MÁR NINCS ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉG A TISZA-TAVON
2024. február 27. írta: Lázár Tünde

MÁR NINCS ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉG A TISZA-TAVON

Hétvégén tetőzött az ár, és tegnap reggel 8 órától megszűnt az árvízvédelmi készültség a Tisza-tó körül. A KÖTIVIZIG azonban továbbra is figyelőszolgálatot lát el a Tisza mentén Kiskörétől Csongrádig, illetve Lakitelekig, valamint a visszaduzzasztással érintett Zagyva-szakaszon.

429953323_1571289173620953_420782017753509980_n.jpeg

A kép Poroszlón készült áradó vízszintnél - kép: Hortolányi Gábor

 

Víz alatt állnak a fák Poroszlónál.  Tiszafürednél a folyó már kilépett a medréből és elárasztotta az ártéri területeket. A térségben

nemcsak az ár okoz gondot, hanem a Tisza-tó vízállása is, ami 2,5 méterrel magasabb az ilyenkor megszokottnál.

A folyamatosan érkező árhullámok miatt az elmúlt 70 napban többször is megpróbálták a Tisza-tó téli vízszintjét beállítani, de az áradások miatt a munkát mindig félbe kellett szakítani. Ilyenre az elmúlt fél évszázadban nem volt példa.

„Jelenleg ez a hetedik árhullám, ami levonul a Tiszán, és november óta folyamatosan egymást követik ezek a kisebb-nagyobb árhullámok ez okozza azt, hogy a Tisza és a Tisza-tó vízszintje is az ilyenkor jellemző vízszint fölött van” – nyilatkozta Juhász Máté, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. biológusa a Híradó.hunak.

II. fokú a készültség Kisköre és Fegyvernek, illetve Doba között, a többi szakaszon pedig I. fokú.

A vízállás tegnap reggel 7 órakor Tiszafürednél 651 cm, apadó, Kisköre-alsónál 727 cm, apadó, Tiszaroffnál 764 cm, apadó, Szolnoknál 737 cm, tetőzés közeli, Martfűnél 658 cm, áradó, Tiszaugnál pedig 560 cm, ugyancsak áradó. (Szolnoknál vasárnap 17 óra óta 737-738 cm-es vízállások figyelhetők meg.)

A tájékoztatást a KÖTIVIZIG adta ki.

Fotó: Hortolányi Gábor

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr7218340379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása