A TISZA-TÓ TÖRTÉNETE
2015. január 20. írta: Lázár Tünde

A TISZA-TÓ TÖRTÉNETE

A Tisza-tó-melynek története fél évszázaddal ezelőtt kezdődött- Magyarország keleti régiójában a Tisza 404 fkm-e (Kisköre) és 440,5 fkm-e (Tiszabábolna) között, a Tisza hullámterében kialakított mesterséges víztározó, s egyben a második legnagyobb tó.

fatyolmezo_por_med_mb.jpg

Kiterjedését tekintve a Kárpát-medence második legnagyobb állóvize, bár ez az állóvíz meghatározás nem teljesen helytálló, hiszen a Tisza hatására, illetve vízgazdálkodási szempontokat figyelembe véve, jelentős vízmozgások tapasztalhatók benne.

Négy (öt) nagy medencéje három megye területén helyezkedik el: Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és északi csücske Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozik. Mozaikos szerkezete azonban nem csak a medencéknek, hanem a tározón átfolyó élő Tiszának, valamint a kettőt egymással összekötő titkos lagúnáknak (ezeknek hivatalosan öblítőcsatorna a neve) köszönhetően alakult ki. 

 

tiszatoterkep.jpg

Területe 127 km2, legnagyobb hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km. Nagysága egyötöde a Balatonnak, de közel ötszöröse a Velencei-tónak. Duzzasztását a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé, mely a Tisza magyarországi szakaszán a második vízlépcső.
A terület az 1960-as évekig igen változatos képet mutatott. Puhafás ligeterdők, galériaerdők váltakoztak üde, fás legelőkkel és kaszálókkal, holtágakkal, morotvákkal, illetve nagy kiterjedésű gyümölcsösökkel, szántókkal.
Aztán 1968-tól kezdve ez a táj fokozatosan átalakult, mert megkezdődött a kor gigantikus építkezése, a Tisza II. Vízlépcsőjé.


Eredeti elképzelés szerint több célja is volt a kiskörei vízlépcső megépítésének:

  • A Jászsági- és Nagykunsági-főcsatornák vízellátásának biztosítása. A mezőgazdaság vízigényének kielégítése mellett gravitációs átvezetéssel nagy szerepet játszik a Körös-völgy vízhiányának enyhítésében és ökológiai vízpótlásában.
  • Másik fő cél a kiskörei vízi erőmű megfelelő vízmennyiséggel való ellátása, mely olcsó villamos energiát tervezett biztosítani a térség számára.
  • Harmadsorban turisztikai és vízi sportolásra alkalmas terület létrehozása.
Mindezek érdekében az 1968-69-es években elkezdték a mai gátak és a kiskörei erőmű építését, és az erdők letermelését. A hatalmas munkával azonban nem végeztek volna időben, ezért az első duzzasztás megkezdése előtt már csak a fák döntése volt a cél, a kiszállítással nem foglalkoztak. Ennek köszönhetően ma is rengeteg uszadékfa és fatuskó található a területen, ami a vízi közlekedést igen veszélyessé teszi. Ugyanakkor, sok madárnak nyújtanak fészkelő- és pihenőhelyet (pl. az Óhalászi-holtágban, ahol a tuskókon dankasirályok és küszvágó csérek költenek, a vízből kiálló fatorzók pedig nagyszerű pihenő- és szárítkozó helyek).
uszo_letra_misi.jpg
A pusztítást kevés terület kerülte el, ezek közül a legjelentősebb az aponyháti őstölgyes, mely a maga több száz éves kocsánytalan tölgyeivel egyedülálló ritkaságnak számít. Hatalmas fái között biztonságos élőhelyet talál a fekete gólya éppúgy, mint a fekete harkály .

Itt megnézheted korabeli dokumentumfilmen, hogy épült a Tisza-tó:

A  duzzasztást a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé, majd 1980-ban a második ütemet is megvalósították. A tározó ma is ezen a szinten üzemel. A harmadik duzzasztási szintet azonban nem hajtották végre (ez még mintegy 150 cm-es vízszintemelkedést jelentene), aminek több oka is van. Ezek közül az egyik, hogy a mai gátak nem biztos, hogy elbírnák ezt a szintet huzamosabb ideig. Az eredeti elképzelés szerint az egész tározó területe nyílt vízterület lett volna, de mivel a harmadik szintet nem emelték meg, sok szárazulat megmaradt.

Lássuk a számokat, hisz azok mindig magukért beszélnek!

A tározóban található szárazulatok, szigetek összterülete megközelítőleg 43 km2, a tó közepes vízmélysége 1,3 m, maximális mélysége 17 m (az élő Tisza folyómedrében mérve). A folyó hossza a tározóban 33,5 km.

 

pap_ildiko_fentrol8.jpg

A tározót télen leürítik, így a nyári vízfelület nagyságának harmadára is lecsökkenhet. 

A Tisza-tó belsejében - kb. 23 km2 nagyságban - szigetek alakultak ki, ahol a sekély vízmélységből kifolyólag sajátos vízi világ alakult ki.

Élővilágára a mozaikosság jellemző, mivel több fajta élettér is megtalálható a tavon egymás szomszédságában: található a területen mocsár, sekély-tó, kopolya, dévér-szinttájú nagy-, közepes és kis vízfolyás.

A kialakult gazdag növény- és állatvilág következtében kormányhatározat megalkotására volt szükség, amelyben úgy rendelkeztek, hogy a Tisza-tó szintjét a 89.25 mAf értéken kell megtartani. A vízterület hasznosítását pedig nagy vonalakban így határozták meg: 

rece_balan_attila.jpg
 

  • a tározó felső területét a természetvédelem,
  • a tározó középső területét az ökoturimus,
  • az alsó, abádszalóki vízteret a vízisportok, szórakozás és üdülés kell, hogy jellemeze.

 

Abádszalók és Kisköre közötti 14 km2 nyílt vízfelület alkalmas helyet biztosít a vízi sportokat, a horgászatot, a fürdőzési és szórakozási élményt kedvelőknek. S Európa egyetlen édes-vízi tava, ahol engedélyezett motoros vízi sporteszközök használata.

vizisport.jpg

 

TIPP: Ennyi csodának a felfedezéséhez több napra is szükséged van. Legyen az élményekhez, megismerésekhez kényelmes, jó hangulatú, szép szállásod, otthonod a Tisza-tavon. Válaszd a Tisza-tó legjobb panzióját, ahol tökéletes gondoskodásban részesülsz.

img_3795.jpeg

 

GYERE A TISZA-TÓRA,

ismerd meg, fedezd fel Magyarország második legnagyobb tavát!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó:CSTT, Geleta Mihály, Pap Ildikó, Balán Attila, Riviéra Vizisport

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr957091329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MontiKatyi 2015.07.13. 21:02:52

Élvezettel olvasom, amikor csak eszembe jut. Különleges világ jött létre körülöttünk! Imádattal fotózni,járom a gátat, ha tehetem. Köszönöm alapos ismertetését, leírását .

MontiKatyi 2015.07.13. 21:03:37

Élvezettel olvasom, amikor csak eszembe jut. Különleges világ jött létre körülöttünk! Imádattal fotózni,járom a gátat, ha tehetem. Köszönöm alapos ismertetését, leírását .

Lázár Tünde 2015.07.13. 22:13:02

@MontiKatyi: Nagyon szépen köszönöm kedves sorait. Gyönyörű világ vesz körül minket itt, a Tisza-tónál, s szeretném, ha ezt minél többen megismernék. Ezért írom a bejegyzéseket. Minden jót kívánok, s minden alkalommal örömmel veszem visszajelzését, hozzászólását.

Mező Margit 2017.01.22. 12:36:03

Imádom a Tisza-tavat, 25 éve van nyaralóm Tiszanánán, amiben állami gondozásban élő gyerekeket is fogadok. Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, nagyon jó!

L. Otto 2018.07.15. 21:01:45

Sok gyönyörű emléket idézett fel az oldal olvasása. Örülök, hogy rátaláltam, mert túl azon amit okozott nekem, még hasznos is volt, tekintve, hogy eme méltán nemes folyónkról több novellát is írtam, és ebben a munkában sokat segítettek az itt található fontos információk. Köszönöm a munkájukat!

L. Otto 2018.08.02. 18:42:08

Örülök, hogy rátaláltam a Tisza-tó eme bemutatására! Áttekinthető, könnyen tudok a googl-ban keresni a megjelenő információkból, tekintve, hogy novella írásokkal foglalkozom ami ezt a csodásan nemes vizünket próbálja bemutatni, ahogy én látom. Úgy gondolom, hasznos és szép olvasmány volt, lesz és szép emlékeket idéz. Köszönöm!
süti beállítások módosítása