EGY HEGYRE VALÓ SZEMÉT HALMOZÓDOTT FEL A KISKÖREI ERŐMŰNÉL
2019. június 05. írta: Lázár Tünde

EGY HEGYRE VALÓ SZEMÉT HALMOZÓDOTT FEL A KISKÖREI ERŐMŰNÉL

Sokkoló a látvány a Kiskörei Erőmű gátjánál, ahol a nagy árhullám miatt már egy hegyre való szemét halmozódott fel! Az elmúlt héten beküldött olvasói kép alapján felkerekedtünk, s megnéztük a saját szemünkkel a jelenlegi helyzetet.Megmutatjuk, mit láttunk.

kiskore3.jpeg

A Kiskörei Erőmű kapui nyáron több mint 250 millió köbméter vizet tartanak a tározótérben, s egyben megállítják, felfogják a folyón érkező uszadékot: letörött ágakat, kidőlt fákat, száraz növényi részeket.. Amikor a Tisza vízgyűjtő területein megindul az áradás, a kisebb vizek mentén a száraz növényi részekkel együtt a területen szétszórt, lerakott szemetet is magával sodorja a víz.

Fel voltunk készülve arra, hogy sok szemét lesz a kapuknál, de mégis leírhatatlanul brutális érzés látni saját szemünkkel a több futballpályányi nagyságú területen feltorlódott, becsléseink szerint több száz tonnányi "hordalékot".

kiskore4.jpeg

kiskore1.jpeg

kiskore5.jpeg

Magyarországon is jelentős mennyiségű szemetet szórnak szét az árterületeken, de a szomszédos Ukrajnából, ahol nincs rendezve a hulladékok sorsa, iszonyatos mennyiségű kommunális hulladék érkezik.

A Tiszán egyedül Kiskörén van lehetőség arra, hogy az árhullámmal érkező uszadékot megállítsák, itt tartsák, majd az ár levonulása után leszedjék a kapuk részleges nyitásával. Azután a leszedett szemetet szelektálják, s így szelektíven kerül elszállításra.

kiskore6.jpg

 

Az idén soha nem látott mennyiség halmozódott fel! Kidőlt fák, ágak, PET-palackok szigetnyi mennyiségben, autógumik, fémdobozok, ládák, kisebb-nagyobb bútorok, EPS-szigetelő darabok, elpusztult állatok...

A világméretű problémákat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni addig, amíg érintettekké nem válunk, mint például a szemét mennyiségének csökkentése, a keletkezett hulladékok szelektív gyűjtése. De most a kiskörei helyzet nem csak egyszerűen megérintett, hanem mellbe vágott!

Szóval, ne szemetelj, és szelektáld a hulladékot, ha szeretnéd, a gyerekeidnek még maradjon talpalatnyi tiszta hely a Földön!

Dimitry Ljasuk filmjét is ajánljuk a témában, nézd meg itt:

Fotók: Lázár Tünde

Gyere a Tisza-tóra,

csak a szemeted ne szórd szét!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek.  Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr614879206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása