RAFTINGPÁLYA, KERÉKPÁROS HÍD, LAKÓHAJÓZÁS: EXTRA SEBESSÉGRE KAPCSOLT A TISZA-TÓ
2019. szeptember 19. írta: Lázár Tünde

RAFTINGPÁLYA, KERÉKPÁROS HÍD, LAKÓHAJÓZÁS: EXTRA SEBESSÉGRE KAPCSOLT A TISZA-TÓ

Kedden látványos sajtótájékoztató helyszíne volt a Tisza-tó! A Tiszafüred-Poroszló közötti Tisza-híd mellett tartott eseményen, a jelenlévők előtt emelték be a kerékpáros híd utolsó elemét az építők a helyére.

 

f7d1b7da-8666-42c9-9ba3-ac8bc205fee9.jpeg

Ez a beruházás a nyaralóhajó-programmal, új kikötők építésével és a kiskörei raftingpálya megépítésével óriási lendületet adhat a térség fejlődésének.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón a Tisza-tavat aktív turisztikai paradicsomnak nevezte, amelynek nagyon fontos része a kerékpározás. 

Míg 2016-ban mintegy 20 ezer ember biciklizte körbe a Tisza-tavat, egy évvel később 31 ezer, ez a szám tavaly már 57 ezer fő volt.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője elmondta, hogy a 33-as számú főút Tisza hídja mellé egy új felszerkezetet építenek be 273 méteren.

A 33-as számú főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 kilométer hosszú kerékpárút a Tisza-tó poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig tart. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger és a Szomorka patakokat, amelyeken  308 méter, illetve 86 méter hosszúak.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása bruttó 4,2 milliárd forintba kerül. Ebből a 6,5 kilométeres kerékpárút és négy műtárgy épül meg a tervek szerint 2020. május végére.

Fecske-program is egyben:

A Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a NIF Zrt.-vel arról is megállapodtak, hogy 200 műfecskefészket is elhelyeznek a hídon.

4f3f5e58-d1f5-4712-b816-49400257d8df.jpeg

Bemutatták Kiskörén a nyaralóhajókat

Révész Máriusz adta át szintén néhány nappal ezelőtt a kiskörei kikötőt és egyben bemutatták a Tiszai nyaralóhajókat is. Szerinte az egész térségnek hatalmas lendületet ad majd a nyaralóhajó-program, és a következő évekre tervezett tizenkét kikötő megépítése.

 

33fd854f-f10c-43c9-99e7-7e30ca4f599e.jpeg

 

Révész Máriusz elmondta, hogy a flotta első tíz hajója már rendelkezésre áll, jelenleg a próbaüzem zajlik. Tervezik újabb 10, európai viszonylatban is versenyképes műszaki színvonalat és felszereltséget képviselő vízi jármű beszerzését.

A nyaralóhajókat a MAHART fogja üzemeltetni.

Várhatóan jövő májusban,  Tisza két szakaszán indul el a nyaralóhajózás.

  • 1.Tiszalök felett Vásárosnaményig, illetve Sárospatakig lehet hajózni.
  • 2. A Tisza-tavat érintő szakasz pedig Kisköre és Tiszalök, a Tisza I. és Tisza II. vízlépcső között indul.

Ez utóbbi szakaszon Kisköre lesz a báziskikötő, melyhez további fejlesztések szükségesek. Szóval Kiskörén lesz az egyik legmenőbb kikötő a környéken!

02143455-a20d-497b-aaed-531374d82624.png

 

Nyaralóhajó 1X1

  • Háromféle hajótípusból lehet választani, a Quattro 4+2, a Sixto 6+2, az Octo pedig 8+2 személyesek.
  • Mindegyik hajón kétágyas hálófülkék,wc, zuhany bent és utóbbi kint, felszerelt konyha-étkező van- egyszóval full kényelem.
  • A hajókkal száguldozni nem lehet, maximális sebességüket 10 km/h állítják be.
  • Vezetésük félórás "kiképzés" után bárki számára elsajátítható, külön engedély sem kell hozzá!
  • Saját tetőterasz, saját létra a vízbe...

Aki szeretne tájékozódni az árakat illetően, a Nicols oldalán megteheti, sőt, akár már foglalhat is Kisköre indulással nyaralóhajót itt!

A Tisza-tavi nyaralóhajózás beindításának feltételeit megteremtő fejlesztés-sorozat teljes költségvetése meghaladja a 4,5 milliárd forintot, melyet teljes egészében hazai költségvetési forrásból finanszíroz a kormány.

 

 

170bd12b-3d38-4993-a14a-87400d4736b8.jpeg

 

Raftingpálya a Hallépcső mellett

 

A pálya régi álma a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) is, de a szervezet 1,5 évvel ezelőtti konferenciáján már megvalósítható-megvalósítandó lehetőségként vetődött fel.

rafting_hatvanonline.jpg

Bár a vadvízi evezőpálya első hallásra annyira illik a nagy magyar síkság kellős közepére, mint pálmafák a Tisza-tó partjára, azonban meglepő módon igenis vannak példák ilyen alföldi rafting-beruházásokra.

Az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos -Révész Máriusz-saját bevallása szerint először maga is meglepődött a felvetésen, aztán utánanézett és úgy látta: Európa-szerte több helyen valósult már meg hasonló fejlesztés 4-6 méteres vízszintkülönbséggel bíró területeken.

A raftingpályáról itt írtunk részletesen!

A sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy Nemrég készült el a kiskörei hallépcső mellé tervezett raftingpálya terve, ami hamarosan a kormány elé kerül.

 Gyere a Tisza-tóra,

fedezd fel újra,mert rá sem ismersz, annyit fejlődött ez utóbbi időszakban!

 

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó: MTI/Ceglédi Csaba, Tisza-tavi Fesztivál, Nicols, Bugán János,

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr6615125912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása