HOGY LEHET MEGSZÁMOLNI 180 EZER MADARAT?
2023. október 28. írta: Lázár Tünde

HOGY LEHET MEGSZÁMOLNI 180 EZER MADARAT?

Az idei évben minden rekordot megdöntött a darvak száma a most 50. születésnapját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Parkban. De hogyan lehet megszámolni egyszerre 180 ezer madarat? Magyarország első Nemzeti Parkjában erre tökéletes módszert dolgoztak ki.

396099814_741449608019389_2836085526205679039_n.jpeg 

Hortobágy, a magyarországi természeti kincsek egyik gyöngyszeme. Az itt átmenetileg megpihenő nagy darvak (Grus grus) csapatai az évente visszatérő látványosságok közé tartoznak. Minden évben az ősz beköszöntével  Hortobágyon a madármegfigyelők és a természetvédelmi őrszolgálat szakemberei azzal a kérdéssel találják szemben magukat, hogyan lehet megszámolni a hatalmas mennyiségű darut. Az igazság az, hogy a darvak számlálása nem egyszerű feladat, de az itt dolgozó szakemberek megoldják ezt a kihívást évtizedek óta.

393918532_736841141813569_6645150046856548051_n.jpeg

Lássuk a titkokat! A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a hagyományos élőhelyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek általában sekély vizű tavak, beleértve lecsapolás alatt álló halastómedreket, szikes mocsarakat és az ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészeket, mint például az egykori erek és medrek.

 

A darvak napi ritmusában a munkatársak számlálják meg az éjszakázó helyre érkező darvakat, a hajnalban a vízen tartózkodókat, vagy a napkelte körül kirepülő madarakat. Ennek során a számolás valójában matematikai becslés, mivel lehetetlen pontosan megszámolni az összes madarat.

A gyakorlatban a munkatársak egy kis csoportot, például tíz egyedet számolnak meg, majd ezt a mennyiséget a teljes csoportra vetítik. Ez a módszer lehetővé teszi a több száz vagy akár ezer madár gyors megszámolását is. Az évek során azonos helyeken, azonos eszközökkel és ugyanazon módszerekkel végzik a munkát, ami biztosítja, hogy a hibahatár is állandó maradjon. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez a módszer körülbelül 10% -os hibával terhelt, ami az ilyen biomonitoring módszerek között kiválónak számít.

Néha a modern technológiát is felhasználják a pontosabb számolás érdekében. Például drónokat alkalmaznak az éjszakázó darvak csoportjainak megfigyelésére anélkül, hogy zavarnák a madarakat. Ezek a drónok fényképeket készítenek a csoportokról, majd a képeket számítógépeken elemzik ki. Ez a módszer segít még pontosabb adatokat kapni a darvak számáról.

Az idei évben az időjárás is szerencsés volt a számolás során. Azonban a körülmények nem mindig ilyen ideálisak. Viharos szél, köd és eső is nehezítheti a darvak számlálását. 

394027628_736841131813570_3892331675714069840_n.jpeg

A Hortobágyi darvak számlálása egy példa arra, hogy az odaadó munka és a hagyományos módszerek mellett a modern technológia is hozzájárulhat a természetvédelemhez. A darvak megfigyelése segít megérteni a populáció változásait és a természetvédelmi erőfeszítések hatékonyságát, és lehetővé teszi fenntartható védelmét a magyarországi darvak állományának.

394335735_736841178480232_920809332014198584_n.jpeg

Itt jegyezzük meg, hogy a mesterséges intelilgencia (AI) használata az ehhez hasonló feladatok során is alkalmazhatóvá vált. Egy erre a célra készített programot meg lehet tanítani, mely objektumokat tekintse darunak, és a drónok kameráján egyszerre jelöli ki a madarakat, s egyszerre,  néhány másodperc alatt eredménnyel szolgál. Ilyen alapon működő rendszert használnak például a bankokban, a ferihegyi repülőtéren, vagy a Sziget-Fesztiválon is. - Mutatott rá AI szakértőnk, Dessislava Dimitrova az AlphaSonic CEO-ja.

Tudtad-e?

Egy-két gondolat a daru szimbolikáról:

A daru szimbolikája gazdag és változatos, a történelem során számos kultúrában különböző értékeket és eszményeket képviselt.

  • A kínai kultúrában a hosszú élet és a bölcsesség , a jó szerencse jelképe.
  • A japánoknál a  boldogságot jelenti.
  • Az amerikai őslakosok kultúrájában a daru a békét és az egyensúlyt, míg a
  • koreai kultúrában a szerencsét és a jólétet jelképezi.
  • A vietnámi kultúrában a daru a tisztaságot és a hűséget szimbolizálja,
  • Az ókori egyiptomi kultúra , a hatalmat és a királyi hatalmat szimbolizálja.
  • A daru ma is inspirálja és felemeli az embereket különböző szimbolikus jelentéseivel, emlékeztetve minket a természettel és a spirituális világgal való kapcsolat fenntartásának fontosságára.

 

Fotó: Szilágyi Attila-Természetvédelmi Őrszolgált

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek.  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr4618245183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása