INDÍTSUK A FEBRUÁRT A TERMÉSZETBEN
2020. január 30. írta: Lázár Tünde

INDÍTSUK A FEBRUÁRT A TERMÉSZETBEN

Hétvégi programajánló/Tisza-tó

Azért, mert odakint még mindig a téli táj, a szürkeség uralkodik, és a korai sötétedés sem kedvez a hosszabb kirándulós programoknak, nem muszáj a négy fal között maradni. Ajánlunk pár klassz programot a Tisza-tónál a hétvégére, ahol érdemes lesz megtapasztalni a természetet.

 

img_0661.JPG

Nincs még ötleted a hétvégére? Mutatunk pár szuper szabadtéri programot:

1.A 100 éves fához, a Tisza-tó medrében

Túrabakancslistás helyszín. 

Kiscsoportos, 1 napos, személyes hangulatú, őko szemléletű túravezetés Tárnai Csabával. Téli gyalogtúra a Tisza-tó leeresztett medrében. Nézelődős, saját tempós, érdekességek mellett megállós, sokat fotózós.

Mi történik veled ezen a túrán?
Meglátogatod a “100 éves fát”. A fa a Tisza-tó medrében áll, csak télen közelíthető meg száraz lábbal. Ilyenkor a tó vízszintje 1,2 méterrel alacsonyabb, mint nyáron, ezt a kiskörei duzzasztógátnál előre tervezetten szabályozzák. Mielőtt tavasszal visszaemelik a vízszintet, kihasznáhatod az alkalmat, hogy lásd a legendás fát, mely jóval több, mint száz éves, mert már nagyszüleink korában is 100 éves fának hívták, sőt XIX. századi katonai térképeken is mint tájékozódási pontot jelölték a huszároknak.

TIPP! Hová tűnik télen a víz a Tisza-tóból? Itt minden egyben!

tarnai_csaba.jpg

Odaérve töltekezhetsz energiáiból, megcsodálhatod időtállóságát. A fa mögött tesztek egy kis közös felfedezést egy új terepen, a fa és a morotva vízfelülete közötti területet derítitek fel.
Útközben zsilipek, hidak, a folyó főmedre, holtágak, és ártéri erdő kíséri a túrázókat.
Ha megváltozott jég- és terepviszonyokat talál a vezető a túrán, akkor módosít a haladási útvonalon.

Tuti tipp: Ez még tél vége. Sár lehet, jég lehet, bakancs előny! Bár kellemes tiszta túraidőre van kilátás, rétegesen öltözködj!

 Jelentkezés, további információ itt!

2. A titkos Göbe-tó téli arca

gobepart_tort_kepekkel.jpg

A Tiszafüred melletti Tiszaörvényen, a Szabics Kikötőből indul egy csodás látnivalókban, élményekben gazdag túra! A sétaút nem hosszú, csupán két kilométer, de annyi érdekességet tartogat, hogy biztosan el tudunk itt tölteni akár 2-3 órát is. Az úton végig többnyelvű és képekkel színesített információs táblákon ismerhetjük meg a tiszavirágok életét és a Tisza-tó élővilágát. Négy állomáson az árterekhez kötődő mesterségeket mutatják be, valamint két madármegfigyelő kilátóba is felmászhatunk. A tanösvény végén pedig vár a különleges Göbe-tó, ami tulajdonképpen a Tisza-tó egyik szigetszerű szárazulatán belül kialakult kis tavacska.

gobe_tel_tort_kepekkel.jpg

Bakancsot a lábra és fényképezőgépet a hátizsákba!

A Tiszavirág Ártéri Sétaúton és az Örvényi Pákász tanösvényen olyan vezetett sétát is tehetsz a februári erdőben, ahol madarakkal, gombákkal, zuzmókkal, mohákkal és meglepetésekkel  találkozhatsz!

Előzetes bejelentkezés szükséges!  Telefonszám a bejelentkezéshez, további információ itt: 06 70 610 4516 (08:00-18:00)

A vezetett túrához a minimum létszám 10 fő.

Árak:

Felnőtt: 1.600 Ft
Diák, nyugdíjas: 1000 Ft (Diák: általános/középisk. diákigazolvány) (Nyugdíjas: személyigazolvány)

A programon a mozgás öröme mellett a tó környéki téli táj és az áttelelő vízimadarak látványában is gyönyörködhetünk.

 

3. Kiskörei Hallépcső-Kisköre

A 2014 őszén átadott létesítmény idén télen még nem fagyott be, s  jelenleg téli üzemrend szerint működik.

Ez azt jelenti, hogy a halak most jellemzően nincsenek szem előtt, az ökológiai folyosó pihenő tavaiban vermelnek. Azonban a víz felszínén, valamint a parton számos állatfaj életébe nyerhetünk bepillantást.

laczi_zoltan.jpg

Az emlősök közül láthatunk hódot, vidrát; vagy számos vízi madarat: gémféléket, kormoránt, vadkacsát, szárcsát, s évről évre egyre több hattyút.

STOP! Hallépcső-kisokosunkat itt találod!

Megközelíteni Kisköre irányából az erőmű felől tudod, vagy Abádszalókról indulva a töltésen vezető kerékpárúton. Téli vízszintnél járművekkel is közlekedhetünk a gát tetején, ehhez azonban gáthajtási engedélyt kell beszerezni.

4. Tisza-tavi Ökocentrum :Vadkacsa és vidrales

Nem véletlen, hogy a Tisza-tó egyik legnépszerűbb attrakciója a Tisza-tavi Ökocentrum, mely egész évben látogatható, így most az idegesítő tömeg nélkül csodálhatod meg a Természet Templomát - bár rövidített nyitva tartással.

vadk_tto.jpg

Ha mégis ragaszkodsz a kültéri programokhoz, akkor arról itt sem kell feltétlenül lemondanod. A központ hatalmas parkjában megnézheted, milyen viccesen, örömmel fürdenek a vadkacsák a park kis tavában, bejárhatod a vadasparkot is.

TIPP! Mindent tudni akarok az Ökocentrumlól! Olvass itt!

Ám aki átfázott a sétában, számukra melegen ajánljuk a vidraetetést, aminek naponta több alkalommal is megfigyelője lehetsz. A vidrát az év emlősének választották 2020-ban.

vidrae_tto.jpg

A pénztáraknál tudnak segíteni, hány órakor van ez a szuper program, így tudsz előre tervezni, s biztosan nem maradsz le róla!

 

5.Erdei séta a Tiszaigari Arborétumban

szalokine_filkus_joli_tiszaig2.jpg

A Tiszaigari Arborétum Tisza- tó közelében található, a Tiszafüred-Kunmadaras útvonalon. Története 1867-ig vezethető vissza, amikor Széky Péter sétakert építésbe kezdett. Az akkor két hektáros terület 1958-ig lépésenként 20 hektárosra bővítették. Az év mindennapján látogatható.

szalokine_filkus_joli_tiszai3.jpg

Pompás sétányok, tavacska, és a csatornán átívelő fahíd mind-mind egyedi hátteret adnak az itt készült fotóidhoz!

1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították, 1985 után a több mint 375 fajból álló gyűjtemény elérte az arborétumi kritériumot. A kertben számos idős, nagy méretű lombhullató és tűlevelű fafaj található, köztük a legjelentősebbek: páfrányfenyő, tiszafa, kolorádói jegenyefenyő, szerb luc, duglászfenyő, amerikai mocsárciprus.

Különlegessége, hogy a bükk és a szelídgesztenye mellett 17 tölgyfaj is fellelhető. Említésre érdemes a kúszó farkasalma, a nagylevelű liliomfa, a tulipánfa és az illatos fűszercserje is, bár ezek jelenleg téli álmot alszanak. Legértékesebb növényfajai az arborétummal egyidős tiszafák, a páfrányfenyő, a kolorádói jegenyefenyő és a szerb luc. 

Pompás kikapcsolódás és feltöltődés egy kis, rejtett falu titkos arborétumában.

szalokine_filkus_joli_tiszaig.jpg

Bővebb információ: Blaskó Mihály, m.blasko@nefag.hu 20/382 9563

 

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Fotó:Lázár Miklós, Tárnai Csaba, Történetek képekkel (2X),Laczi Zoltán, Tisza-tavi Ökocentrum (2X), Szalókiné Filkus Joli (3X)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr3615445320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása