A SZUPERSEBESSÉGŰ HÚSEVŐ NÖVÉNY A TISZA-TAVON
2017. január 20. írta: Lázár Tünde

A SZUPERSEBESSÉGŰ HÚSEVŐ NÖVÉNY A TISZA-TAVON

Kevesek által ismert titok, hogy Kelet-Magyarország legnagyobb tava nem csak part menti nádasokat, vagy sulymot és tündérrózsát rejt, hanem olyan húsevő növényt, mely a másodperc ezred része alatt ejti rabul zsákmányát. S hogy melyik ez a növény? Pár éve a Legyen ön is milliomos játékban ötmilliós kérdés volt; a pályázó elbukta a feladványt.

koz_rence_k_s.jpg

Ismerje meg ezt az érdekes növényt, mely nem más, mint a közönséges rence. 

 

A rencék a rovarfogó és emésztő növények közé tartoznak. Gyökér nélküli vízinövény, a lebegő hínártársulás tagja itt, a Tisza-tavon.

A húsevő növény levelei a vízfelszínen, vagy alatta lebegnek. A víz fölé emelkedő hajtásai vöröses színűek. Aranysárga virágai ezeken a vörösbarna színű, 10-30 centiméterre a víz felszíne fölé emelkedő szárakon helyezkednek el.  Sárga, kétajkú virágai fürtben nyílnak. A virágzása júniustól szeptemberig tart. A termése sokmagvú, kerekded toktermés.

rence_kapitalis.jpg

A közönséges rencét (utricularia vulgaris) különlegessé a levelein található apró hólyagok teszik. A száron sallangok helyezkednek el. Egyes sallangok tojás alakú, 1-4,5 milliméter hosszú hólyagokká alakultak át (számuk levelenként 8-20). Ezek a rendszerint vöröses hólyagok vagy tömlők nyílással rendelkeznek. A tömlők csapdaként működnek: belsejükben alacsony nyomás uralkodik, így amint egy víziállat  megérinti az egyik sertét, a tömlőt lezáró csappantyú kinyílik, és a szívóerő hatására a vízzel együtt az állat is a tömlő belsejébe sodródik. A tömlők olyan villámgyorsan működnek - az egész folyamat mindössze fél milliszekundumot vesz igénybe -, hogy a foglyul ejtett állatnak esélye sincs a menekülésre, sőt szabad szemmel a zsákmányszerzés folyamata nem is követhető. A növény a foglyul ejtett zsákmányát végül fehérjebontó enzimek segítségével emészti meg.

rence_holyagjai_h_zell.JPG

A közönséges rence álló- vagy lassan folyó vizek, mocsarak, vizesárkok lakója; virágzási ideje júniustól szeptember végéig tart. Sekély, tápanyagban közepesen gazdag vizekben a leggyakoribb. A békalencs-fajokkal (Lemna) lebegő hínártársulást alkot. Kismértékű vízszennyeződés előmozdítja fejlődését, erős szennyeződés esetén azonban érzékelhetően megritkul.

TIPP! Fedezd fel a Tisza-tó szépségeit, melyhez a legjobb idegenvezetőt, Tündét, Abádszalókon, a Villa Borkában találod! Kattints ide, és foglalj most, s nem marad előtted Tisza-tavi titok.

kepernyofoto_2023-06-11_11_18_23.jpeg

Gömb vagy tojás alakú, tömötten összezsúfolt levelekből képződött, mintegy 10 milliméter vastag, erősen szőrös csúcsrügyekkel telel át, amelyek ősszel a növény elbomlásakor az iszapba süllyednek.

rence_k_peters.jpeg

Érdekesség a rencéről: A grenoble-i egyetem kutatói Philippe Marmottant-nal az élen egy olyan kamera felhasználásával vizsgálták a rencék életét, amely másodpercenként tízezer felvételt képes készíteni. E kutatás eredményeként sikerült részleteiben megismerni a vadászat módját; a felvételek lelassítása által derült ki, hogy amikor a rence "készenlétbe helyezi" a csapdát, kifújja a tömlőben lévő folyadékot, miáltal annak a belsejében alacsonyabb a nyomás, mint a környezetben. Amint a potenciális zsákmány megérinti a tömlő "szája" előtt lévő parányi sertéket, a csappantyú kinyílik, és a víz az áldozattal együtt bezúdul a tömlőbe.

A ragadozó rencéről készült egyik kisfilmet itt tudod megnézni:

A számítások szerint a szívóhatás oly erős, hogy a nehézkedési gyorsulás eléri a 600 g-t. Összehasonlításként az űrhajó startjánál az asztronautákra 3,5g nehézségi gyorsulás hat, 8 g-nél pedig elveszítenék az eszméletüket.

 Hol van a Tisza-tó? Mit érdemes tudni róla? Olvass itt!

 

Gyere a Tisza-tóra,

fedezd fel élőhelyén a világ leggyorsabb növényét!

 

Fotó: Kasza Sándor, Kapitális, H. Zell, K. Peters

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr4712138285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Monster 2017.01.22. 12:35:12

Ezen a Tisza tó-n a Kiskörei víztározót kell érteni?

HgGina 2017.01.22. 12:35:38

Ha őshonos, akkor miért nem lehet óvatosan, egy alapos vizsgálat után kisebb állóvizekbe és a folyóinkba betelepíteni? Legalább abszolút környezetbarát szúnyoglárvairtó technológia.

Lázár Tünde 2017.01.22. 12:38:55

@Beer Monster: Köszönjük hozzászólását!
Igen, a Tisza-tó lánykori nevén Kiskörei Víztározó. A 90'-es években keresztelték Tisza-tóra.

Lázár Tünde 2017.01.22. 12:43:03

@HgGina: Köszönjük hozzászólását!
A folyók nem igazi élőhelyei, de a tavakban az életfeltételei biztosítottak.
Nagyon tetszik környezetbarát technológiai ötlete, ennek eldöntése, vizsgálata a szakemberek feladata.

Yoss 2017.01.22. 15:02:09

A szűnyoglárva ellen nyilvánvalóan hatástalan, mivel azok a vízben, leginkább a fenekén élnek, ez a cucc meg inkább a repülő - de mindenképpen a víz felett élő - rovarokra hajt.

metax 2017.01.22. 15:17:57

@HgGina: Hazánkban gyakori növény, telepítésre nincs szükség.

Lázár Tünde 2017.01.22. 15:21:02

@metax: Igen, Magyarország tavaiban előfordul, csak épp nem ismerjük ezeket a "csodákat" . Köszönöm.
süti beállítások módosítása