TISZA-TAVI AFRODIZIÁKUMOK
2018. február 14. írta: Lázár Tünde

TISZA-TAVI AFRODIZIÁKUMOK

Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása afrodiziákumként hat az emberi szervezetre.

Mai nyelvhasználatban afrodiziákumnak nevezzük azokat a szereket, amelyek a szexuális, a nemi vágyat, orgazmuskészséget és a termékenységet fokozzák. A hatásmechanizmusok igen eltérőek, ám sok esetben tudományosan nem bizonyítottak.

afrodite_boticelli.jpg

Itt, a Tisza-tavon is találunk olyan növényeket, melyeket régtől fogva használtak vágykeltésre Ezek közül nézzük elsőként a csodás, fehér virágú tündérrózsát.

A tündérrózsát az ősi egyiptomiak az élet eredetének szimbólumaként tisztelték. A tudományos nevét a görög mitológiából ismert vízi nimfákról kapta. A történet szerint a nagy erejű Heraklész miatt elhunyt nimfa (a szépség, a termékenység, a természetalkotó és tápláló erőinek megtestesítői) tündérrózsaként élt tovább a mocsárban. A magyar név kissé megtévesztő, hiszen a növénynek nincs köze a rózsákhoz, inkább a virág szépségét érzékelteti az elnevezés. Virágai mámorító hatásukról voltak ismertek, és régebben a virágait és magjait afrodiziákumnak tartották, használták úgy, hogy főzetet készítettek belőle.

duhogo_matulokbacsi.jpg

Vigyázat! Ami kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg. Túlzott fogyasztása a libidó teljes elvesztéséhez vezethet.

A dióféléket magas cinktartalmuknak köszönhetően soroljuk a vágykeltők közé. A Tisza-tavon ebbe a kategóriába a sulyom termése tartozik, melyet vízi-gesztenyének, vízi-diónak is neveznek. A termése ehető, régen is fogyasztották csemegének, ínséges időkben pedig lisztet helyettesítettek vele. S máris itt a magyarázat, hogy harcok, háborúk idején miért született több gyerek!

cseh_csaba.jpg

A begyűjtésével vigyázni kell, mivel védett növény. Csak akkor gyűjthetsz belőle, ha a természetvédelmi hatóságtól engedélyt kérsz rá.

A Tisza-tó környékén, ahol a természetnek és a mezőgazdaságnak köszönhetően is rengeteg a virág, a méhészkedés nagy hagyományokra, múltra tekint vissza. A méhész családokat megfigyelve környezetünkben látjuk, hogy nem fog rajtuk annyit az idő, mint más "halandókon". Vajon miért?

edeserzes.jpg

Egyes régészeti kutatások már bizonyították, hogy az ókori egyiptomiak is használták a mézet nem csak ételeik elkészítéséhez, de orvosságok alapanyagaként is. Energiát adó hatását pedig a római gladiátorok is ismerték: fizikai erejük, teljesítő képességük fokozására használták; de a maják mítoszaiban is megtaláljuk.

A méznek rengeteg jótékony hatása mellett kevéssé ismert, hogy langyos tejjel elkeverve szintén afrodiziákum. Széles körben alkalmazzák, s alkalmazták már eleink is erre a célra. Főként a nőknek segít az ellazulásban, s az együttlétre összpontosítani.

A méz eleve gyakori szexuális kellék, akár az előjátékok része is lehet.

 

Csokoládé- főleg étcsokoládé is jól ismert afrodiziákum. Szuper gyors felszívódása miatt szinte azonnal élénkíti a nemi vágyat férfiaknál és nőknél egyaránt. További kedvező hatása, hogy endorfint juttat az agyba, ezáltal jó kedvre derít és oldja a feszültséget, segítve az ellazulásban.

Egy csepp Tisza-tó

img_1862.JPG

img_1864.JPG

Az étcsokoládé és a sulyom külön-külön is serkentő hatással bír; akkor mire számíthatunk e jellegzetesen Tisza-tavi édességtől? A sulyomkrémmel töltött csokoládé kitalálója, Szabó István, abádszalóki vállalkozó hosszú évek szakmai tapasztalatát és kreatív, kísérletező kedvét felhasználva alkotta meg ezt a helyi, kézműves bon-bont. Természetesen szándéka a helyi és jellegzetesre vonatkozott, de mai gyűjteményünkben is méltán kapott helyet ez az egyre ismertebb édesség.

Az egy csepp Tisza-tó kézműves bon-bonjai a tó körül több településen is megvásárolhatóak.

Gyere a Tisza-tóra,

rögvest szerelmes leszel!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

 Fotó: Italiana, Matulokbácsi, Cseh Csaba, Édesélet, Egycsepptisza-tó, Borostyán Apartmanház

 

 

 



Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szexualis_elet/2064/hogyan-hatnak-az-afrodiziakumok

Afrodiziákumnak nevezzük azokat a szereket, amelyek a szexuális, a nemi vágyat, orgazmuskészséget és a termékenységet fokozzák. A hatásmechanizmusok igen eltérőek, ám sok esetben tudományosan nem bizonyítottak. Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása afrodiziákumként hat az emberi szervezetre. Az afrodiziákumok lehetnek fizikai vagy pszichés vágykeltők. A hatásmechanizmusok igen eltérőek, sok esetben tudományosan nem bizonyítottak. Számos évszázados étel és ital recept létezik, melyek szerelmi bájitalként használhatók. Hiszen a férfiakhoz is a hasukon keresztül vezet a legrövidebb út, tartja a mondás.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szexualis_elet/2064/hogyan-hatnak-az-afrodiziakumok


Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szexualis_elet/2064/hogyan-hatnak-az-afrodiziakumok

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr2713667962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása