MI LEGYEN A TISZAI SZEMÉTTEL? LEGYEN BELŐLE TOLL!
2024. február 19. írta: Lázár Tünde

MI LEGYEN A TISZAI SZEMÉTTEL? LEGYEN BELŐLE TOLL!

A TISZAI SZEMÉT KREATÍV ÚJRAHASZNOSÍTÁSA ABÁDSZALÓKON

A Tiszán érkező szemét évről-évre elborzasztja, sokkolja a folyó mellett élőket és az ide látogató vendégeket egyaránt. Legemlékezetesebb a 2019 tavaszán érkező szeméthegy volt, melyről hetekig cikkezett a sajtó (többek között mi is írtunk róla itt) , majd az árhullámmal együtt a szemét-hírek is elvonultak.

before.jpeg

Persze a szeméthegy nem egyedi eset volt 5 évvel ezelőtt, viszont szerencsére egyre több a tiszta Tiszáért, Tisza-tóért tenni akaró aktivista, önkéntes, és magánember is.

A megoldás persze a megfelelő hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás és a környezetünk védelme lenne, de sokan vagyunk, akik küzdünk ellene együttesen, és ki-ki a maga eszközeivel is.  

A küzdelem legkülönlegesebb és egyben példamutató útját választotta az Abádszalókon élő Telekes Attila. Kezei alatt a szemétből csodálatos és egyedi tollak készülnek.

img_1295.jpeg

A gyönyörű Tisza-tó partján fekvő kisvárosban Attila nem csak a folyó szemétmentes környezetéért küzd, hanem a műanyagszennyezés ellen is személyes háborút vív. Egyedi és kreatív módszerével hívja fel a figyelmet a Tisza-tó tisztaságának megőrzésére. Küldetése a Tisza-tó védelme és a műanyag szennyezés csökkentése.

-A Tisza-tavi szemétből jött a toll, vagy a tollkészítés volt előbb? - kérdeztük Attilát a kezdetekről.

- Az az igazság, hogy a szemét volt először, ez bosszantott, s hogy milyen megoldásom lehet erre saját eszközökkel. El kellett dönteni, hogy ezt nézem tovább, vagy megpróbálok tenni valamit. Így jött a toll. Én tudom, hogy nagyon kicsi vagyok, de a Tisza is egy cseppel kezdődik, és egy nagy folyó, mire ideér.

- Mikor kezdődött a tiszta Tisza melletti kampányod?

- Két éve kezdődött a pólókkal. Két felirattal készült támogató pólót terveztem, a RIVER és LAKE, melyek árából jelenleg is darabonként 500 Ft-tal támogatom a Tisza tisztán tartását. Ezeket most is veszik, de úgy gondoltam, kell még valami, ami kicsit jobban felhívja az emberek figyelmét a szemét-problémára és az újrahasznosításra. Ez lett a toll. Viszont még mindig nem érzem azt, hogy célba értem. Akkor érek majd célba, ha a Tisza tiszta lesz, addig még nem értem el a célomat és addig nem is állok meg!

- Hogyan tudod elérni a célod?

- Amit a termékeimmel el akarok érni az az, hogy már a szemét Tiszába kerülését is megakadályozzam. A tollaim árából támogatom a Kárpátaljai Színes Tartályok ökológiai mozgalmat, amely megakadályozza, vagy ott a helyszínen kiszedi a szemetet. Nem az a fő célom, hogy itt kiszedjünk minden szemet, hanem hogy bele se kerüljön. Én lennék a legboldogabb, ha nem lenne alapanyagom.

- Van terved arra az esetre, ha már eléred a célod és nem lesz több szemét?

- Természetesen, akkor uszadék fából, tiszai homokból vagy talán sulyomból fogok tollakat készíteni.

A szoros kapcsolatát a természettel és a Tiszával gyermekkorából hozta, hiszen itt nőtt fel, s naponta szembesült a problémával. Ennek megoldását kreativitásával ötvözi, megalkotva a HDPE-műanyagok újrahasznosítására szolgáló egyedi tollait. A különböző színű műanyag kupakokat összegyűjtve, válogatva majd tisztítva Attila olvasztással egyfajta "rudat" alkot, amit esztergálással formál egyedi tollakká. Az újrahasznosított műanyag tollak nem csak környezetbarátok, hanem gyönyörűek is.

Ráadásul aki ezekből az íróeszközökből vásárol, az a Tisza megtisztítását is támogatja, hiszen mindegyik árából - ahogy már fentebb is írtuk - a Színes Tartályok ökológiai mozgalmat segíti. (Link lentebb.)

 

img_1291.jpeg

Attila eljárása nem csupán a kupakok újrahasznosítására korlátozódik. Egy speciális eszköz segítségével PET palackokból műanyag szálakat, majd fonalakat készít, melyekből 3D-nyomtatással elkészülnek különböző tárgyai, mint például a természetes fecskefészek-alap.

 Ötletessége és a környezetvédelem iránti elkötelezettsége példát mutat arra, hogy a hulladék nem csak probléma, hanem egyben lehetőség is. A műanyag palackokból származó szálak és fonalak újrahasznosítása olyan innovatív megoldás, amely a környezetvédelmi küldetés mellett az újrahasznosítás szélesebb körben való alkalmazhatóságát is bemutatja.

 Itt tudjátok megnézni, hogyan lesz a tiszai szemétből toll:

 

Az egyedi, műanyagból készült tollak mellett Attila a prémium tollak készítéséhez is igazán különleges anyagokat használ. Stabilizált ritka fafajokból alkotja meg ezeket a csodálatos íróeszközöket, melyek mindegyike egy-egy műalkotás.

Tiszai naplemente:

425696018_7299698993420836_2383355381159312397_n.jpeg

 

Jégmadár: 

427923531_7331879793536089_3042642798355562502_n.jpeg

Attila munkája nem csupán egy környezetbarát projekt. Ez egy szenvedélyes küldetés, amely arra ösztönzi az embereket, hogy lássák a szemétben rejlő lehetőségeket, és felismerjék, hogy a kreativitás és az odafigyelés segíthet a természet megóvásában. A Tisza-tó és környéke iránti elkötelezettsége példaértékű, és Attila egy olyan hőssé vált, akitől mások is meríthetnek inspirációt a környezettudatos életmód kialakításához.

Legyen közös jelszavunk Attila mottója:

A Tisza megtisztítása nem kérdés, hanem feladat.

Telekes Attila pólóit, tollait itt tudod megvásárolni, ha segítenéd a tiszta Tiszát. Kattints ide! 

Ha még többet szeretnél megtudni legújabb munkáiról, közösségi oldalát itt találod. Kattints! 

Vagy vásárolj a Nagy Tisza-tavi Bakancslista 2024 kiadványunkból itt, melynek árából szintén 500 Ft-tal támogatjuk a tiszta Tiszát.

Mert a jó példa ragadós.

 

Gyere a Tisza-tóra,

ismerd meg és segítsd Attila és a kárpátaljai mozgalom munkáját!

 

 Fotó: Telekes Attila, Lázár Tünde

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr218328527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása