2018. jan 26.

10 DOLOG, AMIT MÉG NEM TUDTÁL A TISZA-TÓRÓL

írta: Lázár Tünde
10 DOLOG, AMIT MÉG NEM TUDTÁL A TISZA-TÓRÓL

Évről-évre egyre ismertebb, népszerűbb kiránduló célpont a Tisza-tó, de vajon tudod-e, hol található? Folyó vagy tó? Valójában mekkora? ... A 10 legfontosabb kérdésre válaszolunk a Tisza-tóval, a mi ámbrás cetünkkel kapcsolatban, melynek farkában Abádszalókot, szájánál Tiszafüredet, vízkifúvókájánál Poroszlót találod.

tisza-to_terkep.jpg

1. A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb állóvize. Lánykori nevén Kiskörei Víztározó volt a neve ennek a 127 négyzetkilométeres területnek, melyből 23 négyzetkilométert szigetek és  félszigetek alkotnak.

A szigetek fontos kirándulási célpontok is egyben, hisz az egyiken található például a Tiszavirág Ártéri Sétaút és a Pákász Tanösvény. Egy másikon az ország egyetlen kalandszigete, ahol a drótkötél-pályán csúszva a Tisza-tó fölött húzol el. Egy harmadikon a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Tisza-tavi Vízisétány pihenőjét rendezték be. De van egy olyan sziget is, amelyen egykor egy kis település, Tiszahalász romjait fedezheted fel.

jovunk_mar.jpg

2. Mekkora a Tisza-tó a másik két, ismert tavunkhoz viszonyítva? A magyar tengernek is nevezett Balatonhoz képest ötször kisebb, viszont a Velencei-tónál ötször nagyobb felületű "állóvíz". Érdekességként írom le, hogy a legnagyobb tavunk 592, a tőlünk kisebb pedig 26 km2.

3. Miért is "állóvíz" - így idézőjelben? Mivel a Tisza duzzasztásával hozták létre, így a Tisza-tó az a tó, amelyik folyik, és az a folyó, amelyik áll. A tóban egy 33 km-es szakaszon átfolyik az élő Tisza. S hol tudsz a Tisza-parton sétálni? Tiszaszőlősön, Tiszaörvényen és persze Kiskörén is megteheted.

fentrol_rivi.jpg

4. A Kiskörei duzzasztómű kapui nyáron akár 250 millió köbméter vizet is a tározótérben tartanak. Szerinted mekkora erővel nyomja ennek a rengeteg víznek a tömege a körei zsilipeket?

A Kiskörei Erőműről itt olvashatsz!

5. A Tisza-tóba három módon (mederben) érkezik természetes módon a víz és négy felé távozhat szabályozott formában. A friss víz utánpótlást a  Tisza, az Eger- vagy Rima-patak és a Laskó-patak biztosítja; kifelé pedig a Tisza, a Jászsági-főcsatorna, a Nagykunsági-főcsatorna és a Horthy-csatorna.

6. A Horthy-csatorna Magyarország egyetlen függőcsatornája. Az 1930-as években épült csatorna Tiszaörvénynél indul a Tisza-tóból, és a volt  kormányzó kenderesi birtokára szállította (szállítja ma is) az öntözővizet.

orveny_gyorffyarpad.jpg

Az ország egyetlen aquaduktjáról itt írtunk.

7. A Tisza-tó mesterséges képződmény, 1968-1973 között a Kiskörei Vízerőmű -Tisza II. Vízlépcső- megépítése miatt hozták létre. Fő célja a Nagykunság és Jászság vízellátásának biztosítása, valamint a megfelelő mennyiségű víz biztosítása a kiskörei erőmű számára.

8. A Tisza-tó térségében található, ma már a folyótól távolabb eső Tisza előnevű települések a XIX. század közepéig Tisza-parti települések voltak. Amikor a folyó szabályozására került sor, a  Tisza kanyarulatainak a levágásával "kerültek távolabb" a folyótól, s az egykori meder maradványai, holtágak, morotvák általában még ma is megtalálhatóak, felismerhetők a közelükben. Könnyen megtalálod Tiszaderzs-Tiszaszőlős között a Cserőközt, autóval, kerékpárral egyaránt felkeresheted.

Még több érdekességet szeretnél megtudni a Tisza-tóról? Válaszd szállásodnak az abádszalóki Borostyános gondoskodást, az "Év szállása 2017" szavazás eredményeként a legjobb Tisza-tavi panzió; garantáltan minden élményt megismersz.

borostyan_blogos.jpg

9. A Tisza-tó téli-nyári vízszintváltása egyidős a tóval. Az első években még több mint 2 méter volt a két vízszint között a különbség, de napjainkban általában már csak 120 centiméter. A téli vízszintre főleg a jegesedés csökkentése és az abból adódó veszélyhelyzetek elkerülése miatt van szükség; valamint január-februárban érkező jeges ár esetén tudják a vizet a tározótérbe engedni.

esti_tuskos_szucsne_negyesi_e.jpg

Szóval hová is tűnik télen a víz a Tisza-tóból? Itt részletesen leírtuk!

10. A mai utolsó érdekességünk: a Tisza-tavon 1 centiméteres vízszint emelkedéshez több mint egymillió köbméter vízre van szükség.

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Gyere a Tisza-tóra,

Magyarország legkülönlegesebb állóvizére!

 

 

Fotó: Gyere a Tisza-tóra, GyTT, Riviéra, Utikalauz, Matulokbácsi

 

Szólj hozzá

Tisza-tó Kiskörei Vízerőmű látnivalók Tisza-tó Tudod-e a Tisza-tóról mekkora a Tisza-tó