HAJÓVAL KASZÁLNAK A TISZA-TAVON
2015. június 24. írta: Lázár Tünde

HAJÓVAL KASZÁLNAK A TISZA-TAVON

Már Péter-Pál előtt indul az aratás a tavon

Megkezdődött az "aratás" a Tisza-tavon - tájékoztatott a Tisza-tavi Sporthorgász KFT. Persze nem hagyományos kaszával, hanem speciális vízi-kaszálóval ritkítják a hínárnövényzetet.

tts_sulyomvagas.jpg

A mocsári-, és hínárnövényzet térnyerése a nyílt vizes területek rovására már a Tisza-tó (vagy lánykori nevén Kiskörei Víztározó) kialakításakor megkezdődött, de 1984 és 1994 között volt a leggyorsabb.

orvosne_judit_mezo.JPG

Jelenleg a nyílt vízfelület - növényzet aránya kb. 60 %:40 %, mely nagyban nehezíti a vízi közlekedést nem csak a motoros, de az evezős csónakoknak is. Illetve ilyen arányok tartása káros a halgazdálkodásban is, ezért irtják szakszerűen, tervezetten, immár harmadik éve a tóban megtelepedett sulyommezőket.

vocsok_nagy_edina.jpg

Mivel a sulyom védett növény; sem a termését, sem magát a növényt károsítani nem lehet, ezért irtása szakhatósági engedéllyel kezdődött meg a Tisza-tavon. Legfeljebb 300 hektárnyi sulymos terület kaszálását engedélyezték az idén. A munka a tározó több helyszínén is folyik.

sulyom_meszaros_janos.jpg

- A megnyitott területeken a vízbe hatoló fényt a továbbiakban nem a hínárnövényzet, hanem a növényi plankton tudja hasznosítani, több állati planktonszervezetet eltartva, ez pedig a halivadékok legfontosabb táplálékát jelenti.

Tapasztalataink szerint az első halpéldányok már a kaszálást követő percekben megjelennek a megnyitott területen, tehát azon célunk, hogy a halak életterét növeljük,  azonnal megvalósul – mondta a Sporthorgász munkatársa.

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol a vízen zajlik az aratás!

 

Fotó: Sporthorgász, Orvosné Judit, Nagy Edina, Mészáros János

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr877571116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása