KIDERÜLT, AZ UTAZÁS NAGYOBB BOLDOGSÁGOT OKOZ, MINT A TÁRGYAK VÁSÁRLÁSA
2019. május 22. írta: Lázár Tünde

KIDERÜLT, AZ UTAZÁS NAGYOBB BOLDOGSÁGOT OKOZ, MINT A TÁRGYAK VÁSÁRLÁSA

Minden nap keményen dolgozunk, hajtjuk magunkat, hogy több pénzünk, - s gondoljuk több boldogságunk legyen. Közben megfeledkezünk olyan régi bölcsességekről, mint a pénz nem boldogít, a holmikat nem vihetjük magunkkal a sírba... Érdemes olyan dolgokra költened, amiről a tudomány is bebizonyította, hogy valóban boldoggá tesznek!

csuszdarol_potty.jpg

Ne költsd a pénzed tárgyakra! - erre a következtetésre jutott 20 év kutatása után Thomas Gilovich, a Cornell University pszichológiaprofesszora.  A tárgyakkal az a probléma, hogy a vásárlásukkal szerzett boldogság nagyon gyorsan elmúlik. A professzor három fontos okát nevezi meg:

  1. Hozzászokunk az új javakhoz. Ami a vásárlás pillanatában újdonságnak és izgatónak hatott, hamar beépül mindennapjainkba, s megszokott lesz.
  2. Egyre magasabbra rakjuk a lécet. Minden egyes tárgy megvásárlása újabb, magasabb elvárásokat hoz. Hozzászokunk “zsákmányunkhoz”, s máris keresni kezjük a szebbet, a jobbat.
  3. A szomszéd fűje mindig zöldebb. Ismerjük a régi mondást, s ismerjük magunkat: hasonlítgatunk. Veszünk egy új táskát, TV-t, autót, házat és elégedettek is vagyunk vele egészen addig, míg szomszédunk, barátunk nem vesz jobbat. És valaki mindig vesz jobbat.

A javak paradoxona, hogy feltételezzük, hogy a boldogság, amit valami megvásárlásával szerzünk, olyan sokáig tart majd, mind maga a dolog, amit megvettünk.- mondja Gilovich.

Ösztönösen úgy gondoljuk, ha valamit állandó jelleggel láthatunk, hallhatunk és megfoghatunk, az jelenti a lehető legnagyobb értéket. De ez tévedés.

.

Az élmények ereje

Nem számít a hasonlítgatás. Nehéz számszerűsíteni és összehasonlítani az élményeket, ettől  lesznek sokkal élvezetesebbek.

rafting1_hatvanonline.jpg

A várakozás is számít. Gilovich eredménye szerint az élmény várása izgalommal tölt el bennünket, ami  élvezetes, ezzel szemben a javak megszerzésére várás türelmetlenséget okoz. Az élmények már a tervezés első pillanatától élvezetesek, az emlékek pedig sokáig elkísérnek minket.

tanosveny_05_15_071.jpg

Az élmények részeinkké válnak. Nem a tárgyaink vagyunk, de mi vagyunk minden, amit valaha láttunk, amit valaha tettünk, az összes hely, ahol voltunk. Egy robotgép, egy autó megvásárlása nem változtatja meg, kik vagyunk, de ha szabadságot veszünk ki, és gyönyörű tájakat fedezünk fel, vagy körbetekerjük bringával, átevezzük kenuban ülve a csodás Tisza-tavat, az valószínűleg igen.

magocs_janos_bringa.jpg

Egy utazás élménye nem lesz megszokott, mert nem mindennap éled át. Ezért is rögzül a memóriádban az érzés. Ha teheted, és van rá pénzed, ez egyszer inkább utazz el kedveseddel, családoddal, minthogy veszel valami műszaki cikket a boltban, s nézed, hogy a polcon porosodik.

Melyik az 5 legjobb élményprogram a Tisza-tavon? Olvass itt!

Gyere a Tisza-tóra,

s légy bodog az ezernyi élménnyel, melyeket itt átélhetsz!

 

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr2514845248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása