LEGEK A TISZA-TAVON
2015. szeptember 05. írta: Lázár Tünde

LEGEK A TISZA-TAVON

A csodálatos Tisza-tavunk Kelet-Magyarország legnagyobb tava - szoktam kezdeni írásaim. S bár ez még nem Guiness Rekord, azonban itt, a lánykori nevén Kiskörei Víztározónak nevezett alföldi vízen sok-sok leggel találkozhatunk. A felsorolásban ezekből gyűjtöttem-kötöttem egy csokrot.

1. Tisza-tavi Ökocentrum - Poroszló

magyar_halak_poroszlo.jpg

A Poroszlói Ökocentrumban, mely idén ünnepelte nyitásának 3. évfordulóját kezdem sorolásom, ugyanis itt található Európa legnagyobb édes-vízi akváriuma. A Természet Templomáról itt mindent megtudhatsz.

2. Kiskörei Hallépcső

halcsatorna_medencesor_haltani_t.jpg

Tavaly ősz óta csodálhatjuk meg az Alföld szívében a mesés kis "hegyi patakot": Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját.

S hogy mi az a hallépcső és miért hozták létre, olvass róla itt.

3. Mélységi rekord

pap_ildiko_fent_4_1.jpg

A Tisza-tó legmélyebb pontja a Kiskörei Vízerőmű előtti élő Tisza folyó szakasz. Itt nyári vízszintnél a legnagyobb vízmélység akár a 17 métert is elérheti.

4. Szépség rekorder

szalok_yacht_klub.jpg

Tavasszal hirdettünk szavazást a Tisza-tó 10 legszebb helyéről, melyre már több, mint  10 000 (tízezer) szavazat érkezett.

A leadott szavazatok alapján a sort 20,5 %-kal  az Abádszalóki Yacht Kikötő vezeti. Olvasóink szerint tehát pillanatnyilag ez a Tisza-tó legszebb helye.

5.A leghosszabb tanösvény

tanosveny_05_15_102.jpg

A Tisza-tavon több tanösvényt is találsz: a poroszlói Tisza-tavi Vízisétányt és a Tiszafüred-Örvényi Tiszavirág Ártéri Sétautat.

Idén májusig döntetlen volt az állás, de a Pákász-tanösvény kiépítésével, átadásával az örvényi ártéri őserdő átvette a vezetést.

6. Legnagyobb Kalandsziget

kalandsziget.jpg

A Kalandsziget a Tisza-tó közepén, Tiszafüreden helyezkedik el egy ártéri szigeten, s számtalan élményekkel teli programot kínál mindenki számára a sport és szabadidő aktív eltöltésére egy csodálatos erdei környezetben.   A Tiszafüredi Kalandsziget Magyarország legnagyobb szigetre épült vidámparkja.

7. A legnagyobb madár

A Tisza-tavon több, mint 200 fajta madár él vagy tölti el az évnek rövidebb-hosszabb időszakát. Az itt költő madarak között a legnagyobb a szürke gém. Hossza mintegy 90–98 centiméter, szárnyfesztávolsága 175–195 centiméter között mozog.

szurkegem_tto.jpg

A bütykös hattyú egyike a legnagyobb röpképes madaraknak. Bár a Tisza-tavon nem őshonos, ennek ellenére évről évre egyre több családdal találkozhatunk. Testhossza 145–160 centiméter, szárnyának fesztávolsága 208–238 centiméter, ezzel az egyik legnagyobb testű röpképes madár. 

matulok_hattyurajt.jpg

A daru csak az év egy rövid szakaszában, az őszi vonulása idején tölt időt Tisza-tavunkon. Testhossza 110-120 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-220 centiméter. Látni szeretnéd a darvak vonulását? Gyere a Tisza-tóra októberben, hogy saját szemeiddel lásd e páratlan eseményt.

darvak_tanca.jpg

 

8. A legkeskenyebb szakasz

A Tisza-tó legkeskenyebb szakasza Tiszaderzs térségében található. A  tó "legkisebb " szélessége , mely természetesen szemmel látható,  600 méter. A tiszaderzsi horgászok hangosabb mondatait a túlsó parton lévők is hallhatják (Tiszanána - Sarud között).

tiszaderzs_h_m.jpg

9. A legnagyobb kifogott hal

Eddigi hivatalos feljegyzések alapján 2013. októberében, Tiszacsegénél fogták ki a tározó legnagyobb halát.  Nyolcvan-százéves lehetett az a kapitális méretekkel bíró harcsa, amelyet  Farkas Attila akasztott pergetős módszerrel horogra Tiszacsegén. A 110 kg-os harcsa igazi ritkaságnak és óriásnak számít méretével hazai vizeinkben.

matey_istvan_tiszacsegei_harcsa.jpg

 

10. Sárga virágtenger, amerre a szem ellát

 

fatyolmezo_por_med_mb.jpg

Európa legnagyobb egybefüggő tündérfátyol mezeje itt, a Tisza-tavon található, mely - többek között e miatt is felkerült az UNESCO Világörökség listájára a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen.

 

Gyere a Tisza-tóra,

rekordokkal (is) várunk!

 

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr857711578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Bellus 2015.09.09. 21:06:53

A csodálatos Tisza-tavunk Kelet-Magyarország második legnagyobb tava - szokta kezdeni írásait Lázár Tünde.
Jó magam, közel negyven éve vagyok szerelmes a Tisza-tóba, mely nem csak Kelet Magyarország, hanem Magyarország második legnagyobb tava és valóban csodálatos. Ajánlom mindenkinek!
Gyere a Tisza-tóra!

László Bellus 2015.09.09. 21:07:29

A csodálatos Tisza-tavunk Kelet-Magyarország második legnagyobb tava - szoktam kezdeni írásait Lázár Tünde.
Jó magam, közel negyven éve vagyok szerelmes a Tisza-tóba, mely nem csak Kelet-Magyarország, hanem Magyarország második legnagyobb tava és valóban csodálatos!
Ajánlom mindenkinek! Gyere a Tisza-tóra

Lázár Tünde 2015.09.09. 21:11:15

@László Bellus: Kedves Bellus László! Köszönöm észrevételét, jogos. A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, Kelet-Magyarországon pedig a Tisza-tó a legnagyobb!
Köszönettel: Lázár Tünde :)
süti beállítások módosítása