MÁR 100 EZER FÖLÖTTI DARU A HORTOBÁGYON
2024. október 08. írta: Lázár Tünde

MÁR 100 EZER FÖLÖTTI DARU A HORTOBÁGYON

Tudod, hol van a világ legnépesebb daru vonuló helye? Nincs még egy ismert régió a Földön, ahol a daru (Grus grus) csapatai ekkora számban és ilyen hosszan időznének az őszi vonulásuk során. Az aktuális szinkronszámlálások alapján a Hortobágyi Nemzeti Parkban már most 135 ezer feletti daru tartózkodik, de számuk várhatóan fokozatosan emelkedik még a hónap során. 

 394335735_736841178480232_920809332014198584_n.jpeg

 

Az ősz beköszöntével első nemzeti parkunkban, a Hortobágyon, lenyűgöző természeti jelenség veszi kezdetét: a daruvonulás. A több tízezer madár látványa, amint hullámokban indulnak vagy érkeznek éjszakai szállásukra a természetkedvelők egyik legjobban várt eseménye. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság minden évben vezetett túrákat szervez, hogy közelebbről is megcsodálhassuk ezeket a fenséges madarakat. A „Négy keréken a darvak nyomában” túrákon szeptember végétől november elejéig vehetünk részt, ahol a daruhúzás – vagyis a naplementéhez kötődő mozgalmuk – különleges élményben részesít.

A vezetett programokról itt tudhatsz meg mindent és itt jelentkezhetsz. Kattints!

ke_p_148.jpeg

De kik is ezek a madarak, és miért olyan fontos az ősz ezen csodája? A daru (Grus grus) a darufélék családjába tartozó, lenyűgöző megjelenésű madár. Hatalmas, 95-120 cm-es magasságával és 180-220 cm-es szárnyfesztávolságával Európa egyik legnagyobb madara. Bámulatos ügyességgel gyűjtögeti a különféle bogyókat, kukoricát és más terményeket, rovarokat, de még kisebb emlősöket is elkap, ha alkalom adódik.

A kakas különleges, jellegzetes tánccal és hangokkal udvarol a tojónak. Ha sikerül az udvarlás, és a nász sikeres, fészküket növényekből készítik el a víz által védett helyre . Fészekaljuk két tojásból áll, ezen mindkét szülő felváltva kotlik 28–30 napig. Kikelés után a fiókák pár nap múlva elhagyják a fészket, de a vonulás idejéig még a szülők  gondoskodnak róluk. A fiatal madarak hároméves korukra válnak ivaréretté, és akár a húsz esztendőt is megélhetik.

A darvak szeptember elejétől-közepétől az első kemény fagyok beálltáig pihennek meg Magyarországon. Ugyan már száz éve nem költöttek nálunk, a klímaváltozás hatására egyre többen érkeznek, és néhány éven belül talán újra fészkelni is fognak hazánkban. Az északról érkező darvak Skandináviából, a Baltikumból és Oroszországból teszik meg hosszú útjukat, hogy aztán tovább repüljenek Afrikába vagy Izrael területére, ahol telelőhelyük van.

394027628_736841131813570_3892331675714069840_n.jpeg

Darvak Magyarországon

Az 1900-as évek elejéig Magyarország nádasaiban fészkelő madarat nagy becsben tartották. A daru a pákászok és darvászok megélhetését is biztosította a darutollak gyűjtése, illetve a fiókák elfogása, megszelídítése által.

darvak_hnp.jpg

A daru nemcsak a nemesek körében volt közkedvelt. A megszelídített daru a paraszti porták díszmadarának számított, ugyanakkor kiváló házőrző is volt. Legtöbbször hamarabb jelezte a betolakodót, mint a kutya. Régi időkben még a várak őrzésére is használták.

A darutoll a legnemesebb tolldísznek számított, nagy árat kértek érte a hortobágyi hídi vásárokon. A szerint tisztelték egymást az urak, hogy kinek, milyen darutolla volt.

Daruvonulás

A daruvonulás csúcsa általában október végére esik. Idén már most 135 ezer darut számoltak a Hortobágyon. A madarak éjszakázóhelyeikre vonulása - főleg a Hortobágyi Halastavakhoz-  nemcsak lenyűgöző látvány, hanem egy igazi természeti csoda, amely évente egyszer nyílik meg a szemeink előtt.

A darvak mindig csapatban repülnek, és jellegzetes V alakú formát vesznek fel. Elöl általában idősebb, tapasztaltabb madár repül, aki hamarabb elfárad, ezért változtatják a helyüket a csoportban.

Ha szeretnél részt venni ebben a varázslatos élményben, jelentkezz időben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság túráira, és tapasztald meg a darvak csodálatos vándorlását testközelből!

311870260_491927459638273_9179853338421013467_n.jpeg

Hogyan lehet megszámolni ennyi madarat? Kattints ide, mert itt megmutatjuk! 

TIPPÜNK!

Legyél a vonuló darvak közelében, akik napközben a Tisza-tóig is elrepülnek élelem után kutatva!
Az 1. Tisza-tavi blogger, Tünde, természeti csodák, nyugalom, pazar szobák : ez vár  az abádszalóki Villa Borkábana Tisza-tónál garantáltan ez lesz az a szállás, ahová évről-évre mindig visszavágytok! �
villa_borka-11.jpeg
Vidéki villa madárdalos kerttel, pazar szobákkal, medencével, wellnessel és a Tisza-tó legfinomabb kézműves reggelijével. 

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol ősszel téged is ámulatba ejt a naplementék csodája a daruhúzással!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó:Hortobágyi Nemzeti Park, Mozes Vh, Szabó Endre, Lázár Tünde

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr6418703592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása