TUDOD-E, HOL FOLYIK VISSZAFELÉ A TISZA?
2018. november 22. írta: Lázár Tünde

TUDOD-E, HOL FOLYIK VISSZAFELÉ A TISZA?

Lenyűgöző vízi-világ vár a Tisza-tónál, s ráadásként itt találod azt a helyet is, ahol visszafelé folyik a Tisza!

Hogyan lehetséges ez? Írásunkból mindjárt megtudhatod.

 

varga_peter_szines.jpg

Magyarország második legnagyobb tava, a mesterségesen létrehozott Tisza-tó  csodás, mozaikos szerkezetének köszönhetően ezer-arcú vízivilág. Találunk itt

  • négy nagy medencét,
  • holtágakat,
  • szigeteket,
  • vadregényes lagúnákat,
  • s a Tisza egy 33 km-es szakaszát is.

Ezek már külön-külön is ámulatba ejtő természeti szépségek, de így együtt milliónyi csodát, s titkot is rejtenek.

A további csodákat itt gyűjtöttük össze!

 

Egyik titka, hogy itt találjuk a helyeket, ahol a természet törvényeinek ellentmondva visszafelé folyik a Tisza!

 Ezek a helyek pedig az öblítőcsatornák -a lagúnák titkos világa-, melyek a Tisza főmedrét kötik össze a négy nagy belső medencével. A tó vízszintjének szabályozását célzó csatornák ezeken keresztül ürülnek ősszel a Tiszába, ahol ilyenkor visszafelé folyik a Tisza vize! Majd tavasszal ezeken át áramlik a víz a tározótér felé. A Tisza-tó vízszintje ezeken keresztül szabályozható.

 

Megmutatjuk a helyet, ami a felfedezéseid kiindulópontja legyen!

A csatornáknak ezen kívül is fontos a szerepe, hiszen segítenek javítani a tó oxigénellátását, de az élővilág számára is fontos átjáróként szolgálnak – ráadásul akár izgalmas vízitúra lehetőségeket is nyújtanak.

0405_tavitura3_1.jpg

A rendszert az 1970-es években kezdték kiépíteni. A csatornákra nem csak az áradások idején van szükség, ezek tulajdonképpen a Tisza-tó „vérkeringését” biztosítják. Minden tónak van egy belső keringési rendszere, amely segíti az oxigéncserét és a különböző anyagok áramlását és feldolgozását a vízben. Egy mesterséges tóban ezek nem működnek, így nem áll be a víz egyensúlya – az élőlények nem jutnak elég tápanyaghoz, a tó pedig nem tud megbirkózni a méreganyagokkal.

zsilip_tisza-tavi_fesztival.jpg

Az öblítő csatornák Tisza felőli kiágazásánál (nagyjából mintegy 50-100 méteres távolságon belül) zsilipek (szaknyelven szabályozó műtárgyak) épültek, ezeknek két üzemállapota van: nyitott, vagy zárt. Nyitott üzemállapotban szabadon folyik be a víz, viszont árhullámok levonulásakor ezeket a műtárgyakat zárják. Amíg az árhullám le nem vonul, illetve a lebegtetett hordaléktartalom magasabb a vízben, addig zárva vannak.

A Lagúnák világát itt mutattuk meg nektek!

Az öblítőcsatornák a Tisza-tó felfedezésre váró, titkos lagúnái egyben. Bár kilenc van belőlük, így gondolhatod, elég egyet látni, pedig nincs két hasonló. Van, ahol hajóval is lehet közlekedni, van, ahol hajtogatni kell a benyúló faágakat, hogy akár kenuval áthaladj rajtuk. Mind egyedi, de ennek ellenére van közös vonásuk: az ámulatba ejtő környezet, s az hogy évente néhány alkalommal visszafelé folyik itt a Tisza!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Gyere a Tisza-tóra,

Magyarország legkülönlegesebb állóvizére!

 

Fotó: Varga Péter, Tavitúra, Tisza-tavi Fesztivál-Boat'de Opera,

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr9514386286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása