5 + 1 ÚJ PROGRAM A TISZA-TÓNÁL
2017. július 15. írta: Lázár Tünde

5 + 1 ÚJ PROGRAM A TISZA-TÓNÁL

Kelet-Magyarország legnagyobb tava egyre több új élménnyel várja a látogatókat. A Tisza duzzasztásával mesterségesen létrehozott, 127 km2-es vízfelület egyedülálló üdülési, kirándulási célponttá vált az elmúlt években. A vízparti üdülés, a természet felfedezése, a sportos, aktív kikapcsolódás, vagy a kulturális és gasztro programok egyre felkapottabbak, látogatottabbak a Tisza-tó körül, s minden évben fejlődik, bővül a kínálat.

0405_tavitura3.jpg

Mutatjuk a 2017-es újdonságokat, melyeket érdemes felkeresni, kipróbálni, ha a Tisza-tónál töltesz néhány napot.

1. Operajóga

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál ugyan nem újdonság, hiszen már 4. éve kerül megrendezésre, de megálmodója, Debreczeni Ildikó és lelkes csapata minden évben ad hozzá igazi kuriózum programokat.

Így lett 2016-ban három napos a rendezvény: az első napon a T'Opera Gálaest Tiszafüreden, a második napon a Tour de Opera a bringás-zenés tókerülés, a harmadikon pedig a Boat D'Opera, melyen a résztvevők hajókkal jutnak el a Tisza-tó csodás pontjain tartott előadásokra.

img_1872.JPG

Idei újdonság az operajóga, mely a természetet, az operát és a jógát ötvözi.

A jóga békénk és harmóniánk elérésének módszere, melyet idén a festői Tisza-tó partján, madárcsicsergést és komolyzenét hallgatva érhetsz el.
Az Operajóga alatt megszólaló dallamokat Sándor Szabolcs, karmester-zongoraművész kifejezetten erre az alkalomra komponálta.
Gyere és próbáld ki te is ezt az egyedülálló élményt, mely az ÉVA magazin támogatásával valósul meg Július 28-án, 14:00 órai kezdettel a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban.

TIPP! Válaszd ezt a hangulatos, kényelmes, szuper szállást a Tisza-tónál, itt gondoskodnak arról, hogy élményekkel térj haza!

 

2. Sarudi Aquaguilde Víziélménypark

 

Az idei nyár egyik legnagyobb nyilvánosságot kapott, szuper vízi-játszótere Kelet-Magyarország legnagyobb taván június 12-én nyílt meg. A több mint két kézilabda pálya méretű vízi-kalandparkot azóta már sokan kipróbálták, s feledhetetlen élményekkel gazdagodva meséltek kalandjaikról.

img_1873.JPG
A sarudi strandon található Aquaglide vízi-játszótér nemcsak az első ilyen park Magyarországon, de méretét tekintve a legnagyobb Közép-Európában és az öreg kontinensen is csupán egy nagyobb ilyen vízipark található, Franciaországban.

 

3. Ultra Tisza-tó

A verseny szervezői az Ultra Balaton sikerén felbuzdulva nekivágtak az országnak, s találtak még egy tavat...

Az ULTRA TISZA-TÓ 111 egy hamisítatlan tókerülő futókaland, amely 2017-ben először kerül megrendezésre. Mivel időpontja július 15., ezért erről most lemaradtál, de ha szeretsz kitartóan futni, szereted a természetet, jövőre vágj bele, mert itt is megtalálod az ULTRABALATON szellemiségét.

img_1878.JPG

Verseny helyszíne Kelet-Magyarország  legszebb természetvédelmi övezete, a Tisza-tó környéke, ez a garancia arra, hogy a futók tiszta levegőn, csodálatos és érintetlen környezetben teljesíthetik az általuk kiválasztott távokat.

Hasonlóan az ULTRABALATON-hoz az UTT-111 is egykörös verseny, a „nagy testvérhez” képest pontosan fele akkora távon, azaz 111 kilométeren. Futva vagy bringán, egyedül vagy csapatban.

Ebben az évben a futásnak Tiszafüredről vágnak neki, déli irányba kerülve a tavat, majd Poroszlónál fordulva visszafelé is megfutják.

A versenyzőknek összesen 16 óra áll rendelkezésre, hogy teljesítsék a távot. Az útvonalon összesen 18 váltópontot, illetve több mint 20 frissítőpontot állítottak fel, ezzel segítve a célba érkezést.

S ami még hozzátartozik a hangulathoz, szellemiséghez: ezen a nyári napon senki sincs egyedül a pályán. Azok sem, akik heroikus küzdelemben, egyedül vágnak neki a 111 km teljesítésének.

 

4. Lakat alatt : Szabadulj, ha tudsz!

 

Hogy mi is a Lakat Alatt?


Egy olyan interaktív szórakozási lehetőség amit garantáltan élvezni fogsz!
A szabadulós játékok lényege, hogy ötvözik a kalandérzést, problémamegoldást egy erősen adrenalin dús környezetben, ahol időre (egészen pontosan 60perc áll rendelkezésedre) kell megoldani egy-egy feladványt, hogy aztán kijuthassunk – kiszabaduljunk! – egy elzárt szobából. Mindezt családod,barátaid vagy kollégáid segítségével, közös erőfeszítések árán érheted el, akik garantálják a jó hangulatot.

img_1879.JPG
A Tisza-tónál elsőként Abádszalókon nyílt ilyen szoba ( István Király út 15. ; Csipesz emlékmű) amely az 1800-as évek stílusában lett berendezve, Charles Darwin élete adta az ihletet.
A játék időtartalma 1 óra és maximum 6 személy/játékos tartózkodhat egyszerre a szobában. A játék lényege, hogy közös erővel fejtsük meg a Darwin élete köré épített feladványokat, és megtaláljuk a kiutat a szobából.

 

5. Hucul Lovasudvar

 

Szeretnél lovagolni is a Tisza-tónál?

A Sarudi Élményfalu Hucul Lovasudvarában te is megbarátkozhatsz a lovakkal, megtanulhatsz lovagolni, vagy hódolhatsz szenvedélyednek.

Mi az a Hucul? A hucul ló a huculok mindenes, kistestű lova, melyet a Kárpátok pónijának is tekintenek. Ez az erős lófajta rendkívül szívós és ellenálló. A fajta másik neve a kárpáti póni, huculska, hutsul, huţul, huţan vagy huzul hucule, huzule. 

img_1874.JPG

 

A sarudi Élménypart másik új attrakcióján szakképzett lovasedzők várnak Benneteket, s a belovagolt Hucul lovak.

Szolgáltatások széles kínálatával várnak Sarudon, bármilyen szinten tudsz (vagy nem tudsz) lovagolni. Lehetőség van lóhoz szoktatáshoz; gyerekek sétáltatása lóháton, kezdő lovasoktatás.

Aki már tanulta , gyakorolta a közös munkát lovakkal, még több lehetőségből válogathatnak, hiszen biztosítják a haladó lovasok mentorálását, edzését; van osztálylovaglás, tereplovaglás.

Oktatási napok:

- Szerda
- Péntek
- Szombat
- Vasárnap

Árak 2017-ben:

Sétáltatás: 1,500 Ft/ 15 perc/ fő
Futószáras oktatás: 2,000 Ft/ 30 perc/ fő
Lovasoktatás: 3,500 Ft/ óra/ fő
Tereplovaglás: 4,000 Ft/ óra/ fő

 

 

+1 A Tiszai Halászlé Hungarikum

 

Idén tavasszal a Tiszai Halászlé bekerült a Hungarikumok közé. A tiszafüredi kezdeményezést a Hungarikum Bizottság, és a Földművelési miniszter is támogatta.

A Tiszai Halászlé része a magyar életérzésnek, kultúrának, a tiszai emberek mindennapjának. Aki tehát felénk jár, már nem "csak" egy ízes ételt, hanem egy Hungarikumot fogyaszt el a tó mellett található vendéglők, éttermek egyikében.

img_1876.JPG

Olvass róla itt, hogy készül a Tiszai Halászlé!

Hol főzik a legjobb Halászlét a Tisza-tónál? Az abádszalóki Lilaakác Kisvendéglő 150 éves, egy tőről fakadó, hangulatos akác-lugasa alatt kóstolhatod.

Gyere a Tisza-tóra,

pihenj, ahogy szereted!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr3012607551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása