A LEGSZEBB TISZA-TAVI KILÁTÁSOK(K)
2023. november 27. írta: Lázár Tünde

A LEGSZEBB TISZA-TAVI KILÁTÁSOK(K)

A TERMÉSZET CSODÁI MADÁRTÁVLATBÓL

Fedezd fel a Tisza-tó varázslatos vidékét a magasból, ahonnét eddig csak a madarak láthatták! A Tisza-tó kilátói nem csupán panorámát kínálnak, hanem a szívet csodával megtöltő teljes élményt. Felkeresésükkor gyönyörködhetünk a lenyűgöző tájban, s elmerülhetünk a tó körüli természeti csodákban. Légy részese ennek a szuper programnak, és hagyd, hogy a Tisza-tó téged is lenyűgözzön, inspiráljon.

labashaz-sajtotajekoztato-kiskore-20-1140x855.jpeg

 

Kiskörei Kilátó

 

img_0720.jpeg

A kiskörei MAHART Kikötőben csodás komplexum épül, négy lábasház a Tisza-tó nádasában, melyek közre fogják a környék 2. legmagasabb kilátását szemünk elé táró Körei Kilátót. Ránézésre két, egymással szembe fordított csónakot mintáz a csodás, egyre népszerűbb építmény. Azt mondtam 2. legmagasabb, viszont azok közül, amelyek erre a célra épültek, a maga 19 méteres magasságával a legnagyobb.

img_0725.jpeg

A kerékpáros útról letérve egészen a lábakon álló épületekig tekerhetünk, ahol kerékpár tárolók is rendelkezésre állnak. Aki feljut a toronyba, pompás panoráma tárul a szeme elé: keleten a sulymokkal vadon benőtt Abádszalóki-medence, tőle jobbra pedig az erőmű hídját az öt hatalmas kapuval láthatjuk.

img_0714.jpeg

Érdemes kora hajnalban indulni, mert a napkelte lenyűgöző a toronyból.

 

Tisza-tavi Ökocentrum tornya-Poroszló

 

img_2191_1.jpeg

 

img_2195.jpeg

 

A Tisza-tavi Ökocentrum a Tisza-tó legismertebb, leglátogatottabb turisztikai létesítménye. Nyitása óta már több mint 2 millió látogató kereste fel, közülük szinte mindenki  kíváncsi volt arra a lenyűgöző panorámára, ami tornyából a szemünk elé tárul.

okocentrum.jpg

A Poroszlói-medence ismerős építményei: a Tisza-tavi Vízisétány, a 33-as út feletti híd, s a néhány éve átadott új kerékpáros híd jellegzetes ívei. Buja, vad növényzet, nádrengeteg kis utakkal a csónakoknak és a másfél kilométer hosszú, vízre épült fahídrendszer madár megfigyelő házikói is megmutatják magukat.

Ha teszünk egy félkört a torony körül, a Bükk és a Mátra vonulatait is láthatjuk tiszta időben.

Ha tudni szeretnéd, mi vár rád Poroszlón, a Természet Templomában, kattints ide! 

Dinnyésháti Kilátó

 

342639023_236089279079623_5361445695198586149_n.jpeg

A Tisza-tó jobb partján találjuk a kedves, családias hangulatú Dinnyésháti Strandot, melyen két kis építményre is fellépcsőzhetünk tágabb kilátásért. Az öbölben kicsike, néhány lépcsős fa építmény, a z öböl Tiszához közelebbi szélén pedig a Kék Kilátó, melyről a csodásan kanyargó Tisza és a Telekháti-sziget látványa tárul elénk.

2020-09-06.jpeg

 

Tisza-tavi Vízisétány kilátója- Poroszló

 

A másfél kilométer hosszú, vízre épült fahíd-rendszerről nemcsak a lenyűgözi Tisza-tavi növény és madárvilágot csodálhatjuk meg. Egy rejtett zugában magasodik a kilátója, melyről a Kis-Tiszára pillanthatunk, és a tó vadregényes, nádasokkal sűrűn benőtt növényzetére.

img_1065.jpeg

Mivel a tanösvény csak nyári vízszintnél látogatható, a kilátóba is csak ilyenkor tudunk eljutni.

img_1070.jpeg

Tiszavirág Ártéri Sétaút - Tiszaörvény

 

A Tiszafüred melletti egykori kis halászfaluban, a tiszaörvényi Szabics Kikötőből indulva két kis kilátóra is eljuthatunk. Az ártéri szigeten, a tanösvények mélyén, mely valódi dzsungeltúrával kecsegtet. Csónakokkal visznek át bennünket az élő Tiszán, ahol aztán a magunk tempójában járhatjuk be a valódi élményt nyújtó ösvényeket. 

 tiszavirag-arteri-setaut15.jpeg

Két részből áll a sétaút, mindkettőn egy-egy kis kilátóval, ahonnét ősi mocsaras területeket figyelhetünk gazdag madárvilággal.

 A Tisza-tó csodás tanösvényeit itt fedezhetitek fel. Kattints ide!

Kerékpáros Centrum Kilátója, Tiszafüred

 

Tiszafüreden, a 33-as út mellett található Tisza-tavi Kerékpáros Centrum kilátójának különlegessége, hogy a bringásoknak le sem kell szállniuk járműveikről, azzal tekerhetnek a torony tetejére.

tisza-tavi-kerekparos-centrum-1.jpeg

Jó időben a teraszon kávézó is működik, így pihenőpont is egyben. Gyönyörködhetünk a Holt-Tisza csodás növény és állatvilágában.

Vízről megközelíthető kilátók

 

Igazi különlegessége lett a Tisza-tónak az a három vízre épült kilátó, melyeket csak csónakkal (vagy egyéb vízi közlekedésre alkalmas eszközzel) lehet megközelíteni.

288503458_5774368889243125_2143356930116562852_n.jpeg

A csónakból kilépve  van, amelyiket lépcsőn, van amelyiket kis pallóhídon lehet megközelíteni, cserébe viszont olyan élményben és látványban lesz részünk, amit csak kevesen mondhatnak magukénak.

A vízre épült kilátókból kettőnek  Komáromi Tas építészmérnök tervezője, aki tájba illeszkedő, de modern és látványos szerkezeteket álmodott ide.

289414073_5774410702572277_4240363211695975479_n.jpeg

A Tisza-tó vízre épült kilátói

  • Bölömbika Kilátó (Sarud): Sarud környékén található.
  • Fattyúszerkő Kilátó (Poroszló): Poroszló környékén épült.
  • Küszvágó Csér Kilátó (Tiszafüred): Tiszafüred közelében található.

 

Még egy kilátó

Ugyan nem ebbe a hármasba illeszkedik, de mivel egy szigeten található, ezt is csak vízről lehet megközelíteni. A rejtélyes sorsú Óhalászi-szigeten, az egykori kis halászfalunak állít emléket Óhalászi-sziget Kilátója.

Igazi kalandvágyóknak ajánljuk csak, hiszen a káprázatos, tündérrózsákkal buján benőtt Óhalászi-Holttisza szomszédságában, az egykori Tiszahalász temetőjének kőkeresztje mellett van a kilátó. Felfedezése valódi expedíciós élménnyel gazdagít - érdemes ezt szem előtt tartani akkor is, amikor az öltözéked összeállítod!

 

TIPPÜNK! 

 

Ráadásként mutatunk még két pontot, ahonnét messze lehet látni:

+1 Abádszalóki Strand Tornya: A tó legnagyobb medencéjére nyújt panorámát.

uvegkorlat_balogh_gy.jpg

 

+2 Tiszafüredi Dombtető Lépcsősorral: A város legnagyobb parkjában, a játszótér mellett, csodás panorámát nyújt a városra.

img_0261_1.jpeg

Minden kilátó egyedi élményt nyújt, és a Tisza-tó varázslatos szépségét tárja elénk. Csatlakozzon hozzánk ezen kihagyhatatlan utazáson, és élvezze a Tisza-tavi kilátók magával ragadó világát!

 

TIPP! Úgy érzed, érdemes a Tisza-tó csodás helyeire rálelned? Akkor szívből ajánljuk a Tisza-tó SoulPlace helyét, a Villa Borkát, ha nem csak pár perc töltődésre van szükséged.. Ha ezt választod, Tünde lesz az idegenvezetőd, a Tisza-tó 1. bloggere.  Kattints ide, nézd meg!  

img_0219.jpeg

Gyere a Tisza-tóra,

fedezd fel a lenyűgöző kilátásait !

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotók: Aktív Magyarország, Lázár Tünde, Tisza-tavi Ökocentrum, Dinnyéshát-Álompart, Csepregi-Horváth Márton(Kerékpáros Centrum), Szabics Kikötő, Abádszalók, Csodálatos Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr4318268337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása