HOVÁ TŰNT A FALU A TISZA-TÓ SZIGETÉRŐL?
2017. május 04. írta: Lázár Tünde

HOVÁ TŰNT A FALU A TISZA-TÓ SZIGETÉRŐL?

Csodálatos a Tiszta-tó, mely ezernyi természetes szépség mellett különös titkokat is rejt. Mai szemmel ezek közül is legrejtélyesebb a tó legnagyobb szigetének, az Óhalászi-szigetnek története, melyen egykor  ezeréves tiszai halászfalu virágzott, ma viszont csak egy akáccal benőtt kőkereszt a valamikori temetőben, s néhány romos ház hirdeti helyét.

 

A többit elnyelte a víz...

 kasza_s_ohalasz_holt_t.jpg

Volt egyszer egy falu...

Sokat beszélgetek vendégekkel, akik szeretnék  tavunkat megismerni, felfedezni, s ilyenkor felmerül a kérdés: kellett-e falut átköltöztetni a Kiskörei Víztározó építése miatt?, vannak-e települések a víz alatt,mint például Romániában?

A tározót körbeölelő töltést, a gátat  úgy tervezték, építették meg, hogy csak mezőgazdasági területeket és erdőket borítson el a víz. Azonban a Tisza-tó közepén mégis van egy sziget, ahol egy falu maradványaira bukkanhatunk, melyet az 1876-os árvíz döntött romba.

ohalaszi_kilato_geocaching.jpg

A szigeten ma emlékhely, madármegfigyelő torony és labirintus várja a kalandra vágyó turistákat.

 TIPPÜNK!  A legjobb látnivalókról nem akarsz lemaradni? Válaszd ezt a stílusos, kényelmes szállást, itt gondoskodnak az élményekről!

kepernyofoto_2023-06-11_11_18_23.jpeg 

Mi történt a kis Tisza-parti településsel...

1876 március 24- ét írunk. Az akkori Tisza morotvájában lévő kis falut, Tiszahalászt, s rajta kívül még 23 községet elöntött a Tisza. A folyó átszakította a taskonyi védőgátat, és 1200 házat döntött romba. Innét nem volt menekvés. Tiszahalászt körülvette az ár, melynek következtében két ember és több száz háziállat fulladt a vízbe. Az Árpád-kori kis falu lakóinak nem volt választási lehetősége, menekülniük kellett.

Az árvízi hős

A katasztrófa bekövetkezésekor volt egy férfi, aki nem tétlenkedett: Hartl Edének hívták. A környék egyik földbirtokosa volt. Enyhíteni tudta az árvíz okozta károkat, -saját vagyonát kockáztatva- a földjeire engedte a rengeteg vizet; kompját pedig azonnal Tiszahalászra küldte, hogy mentse a falusiakat. Segítette a családok kitelepítését és átköltöztetését, élelemhez, ruhához juttatta őket; később pedig hozzájárult az elpusztult falu újjáépítéséhez egy biztonságosabb helyen. Így élnek ma a tiszahalásziak leszármazottai Újlőrincfalván.

hartl_ede_geocacing.jpg

A rejtélyes sziget

Az Óhalászi-sziget a Tisza-tó egyik legmagasabb pontja, elhelyezkedése miatt csak csónakkal lehet megközelíteni. Túravezető nélkül nem könnyű rábukkanni a széles part menti nádasok, évszázados fák rejtekében; de a tó körül találni olyan kikötőt, ahonnan elviszik a vendéget a szigetre. Sarudról és Poroszlóról körülbelül fél óra az út csónakkal.

FIGYELEM! Az Óhalászi-Holt-Tisza természetvédelmi terület! Csak evezős, vagy elektromos üzemű járművel tudod felkeresni.

A szigetet sűrűn benőtte az akác. Kikötőhelye mellett található a madármegfigyelő torony, ahonnan szinte az egész Sarudi-medencét belátni: vadregényes, ártéri erdők, tündérrózsa mezők, kiszáradt fákon sütkérező kárókatonák amerre a szem ellát... A kilátó mellől indul a csapás, mely az egykori temetőhöz visz. Néhány perces sétával jutunk el a valamikori sírkert széléhez, ahol az emlékkereszt áll, majd további 5-600 méter után felfedezhetjük az egykori falu romjait, melyet az 1876-os árvíz néhány óra alatt pusztított el.

ohalaszi_kokerest_turistautak.jpg


Az Óhalászi-sziget, és az Óhalászi-Holt-Tisza  a tó egyik legszebb területe. Kristálytiszta, sötétkék (szinte fekete) vize meglehetősen mély.  A hosszú, U- alakú holtágban számos vízimadár költ; néhányan úszó-házban. Itt tárul szemünk elé a lenyűgöző, hatalmas  Fehér Tündérrózsa alkotta mező a csodás mélykék víz felszínén. Az Óhalászi- szigetet 2010-ben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság emlékhellyé alakította, nyilvánította.

madarrez_oh_holt_vt.jpg

 

Ismerd meg a 10 legszebb látnivalót csodás Tisza-tavunkon itt!

ohalaszi_holt_t_k_s_1.jpg

 

Gyermekkorunk óta lelkünkben rejtegetjük a romantikus vágyat egy lakatlan sziget felfedezésére; s itt, a

csodás Tisza-tavon, az ezer sziget taván,

végre valóra válthatjuk kedves álmainkat!

 

Gyere a Tisza-tóra,

az ezer sziget tavára!

 

Fotó: Kasza Sándor, Geocoaching, Gytt, Matulokbácsi,

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr5512479097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása