KÉT KERÉKEN A TISZA-TÓ KÖRÜL
2015. február 03. írta: Lázár Tünde

KÉT KERÉKEN A TISZA-TÓ KÖRÜL

A Tisza-tó ma már nemcsak a pecások, a strandolni vágyók, vízi túrázók, az amatőr és profi madarászok kedvelt úti célja. Egyre több-, és több bicajos kerekedik fel, hogy drótszamara hátáról megcsodálja e vadregényes, alföldi vidéket. Nem véletlenül…

kerekezok_kiskore_strand.jpg

Magyarország második legnagyobb tava ugyanis 2007 óta körbekerékpározható. A bringások jó minőségű, aszfaltburkolattal ellátott kerékpárutak mellett a régió kis forgalmú közútjain is biztonságosan haladhatnak. Izgalmas és érdekes a bicikliskomp, mely a tó körül négy ponton is igénybe vehető igazolt fáradtság, vagy lustaság esetén.

bicikliskomp_abadszalokrol_abadi_kikoto.jpg

A Tisza-tavat 4 méter magas töltés, a Tisza-gát veszi körül, amely természetes kilátóként szolgál a gyönyörű tájra: a tóra, a szigetekre, az ártéri erdőkre. Itt vezet végig az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárút is, amely Norvégiától Görögországig szeli át Európát. A hamisítatlan alföldi vidéken tett 70–170 kilométer hosszú túrákon mindössze egy méter szintkülönbséggel kell megbirkózni, így az amatőrök vagy akár a profi kerekezők fiatal családtagjai komolyabb felkészülés nélkül is felejthetetlen élményhez juthatnak.

kerekpartura_utvonalak_tiszato.jpg

Ha a Tisza-tó különleges természeti értékeit, a Tisza-tavi madárvilágot fel akarjuk fedezni, az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárútvonalról térjünk le Kiskörénél a „Madarak útja” kerékpáros útvonalra! Ezen az úton találkozhatunk madarakkal, hiszen a házi szárnyastól a baglyokig, az igen ritkán megfigyelhető túzoklelőhelyen keresztül a struccokig számtalan madarat láthatunk, megfigyelhetünk. Közel 80 km-en keresztül, a tiszai gátakon 7 településen karikázhatunk Dél-Hevesben a madarak nyomában!

 

bicajok_a_parton_balan_attila.jpg

A kerékpáros körtúrákat tetszés szerint vízi kirándulással is kombinálhatjuk, ebben segítenek a Tisza-tavi túraközpontok. Ha valaki nem ragaszkodik a saját kerékpárjához, a bérelt biciklit bármely túraközpont-kikötőnél vízi járműre válthatja. Útközben érdemes megállni Abádszalókon egy finom halászlére, jetskizni , bejárni Tiszafüred-Örvényen a Tiszavirág ártéri sétautat vagy a Tisza-tavi vízi sétányt, illetve körbetekerni a tavaly októberben átadott Kiskörei Hallépcsőt.

.

Gyere a Tisza-tóra,

mert itt két keréken (is) áll a világ !

.

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Fotók:Kiskörei Strand, Abádi Kikötő, Google, Balán Attila

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr297136297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása