPLOMA A TISZA- TÓ SZÍVÉBEN
2015. március 27. írta: Popovics Ancsa

A TERMÉSZET TEMPLOMA A TISZA- TÓ SZÍVÉBEN

A Tisza- tavi Ökocentrum

Van egy tökéletes hely a Tisza- tónál, egy igazi ökoturisztikai sziget, amire már több mint 3 millióan voltak kíváncsiak. Egy hely, ahol számtalan érdekes dolgot láthatsz és tanulhatsz meg, miközben eléd tárulnak a Tisza- tó természeti kincsei. Amely bemutatja a Tisza-tó és a Tisza-völgy egykori és mai arcát, és a kicsiktől a nagyokig bárkit elvarázsol:  A lenyűgöző Tisza- tavi Ökocentrum.

okocentrum.jpg

Lenyűgöző épület

A Tisza- tavi Ökocentrumot 2011-ben kezdték el építeni, majd 2012. áprilisában megnyílt a nagyközönség előtt. Első ránézésre egy templomhoz hasonló építmény tárul elénk, ami nem is csoda, hisz a TERMÉSZET TEMPLOMA ez, de ha jól megnézzük, az épület egy leszálló hattyút jelképez. A belső tér hatalmas, 2600m²-en mutatja be a vízi-, vízparti élővilágot. Valamint itt találjuk Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerét, melyek összesen 735.000 liter vizet tartalmaznak.

345447963_2329464157225880_5643257203928263712_n.jpeg

viza2.jpg

 

Látnivalók szintenként


FÖLDSZINT A földszinten kétéltű és hüllő kiállítást láthatunk, ahol megismerkedhetünk a hazai fajok összes tagjával.
Jó, ha tudjuk, ezek az élőlények éjjel aktívak. Az Ökocentrumban úgy oldották meg e fajok aktivitását, hogy fordított világítást alkalmaztak. A hüllő- és kétéltű kiállítás mellett szemügyre vehetjük a Tisza- tó interaktív térképét, miközben lábunk alatt ott úszkálnak a hatalmas tiszai halak.

248318527_4711095892284790_7199568541453723073_n.jpeg

magyar_halak_poroszlo.jpg

 

Európa legnagyobb akváriuma


MÍNUSZ ELSŐ SZINT Igazi látványosságot mégis az akvárium rendszer nyújt. Az akváriumokat úgy rendezték be, hogy az jól szemléltesse a folyó szakaszait. Az első részletben a gyors folyású patak élővilágát látjuk, ahol számos védett és fokozottan védett halat láthatunk jól elszeparált diorámákban. A hátterek a folyószakaszokra jellemzően változnak. Többek között bemutatja a Közép- Tisza folyó szakaszát is, a hátteret tipikusan farönkök, fatuskók díszítik. Majd szemünk elé tárul a Tisza- tó halgazdagsága: Feltűnnek előttünk a mindenki számára ismerős halak, a hatalmas nyurgaponty és tükörponty, compó, a vörös szárnyú keszeg, a kárász, és persze a farönkök alatt megbúvó ragadozóhalak, a süllő, csuka, és a leső harcsa is.

img_2183.jpeg

TUDTAD? A Tisza-tóban több mint 50 fajta hal él.

 

Igazi kuriózum


VIDRAETETÉS Naponta kétszer egy apró színpadon szemtanúi lehetünk, ahogy az ázsiai rövid karmú vidrákat hallal eteti a gondozójuk. Ezek a kis vidrák sokkal barátságosabbak és játékosabbak a hazai rokonaiknál.  Nyáron, jó időben, kint vannak a főépület mellett található, úgynevezett külső kifutójuknál, sütkéreznek a napon, játszadoznak a látogatók nagy örömére. A soron következő etetés időpontjáról a pénztárban készséggel adnak felvilágosítást.

vidra_etetes.jpg


A LEGNAGYOBB ÉDESVIZI RAGADOZÓHAL Majd ezt kövezi az utolsó, de egyben a leglenyűgözőbb akváriumi részlet, ahol hatalmas halak, úgynevezett tokfélék úszkálnak el fejünk felett és mellettünk. Az akvárium-alagutat úgy alakították ki, hogy a látogatók számára jól szimbolizálja a tó mélységét: felettünk 1,5 méter magas víz, mi pedig 3 méter mélyen vagyunk,akár ha a Tisza- tóban állnánk.  A korábbi cikkemben már sokat írtam a tokfélékről, de tudni kell róluk, hogy hazai folyóvizeinkben már csak az év hala: a kecsege él. Ezek a halak még pár évesek, de életük során több méter hosszúságot is elérhetik. Az ökocentrum legnagyobb hala a viza.

okocentrum_akvarium.jpg

img_2183.jpeg
KILÁTÓ Ha mindezzel nem érnénk be, lifttel vagy  önerőnkből, lépcsőn felmehetünk a toronyba, ahonnét 7 emelet magasságból tekintjük meg a Tisza-tó panorámáját. Egyben ez a Tisza-tó legmagasabb kilátója is. Saját szemünkkel gyönyörködhetünk a hatalmas és csodálatos  Tisza-tóban, de tiszta időben belátható a Bükk és a Mátra is.

img_2195.jpeg

img_2191.jpeg

Ezt is ajánljuk neked: Tanösvények a Tisza-tavon

poroszlo_varga_peter.jpg

 

Még több érdekesség

MAKROVILÁG Pár emelettel lejjebb található a makrovilág-földinfo terem, melynek kialakításánál elsődlegesen az oktatás-,  nevelés volt a fő irányadó vonal. A teremben akár egy tanórát, illetve szakkört is meg lehet tartani, és a számítógépek segítségével minden korosztály számára érdekesebb módon tudják bemutatni az élővilágot.


ÁLLATPARK A park 10 hektáros, ahol a pallókon végigsétálva figyelhetjük meg a dámszarvasokat, aranysakálokat, vörös rókákat, vagy éppen a fehér és a fekete gólyákat. Az elmúlt évben egerészölyvekkel és kokaburával -hétköznapi nevén kacagójancsival, mely a jégmadárfélék legnagyobb példánya- bővült a paletta. És persze még sorolhatnánk, de inkább gyertek és nézzétek meg őket!

img_5063.jpeg

A vadállatok mellett -a kicsik nagy örömére- számos őshonos háziállatot is tartanak. A kialakított állatsimogatókba gyerekekkel is be lehet menni, megsimogatni, megetetni a cuki kecskéket, juhokat. De jó móka "futásra" bírni a hatalmas teknőt néhány finom falattal.

345632330_935833737654972_5389128919072235752_n.jpeg

BIGSÉTA Egy-két órás, kellemes séta alatt megtekinthetjük a Poroszlói Tájházat, ami egy 1884-ben épült régi öreg parasztház, sok régi bútorral és eszközzel. Emellett van egy hangulatos baromfiudvar is kialakítva. A park egyik szegletében pedig kiállításra kerültek azok a régi halászati eszközök, amelyeket a múlt századok során használtak.

JÁTSZÓTEREK FÖLDÖN VÍZEN

vizij.jpg
A centrum kiváló kikacsolódás minden korosztálynak:  ha elfáradunk, leülhetünk a parkban ,ahol a gyerekekre klassz, korosztályos szabadtéri játékok várnak, de a vízi-játszóteret felnőttek is szívesen kipróbálják. (Kedves szülők, a vizes játékok miatt ajánlott váltóruháról gondoskodni!) Beülhetünk a 3D moziba is, ahol megnézhetjük a filmet a Tisza- tóról, mely a négy évszakon keresztül, egy vízimadár szemével láttatja velünk a tavat. Aki igazi kalandot keres, próbálja ki a  GPS-es hajótúrát, ahol felfedezheti a Tisza- tavat.

TIPP! Szállásajánlatunk- ami jobb mint otthon!

Gyerekekkel útnak indulni egy felfedező hétvégére, vagy egy kalandokkal, élményekkel teli hosszabb nyaralásra egyre könnyebb. Főleg, ha olyan szállást választunk, ahol rengeteg szolgáltatással, felszereléssel, játékkal rájuk is gondoltak. Tökéletes és menő, családbarát medencés szállás a Villa Borka. Válasszátok ezt, ha jöttök!

 

101d82cf-0432-447f-a0f5-cfe6d5bd93fc.jpeg

 

Az Ökocentrum aktuális programjairól itt tudsz tájékozódni!


Az év minden időszakában érdekes programokkal várják az ide látogatókat. Fedezzük fel együtt  a Tisza- tavat az Ökocentrumban:

Gyere a Tisza- tóra,

mert itt mindig izgalmas dolgokat láthatsz!

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

 

 

 

Fotó: Ökocentrum, Varga Péter, Lázár Tünde,

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr537307654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása