HONNAN ERED, HOVÁ TART A TISZA?
2017. december 17. írta: Lázár Tünde

HONNAN ERED, HOVÁ TART A TISZA?

A Kárpátok között ered, s az "Alföld tengersík vidékin" , végig magyar-lakta területeken át kanyarogva a Kárpát-medencében ömlik a Dunába.

Itt a Tisza, s a Tisza-tó partján, de szerte az országban, vagy a nagyvilágon, ahol magyar szó hallik, ismerik, s szeretik a legmagyarabb folyót.  Olvass róla, tudd meg a Tisza történelmét (vagy inkább sajátunkat) írásunkból!

telekes_attila_kepe12.jpg

 

A Tisza jelentősége

A Tisza több tízezer éves története során mindig jelentős tényezője volt az Alföldnek. A Tisza az életet jelenti, de a rombolást is, összeköti és elválasztja az embereket, meghatározza a mindennapjainkat. Számos leírás zengi szépségét, s minden műben más oldalról mutatkozik meg, az alkotó önnön élményein átszűrve.

 

A magyar nép -vándorlásai után megfáradva-  megtelepedett a Kárpát-medencében, és két tiszta vizű, nagy folyamra bízta magát. E két folyam a Duna és a Tisza, melyek közül a Tisza lett az a folyó, mely minden magyar ember szívébe befészkelte magát. Nagy költőnk, Juhász Gyula is megírta: „…míg bennünk lélek él és nóta, Tisza lesz a magyarok folyója”.

cseh_csaba.jpg

Jókai Mór végighajózott a Tiszán - ezt írta utána

Számunkra nincs még egy folyó, mely ennyire szeszélyes, mégis ennyire békés lenne, és oly nagy szeretetet ébresztene a magyarok szívében. Egykoron, történelmünk során a „legmagyarabb folyó” (Jókai Mór fogalmazta meg először ezt a gondolatot az 1800-as évek legvégén, mikor végigkövette folyását, s megírta szépségeit.) magyar földön eredt, és magyar földön ömlött a Dunába.

tisza_terkep_wiki.jpg

 

Honnét indul a Tisza?

Mára a történelem átrendezte a térképeken az országhatárokat, s ez a kép megváltozott. Ma mindkét ága az ukrán területnek számító  Kárpátokból indul kalandos útjára.

feher_tisza_szines_tiszta_forras.jpgA Fehér-Tisza forrása


A Fekete-Tisza forrása az Okula-nyeregnél, Kőrösmezőtől húsz kilométerre található 1203 méterrel a tenger szintje felett. A Fehér-Tisza forrása pedig az 1650 méter magas Asztag-csúcs oldalában, körülbelül 1400 méterrel a tengerszint felett található.

tisza_fekete-feher_osszefolyasa_allatvilagunk.jpg

A Fekete- és a Fehér-Tisza  Tiszabogdány (Bohdan)  közelében egyesül, innentől már mint „szőke Tisza” vág neki hosszú útjának, hogy a Kárpátok havasaiban összegyűjtött vizét a Dunába szállítsa. Csodás Tisza folyónk őseinknek az élet egyik legfontosabb feltételét, a kristálytiszta vizet biztosította, de a hullámai között úszkáló halak a mindennapi kenyerünket is jelentették.

A történelem során -kapocs

Attila hunjai, Árpád honfoglalói, Rákóczi talpasai, a különböző népek támadásaitól meggyötört egyszerű nép a Tisza partjain talált megnyugvásra, felüdülésre. „Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza…” – tartja a mondás. Nem meglepő hát, hogy az olykor csendes, szelíd, máskor haragos, csapongó sodrású Tisza alakját számos legenda, monda övezi.

fentrol_a_to1_rivi.jpg

A Tisza eredete - mese

S bár már ismerjük forrásai kiindulópontját, azért partjait lakó népünk pontosan tudja, honnét is ered a „legmagyarabb folyó”… Történetét megtalálhatjuk a Tóth Béla szerkesztette Legeltetés a három sárkány pusztáján című mesegyűjteményben (Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest – 1984):
„Meg volt már teremtve az egész világ, megvoltak a hegyek, völgyek, kisebb és nagyobb folyók, csak még a Tisza állott ottan az Úr zsámolyánál. – Hát teveled mit csináljak, szegény fejeddel? – kérdi az Úristen. – Csak bízd rám, Atyám – mondja Jézus Krisztus -, majd eligazítom én! Azzal Jézus elővett egy aranyos ekét, elébe fogott egy szamarat, s azt mondja a Tiszának, hogy menjen utána mindenütt a barázdában. Azután nekivetette az ekét a földnek, szántotta a folyónak az ágyat, az pedig ment mindenütt a nyomában. Hanem szerteszéjjel igen sok cötkény (szamárkóró) volt mindenfelé, a szamár pedig éhes is volt, meg amint tudjuk, nagyon szereti is a cötkényt: egyikhez is hozzákapott, a másikhoz is, s nem haladt egyenesen, hanem ide-oda rángatta az ekét. Azért olyan girbe-gurba, csivirgős-csavargós a Tisza folyása.”

 

TIPP!      Fedezd fel a Tisza-tó szépségeit, melyhez a legjobb idegenvezetőt, Tündét, Abádszalókon, a Villa Borkában találod! Kattints ide, és foglalj most, s nem marad előtted Tisza-tavi titok.

 kepernyofoto_2023-06-11_11_18_23.jpeg

 

 

Gyere a Tisza-tóra,

ismerd meg nemzetünk jelképét, a legmagyarabb folyót!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek, esetleg jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr513507347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Bellus 2017.12.19. 15:15:17

Kedves Lázár Tünde!
Mindig nagy örömmel, érdeklődéssel olvasom a Tisza és a Tisza-tóval
kapcsolatos írásait. Gondolom mások is szívesen keresik blogjait a facebook oldalain. Amit tudok, jó magam is megosztom a Tisza-tó és Abádszalók Kedvelői csoport oldalán.
További sikeres írásaihoz, sok szeretettel ajánlom Önnek Mészáros László csodálatos munkáját, "A Tisza" című gyönyörű könyvet. Az írások mellett, sok-sok gyönyörű kép mutatja be a folyót és a környékén élő emberek kultúráját. További munkájához kívánok sok sikert!
Az ünnepek közeledtével pedig Kellemes Ünnepeket és sikerekben gazdag, Boldog Új Esztendőt kívánok!

Lázár Tünde 2017.12.19. 15:21:03

K@László Bellus: Nagyon köszönöm kedves szavait, öröm, ha kedves olvasótól érkezik visszajelzés. Köszönöm ajánlását is.
Szeretettel kívánok áldott Karácsonyt és boldog új esztendőt!
Üdvözlettel: Tünde :)

A tanácsadó 2023.07.14. 07:33:13

Nemeskéri-Orbán István:
A Kelet folyója

Nyugatra törve,
Rahónál egyesül két ágad,
Hogy megmutasd vágyad,
Végig a Kárpátok kövei között,
Szilajon, építeni meder ágyad.
Ugocsa nem koronáz,
Üvöltötték sebes folyásod
Látva, kirántva kardjukat,
S szelídült ábrázatod,
A Túrt fogadva
A Szamosra várva,
Aranysárgára színezve
A partokat.

Magadba szívod a Szepesség,
Búját, örömét, gyűjtve vizét,
Kincsét és minden szennyét.
Micsoda tót, szász, magyar,
S ki tudja még milyen keverék.
Tajtékzol, tobzódsz, rohansz
Máskor csurogva ballagsz,
Végig az Alföldön át,
A Körösök és a Maros Erdély
Szívéből hozzák a székelyek dalát,
Hogy itt hagyattunk,
Bár fogyunk de bírjuk még,
Hol magyar, román,
Szeret és gyűlölködik,
Vitatva évezredes helyét.

Nyugatról nem kapsz semmit,
Csak mit a szél sodor beléd,
Keleti vagy, mint kik itt élnek,
S nyugativá sosem leszel,
Titelnél befogadod a Temesiek
Béga által hozott üzenetét,
Beolvadsz, a Dunába öntve,
Összes titkodat.
Keletre mész tovább.
Hol van már a csepp,
Mi nyugatra indult,
Mit Máramarosban
Megolvasztott a nap.

2017, Csongrád
süti beállítások módosítása