AZ 5 LEGJOBB PROGRAM A TISZA-TÓNÁL
2019. február 05. írta: Lázár Tünde

AZ 5 LEGJOBB PROGRAM A TISZA-TÓNÁL

Páratlan kincs a Tisza-tó, Magyarország második legnagyobb tava, mely szépséges látnivalókkal, izgalmas programokkal kényezteti 127 km2-es vízi világával vendégeit.

Gyere a Tisza-tóra, fedezd fel te is rejtett kincseit! Tippjeinkkel segítjük élménygyűjtő utadat.

1.Tekerd körbe a Tisza-tavat!

Bringáztál már kilátóban ülve? Nos, itt az alkalom, hisz a bringaút a tavat körülölelő, 4 méter magas töltés tetején épült, így tekerés közben fel tudjátok fedezni a természetet; könnyen megközelíthetitek a tóparti településeket.

bicajok_a_parton_balan_attila.jpg

A tavat kétféle távon lehet megkerülni:

  • a kis kör, mely Poroszló-Tiszafüred között a 33-as úton vezet, 67 km.
  • a nagy kör, mely a Tiszavalki-medencét is magába foglalja, 122 km.

Soknak tűnik? Ne izgulj, hisz ha felmentél a töltésre, ott már 0 a szintkülönbség, a páratlan kilátás pedig eltereli figyelmed a kemény munkáról!

A kiskörei Hallépcsőnél, mely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója, érdemes megállni egy kis pihenőre, hogy lásd a legszebb „kis hegyi patakot” az Alföld közepén.

kiskorei_hallepcso_magyar_haltani_tarsasag_1.jpg

 

2.Poroszló Tisza-tavi Ökocentrum

Poroszlón, a 33-as út mellett elhaladva sokan templomnak gondolják e pazar, tekintélyt parancsoló épületet, a Tisza-tavi Ökocentrumot. Amit itt találunk: Európa legnagyobb édes-vízi akváriuma a Tisza-tó és az édes vizek összes halfajával, közöttük a legnagyobbakkal, a vizákkal. A hüllő- és kétéltű kiállítás mellett szemügyre vehetjük a Tisza- tó interaktív térképét, miközben lábunk alatt ott úszkálnak a hatalmas tiszai halak. De  láthatunk vidraetetést, felmászhatunk a 7 emelet magas kilótóba is, ahonnan az egész Poroszlói-medencét belátjuk.

okocentrum_andi.jpg

 

A centrum kiváló kikacsolódás minden korosztálynak: ha elfáradunk, leülhetünk a parkban ,ahol a gyerekekre klassz, korosztályos szabadtéri játékok várnak, de a vízi-játszóteret felnőttek is szívesen kipróbálják. 

Beülhetünk a 3D moziba is, ahol megnézhetjük a filmet a Tisza- tóról, mely a négy évszakon keresztül, egy vízimadár szemével láttatja velünk a tavat. Aki igazi kalandot keres, próbálja ki a GPS-es hajótúrát, ahol felfedezheti a Tisza- tavat!

 

Többet szeretnél tudni az Ökocentrumról? Olvass róla itt!

 

3.Tiszavirág Ártéri Sétaút-Pákász Tanösvény

Igazi dzsungelben érzi magát, aki felkeresi Tiszafüred mellett ezt a sétautat! Csodálatos ártéri őserdei séta, ahol interaktív módon ismerhetjük meg a tiszavirág életét, az ősi tiszai mesterségeket és a páratlan Tisza-tavi élővilágot. A sziget belső taván, a Göbén csónakázhatunk - ha van kedvünk evezni...

A gumicsizmáknál se hátrálj meg, hisz az igazi kaland itt kezdődik! A Tisza-tó természeti gyöngyszemének, a Göbének, a vízi világában, néha vízen, néha szárazon kanyarogva a tanösvény 12 állomásán ismerhetjük meg a pákász élet rejtelmeit.

tiszavirag_programturizmus.jpg

Aki végzett az őserdei kalandokkal, sétáljon vissza a partra, s integessen addig, míg érte megy a csónak!

A Tisza-tavi tanösvényekről itt tudsz meg mindent! Kattints ide!

4.Mártózz meg! Tisza-tavi strandok

Ha végre itt a nyár, várnak a kiváló vízminőségű strandok. Mivel nálunk nem nagyok a távolságok, akár mind a hat, szuper szabadvizű strandot érdemes felkeresni, kipróbálni.

Kicsit tengerpart vár a Tisza-tónál, Abádszalókon! Szeretnél szörfözni, banánozni, jet-skizni, viziejtőernyőzni, vagy a fly-boardozni? Ma már nem kell több száz kilométert megtenned, hogy kipróbáld a tengerparti sportokat. Elég ha felkeresed Kelet-Magyarország legnagyobb tavát, a Tisza-tavat.

banan_csuszda.jpg

 

 Pontosan milyen sportok várnak a vízen? Olvass róla itt!

 

5.Szálljunk vízre!

Ha csak egyetlen programra van időd a Tisza-tónál , válaszd a csónakkirándulást tapasztalt túravezetővel, aki a tó minden titkát, szépségét ismeri. Karnyújtásnyira lehetünk a madaraktól, kóstolhatunk sulymot, s olyan pillanatokat kaphatunk lencsevégre, amelyet bármely természetfotós irigykedve csodál.

varga_peter_csonakos.jpg

 

Csónaktúrák a tó titkos világában? Olvass róla itt!

 Mindent bele, ha felfedeznéd a Tisza-tavat!

Ahhoz, hogy itt pihenj a családoddal, barátaiddal, kell egy szuper szállás!

TIPP! Ez a vidéki villa minden mai kényelemmel, madárdallal és a Tisza-tó legfinomabb reggelijével, az EU által minősített Családbarát Helyként pont Rátok vár.

Válaszd az abádszalóki Villa Borkát,  mi télen-nyáron őket ajánljuk.

101d82cf-0432-447f-a0f5-cfe6d5bd93fc.jpeg

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotók:Balán A.; Magyar Haltani Társaság, Andy, Szabics, Abádszalók, Varga P.; Borostyán,

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr5114608846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása