JÁRJ A VIZ FELETT A TISZA-TAVON!
2015. március 13. írta: Lázár Tünde

JÁRJ A VIZ FELETT A TISZA-TAVON!

Tanösvények a Tisza-tavon

Vízen járni viszonylag nehéz: minimum a világtörténelem legismertebb szereplőjének kell lenni ahhoz, hogy sikeresen megtett lépésekkel büszkélkedhessünk.

Aki azonban a Tisza-tavat szeretné megismerni, annak kifejezetten ajánljuk, járjon a vízen! Vagyis inkább a víz felett, mert karnyújtásnyira a természettől többet látunk, ismerünk meg belőle. Ráadásul ezt a tó két pontján is megtehetjük akkor is, ha nem mi vagyunk az a bizonyos ismert történelmi személy. Csak fel kell keresni a Tisza-tavi Tanösvényeket.

poroszloi_tanosveny_kasza_sandor.jpg

 

Mi az a tanösvény? A tanösvény a megálmodói és a végigjárói számára is mást és mást jelent, de végső soron azonos értékekkel bír. Az útvonal kiépítőinek célja lehet az adott környék, annak jellegzetességeinek bemutatása, a természet védelmére nevelés, az iskolai tananyag kiegészítése, a természetjárás népszerűsítése, a turistaforgalom fellendítése. A látogatók számára egy vasárnapi séta célpontja lehet, osztálykirándulás, egy túra értékes eleme, tartalmas szórakozás, melynek végén úgy mennek haza, hogy megismerték a környéket, jót kirándultak, ismeretekkel gazdagodtak. ... és körbe értek.

Tisza-tavi Vizisétány

A Tisza-tó első tanösvényét 2005-ben, Poroszlón építették. A Poroszlói-medence, melynek átlagos vízmélysége kisebb, mint a Sarudi-, vagy Abádszalóki-medencéé, rengeteg vízi madárnak és a vizes paradicsomot kedvelő más élőlényeknek biztosít élőhelyet. A másfél kilométer hosszú, vízre épített fahíd-rendszer körbefut egy kis belső tavon, elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is. Ha elfáradunk felfedezésünk során, leülhetünk, megpihenhetünk egy belső kis sziget árnyas padjain.

vizisetany_por_k_s.jpg

Tavaly nyáron csalódottan tapasztalták a Vendégek, hogy a Poroszlói Ökocentrumhoz tartozó sétaút zárva van. De idén Húsvétkor újra nyit a Tisza-tavi Vízi Sétány, melyet felújítottak, s gazdája a Hortobágyi Nemzeti Park lett.

A megújult tanösvény a poroszlói Delfin kikötőből érhető el rendszeres csónakjáratokkal, vagy a szerződött partnerek csónaktúráinak keretében a Tisza-tó több kikötőjéből. A pár perces hajóúttal elérhető tanösvényen a pallóút kezdete, s indulhat a felfedezés!

 

A tanösvény az óránként – szükség szerint sűrűbben – induló rendszeres járatokkal bejelentkezés nélkül látogatható, a vendégeknek a Hortobágyi Nemzeti Park szakvezetői egyes pontokon tájékoztatást adnak a Tisza-tó élővilágáról, történetéről. A szakértő csapat havi tematika szerint bemutatókat, témanapokat is szervez. A bejelentkezett csoportok kísérő szakvezetést kérhetnek, iskolás csoportoknak a korosztályhoz igazított, tematikus bemutatást is  kínálnak.

 tiszavirag_setaut_tiszaert_alap.jpg

Másik lehetőség a Tiszaörvényi Szabics Kikötőből induló Tiszavirág Ártéri Sétaút, mely a nevezett kikötőből -a belépőjegy megváltása után- egy rövid csónakázással érhető el, s egész évben látogatható.

A Tiszavirág szintén másfél kilométeren kalauzolja Vendégeit, bemutatva a tiszavirág (kérész) életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek.

tiszavirag_programturizmus.jpg

Ez utóbbiakat különösen a csónakos barangolók és a fotózás szerelmesei veszik szívesen birtokba hosszabb-rövidebb időre. A sétaút pihenőiben megismerkedhetünk olyan régi, s már szinte majdnem elfelejtett, de példaértékű "természet és emberi tevékenység" kapcsolatokkal, mint a teknővájás, a kosár és gyékényfonás valamint az eredeti, tiszai halászmesterség és a kubikos élet.
A négy ősi mesterségben éppen az a közös amit az ártéri sétány élő környezete kovácsolt össze, mely nem más mint maga a tevékenység tárgya, ami itt él, itt terem.

 tiszavirag_set_arterisetaot.jpg

Most nagyszerű lehetőségeket kínálnak a látogatóknak! Legyen szó Nemzeti Ünnepünkről, vagy akár a Víz Világnapjáról egy-egy márciusi hétvégén, a Tiszavirág Ártéri Sétaútra bármelyik szombaton érdemes lesz kilátogatni.

 A „Márciusi kikelet túrák”-on az aktuálisan látható és hallható madárvilággal és az ébredő természettel ismerkedhetsz meg!
Előzetes bejelentkezés szükséges!
Jegyárak: Felnőtt: 1.000 Ft
Diák, nyugdíjas: 750 Ft (Diák: általános/középisk. diákigazolvány) (Nyugdíjas: személyigazolvány)

 Hogy kedvet kapj az induláshoz, rövid ízelítő a sétaútról:

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol te is megismered a víz felett járás fantasztikus élményét!

 

 

Fotó: Kasza Sándor, Kasza Sándor, Tiszáért Alapítvány, Programturizmus, Ártéri Sétaút

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr207264247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása