A VADVILÁG NAPJA MÁRCIUS 3.
2024. március 03. írta: Lázár Tünde

A VADVILÁG NAPJA MÁRCIUS 3.

2013 óta március 3-án a Vadvilág Napját ünnepeljük, mely különösen fontos a Tisza-tónál, az ember építette természeti kincs szomszédságában, amely a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

img_5233.jpeg

A VESZÉLYEZTETETT VADON ÉLŐ ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYFAJOK NEMZETKÖZI KERESKEDELMÉRŐL SZÓLÓ EGYEZMÉNY (CITES) ALÁÍRÁSÁNAK 40. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL MÁRCIUS 3-ÁT A VADVILÁG NAPJÁVÁ (WORLD WILDLIFE DAY) NYILVÁNÍTOTTA AZ ENSZ. AZÓTA EZEN A NAPON VILÁGSZERTE FÖLDÜNK VADON ÉLŐ ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYVILÁGÁT ÜNNEPELJÜK, FELHÍVVA A FIGYELMET FENNMARADÁSUKAT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐKRE, ÉS AZ EZEK ELLENI FELLÉPÉS FONTOSSÁGÁRA.

417452132_2627900220724403_4864891863918434274_n.jpeg

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint több mint 8 400 vadon élő állat- és növényfaj van kritikus veszélyben, és további közel 30 000 faj állománya fenyegetett vagy sérülékeny. Ezeknek a fajoknak a fennmaradása nemcsak az élővilág, hanem az emberiség számára is kulcsfontosságú. Az élőhelyek megóvása és helyreállítása az ökoszisztémák fenntartásának alapja, amelyek pedig az élelmiszer- és gyógyszerellátástól kezdve a tiszta víz biztosításáig számos fontos szolgáltatást nyújtanak számunkra.

img_2183.jpeg

Magyarországon is rendkívül fontos a kulcsfajok védelme.  A fokozottan védett nagyragadozók, mint az eurázsiai hiúz vagy a barna medve, kulcsszerepet játszanak a hazai erdők és életközösségek fenntartásában és egészséges működésében.

varga_peter1.jpg

Napról-napra nagyobb veszélyben vannak az ember életének, tevékenységének köszönhetően, ezért kulcsfontosságú a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelme az ökoszisztémák fennmaradásához és az emberi élet minőségének megőrzéséhez.

Az idei Vadvilág Napja arra emlékeztet bennünket, hogy minden lépés számít az élővilág és az ökoszisztéma védelmében.

Gyere a Tisza-tóra!

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Fotó: Antal Sándor, Makai Mihály, Lázár Tünde, Varga Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr3318344837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása