HÚSVÉTKOR IS VÁLASZD A TISZA-TAVAT
2015. március 28. írta: Lázár Tünde

HÚSVÉTKOR IS VÁLASZD A TISZA-TAVAT

ÜNNEPI PROGRAMAJÁNLÓ A TISZA-TÓ KÖRÜL

A Húsvét a legnagyobb tavaszi ünnepünk, mely a hagyományok szerint az újjászületés, termékenység ünnepe. A kereszténységben Jézus feltámadását; a zsidóknál az egyiptomi rabságból való szabadulást  ünneplik ekkor.

Hívunk mindenkit, az idei Húsvétot töltse a Tisza-tónál! Ehhez adjuk most át kosarunkat, melyből kedve szerint válogathat az érdeklődő program-csemegék kínálatából!

kiskacsasor.jpg

Abádszalók: "Sonka a Pácban" Húsvéti Fesztivál

Aki a húsvétot Abádszalókon tölti, az első alkalommal, de hagyomány teremtő szándékkal megrendezésre kerülő Húsvéti Fesztiválon vehet részt a Füzes Kempingben. 12 csapat sonkás-tojásos húsvéti ételeit, süteményeit, igazi specialitásait lehet majd megkóstolni a Füzes Kempingben kialakított húsvéti faluban.

husvet_abadsza.jpg

A szervezők nem csak a haspárti Vendégeket várják, hiszen lesz még  népművészeti kirakodóvásár, valamint az Abádszalóki Csipkeverők Háza is képviselteti magát a húsvéti faluban, így meg lehet nézni, hogyan is készül az eredeti és méltán híres abádszalóki csipke.
A gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen INGYENES állatsimogató, óriás csúszda, pónilovaglás, és kézműves foglalkozásokkal készülnek: tojásfestés vasárnap, csokitojás keresés hétfőn várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat!
Belépőjegy 6 év felett: 300 Ft
Kóstolójegy: 200 Ft
Tombola: 200 Ft
Mindkét napon kirakodóvásár, népi játékok vetélkedője, ügyességi játékok, igazi húsvéti locsoló-bemutató várja a szórakozni vágyó Vendégeket!

husvet_abadsz.jpg

Ehhez kapcsolódóan a Lilaakác Kisvendéglőben Húsvéti bárányból készült ételeket kóstolhatnak a Vendégek.

 

Kiskörei programok

Kiskörén három napon át Húsvéti Kézműves Ház várja a Vendégeket csütörtöktől szombatig, Virágvasárnap pedig a Római Katolikus Templomban lesz Húsvéti koncert.

husvet_kiskore.jpg

 

Poroszlói programok

husvet_poroszlo.jpg

husvet_allatsimogato.jpg

Húsvét alkalmából a poroszlói vendéglők ünnepi étel-kínálatát is megkóstolhatják a látogatók.

 

Tiszafüredi programok

husvet_tfured.jpg

 

Húsvéti népszokások

Vasárnap (Virágvasárnap)

Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi.

A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.

Hétfő (Húsvéthétfő)

Ezen a napon sok népszokás él, a locsolkodás, a hímes tojás készítés és ajándékozás.

A locsolkodás eredete: a víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

regi_locsolas.jpg

Hímes tojások: régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt. Más vélekedések szerint a húsvét eredetileg a termékenység ünnepe, amely segítségével szerették volna az emberek a bő termést, és a háziállatok szaporulatát kívánni. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét.

husvet_nagyaei_katalin.jpg

 

Gyere a Tisza-tóra,

itt Húsvétkor is rengeteg program, látnivaló vár!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr947311678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása