2018. ápr 18.

A VILÁG LEGKISEBB VIRÁGA A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A VILÁG LEGKISEBB VIRÁGA A TISZA-TAVON

Elképesztő dolgok vannak a természetben, közülük is rekordernek számít a Tisza-tavon fellelhető, a világ legkisebb virágának számító Vízidara. Nagyságát - vagy inkább picinységét- jól szemlélteti, ha azt mondom,hogy csak mikroszkóp segítségével tudjuk megnézni, bimbó-e még, vagy már elvirágzott;  s egy gyűszűbe akár ötezer (5 000) is elfér belőle!

vizidara1_c_fischer.jpg

A gyökértelen vízidara (Wolffia arrhiza), mely a maga 1,5 mm-es hosszával a világ legkisebb virágos növénye. A békalencseformákhoz tartozó, vízi életformájú növény, mely a zárvatermők törzsébe, egyszikűek osztályába, hídővirágúak rendjébe és azon belül a békalencseformák (kontyvirágfélék alcsaládja) családjába tartozik.

 

A végtelenbe, és tovább!

Mi a kapcsolat a Toy Story mese híres mondata és a vízidara között? Lehet, hogy a Föld legkisebb növénye fényes karrier előtt áll. A kedvező fehérje-összetételű és gazdag vitamintartalmú vízidara ugyanis igen gyorsan, alig nyolc nap alatt, teljesen kifejlődik. Ezek olyan előnyös tulajdonságok, amelyek az űrkutatásban hasznosak lehetnek.

A NASA tervei között szerepel, hogy hosszabb űrutazások során ilyesfajta növényekkel fogják az űrhajósok folyamatos, friss táplálékát és a természetes oxigénforrást megoldani.

 

Mikroszkopikus jellemzők

Rekorderünk egyszikű, lágyszárú növény. A levelek erezete párhuzamos. A legkisebb, magvakkal szaporodó virágos növény, melyből egy tű hegyén akár egy tucat is elfér!

Vízfelszínen úszó szártagjai kerek, domború pajzsra emlékeztetnek. Leveleinek átmérője alig 1mm. Ivartalanul, vegetatívan úton szaporodik. Gyökere nincs. Speciális vízbe merülő részei veszik fel a tápanyagokat a vízből. A virágzata csak egyivarú virágokat tartalmaz. A kicsiny, virágzati buroklevél (spatha) nélküli virágzatban csak néhány csupasz virág fejlődik, melyek vagy egyetlen porzóból, vagy egyetlen termőből állnak.

vizidara_c_fischer.jpg

Megporzásuk a víz segítségével megy végbe. A megporzás után a termőben egy vagy több mag fejlődik, melyekben igen kevés táplálószövet található az embrió mellett. E fajnak az életciklusa hihetetlenül rövid idő alatt megy végbe: vegetatív létük megkezdése után 8 nappal már virágzanak.

 

Merre találod?

 

Hazánkban, a Tisza-tavon mintegy tucatnyi helyen előforduló parányi vízinövény, amelyhez képest a – szintén apróként ismert – békalencse valóságos óriásnak tűnik. A vízidara ritkább növényfajaink közé tartozik, jellemző rá, hogy évekig megtalálható egy adott területen, azután hosszabb-rövidebb időre eltűnik. Valószínűleg a vízimadarak hurcolják egyik tóból, nyugodt vizű holtágból a másikba.

1014_zsuzsi_zs_bakcso.jpg

TIPP: Járj nyitott szemmel a Tisza-tó partjának sekélyebb részein, hogy felfedezhesd a miniatűr virágot!

Soha nem süllyed el!

 

Miért tudnak mindig a víz felszínén maradni? A vízidara a fizikát hasznosítja, lássuk, hogyan.
A levél belső szöveti szerkezetének legfeltűnőbb sajátossága a fejlett átszellőztető alapszövet. Ez a növény levelének színén lévő gázcserenyílásokon keresztül tart kapcsolatot a légkörrel.  Az átszellőztető alapszövetben lévő levegő csökkenti a növényi test átlagos sűrűségét, így az biztosan mindig a víz felületén marad.

Vannak országok, ahol népszerű táplálék

 

A növény az ember étrendjében fontos fehérjét, aminosavakat, viszonylag nagy mennyiségű ásványi anyagokat, nyomelemeket, kalciumot, magnéziumot, cinket és B12-vitamint tartalmaz. Burmában, Laoszban és Thaiföldön mint olcsó táplálékforrást használják. Összegyűjtése könnyű, hiszen lebegő szőnyegként úszik a víz felszínén.

 

A világ leggyorsabb, húsevő növényét is megtalálod a Tisza-tavon, olvass róla itt!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Gyere a Tisza-tóra,

páratlan természet, páratlan élmények várnak!

 

.

 

.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

a világ legkisebb virága gyökértelen vízidara békalencse-félék Tisza-tó növényvilága