KI LAKIK A POROSZLÓI VÍZISÉTÁNYON?
2017. május 25. írta: Lázár Tünde

KI LAKIK A POROSZLÓI VÍZISÉTÁNYON?

A Tisza-tavi Vízisétány a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, másfél kilométer hosszú fahíd-rendszer a vízre építve. Azért alakították ki, hogy a látogatók közvetlen közelről - karnyújtásnyira- tudják megfigyelni páratlan tavunk növény és állatvilágát.

poroszloi_tanosveny_kasza_sandor.jpg

Aki felkeresi a sétányt, nem csak gémeket, hattyúkat, récéket láthat, hanem azt a kis ragadozót is, aki családjával a kilátó mellé költözött. A hermelinnek kölykei születtek, így a nagy család táplálékigényét kielégíteni sok munkával jár. A hermelin-szülők vadásznak, az éles szemű fotós ezt kapta lencsevégre! Köszönet érte Lánczos Zsuzsannának.

Nézzétek csak:

 

De ki is ez a kis, titokzatos lakó?

A hermelinek általában a vizes, nedves helyeken keresnek otthont maguknak. Ezért költöztek Poroszlón is a vízisétányra....

Ragadozó állat, elsősorban rágcsálókat, madarakat fogyaszt; de szükség esetén elfogyasztja a rovarokat, lárvákat is.

Gyors, technikás, ügyes vadász. Ezen tulajdonságainak köszönhetően nála nagyobb állatokat is zsákmányolhat.

Rendszerint átalussza a nappalokat, de ha megéhezik, az ember szeme láttára is vadászik.Alkonyat körül éled fel, ekkor nagyon virgonc. Először tanyája környékét kutatja át. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad, közben felágaskodik és figyel.Könnyeden fut és ugrik, kitűnően kúszik, és szükség esetén széles folyókat is gyorsan és biztosan úszik át.

hermeli_szepzold.jpg

Télen vedlik. November, december tájékán a nyári bundából hófehér, téli bundába öltözik, mely először nyakán és hasán kezd növekedni, kivéve fekete farokhegyét.

Nyáron a háta gesztenyebarna; hasa és melle fehér (esetleg sárgás árnyalattal), farka hegye fekete.  Az őszi színcsere gyorsabb, mint a tavaszi.

Természetes ellenségei főként a baglyok, rókák, macskák, valamint értékes prémje miatt az emberek, akik csapdázással ritkítják számukat.

Természetes életkörülmények között másfél-két évig él – a hímek valamivel rövidebb életűek, mint a nőstények. Fogságban 7–8, esetenként 10 évig élő példányokról is tudunk.

 

Gyere a Tisza-tóra,

s ismerd meg a kis hermelint!

 

Fotó: Kasza Sándor, szépzöld; video:Lánczos Zsuzsanna

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr212540547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása