HOVÁ TŰNIK TÉLEN A VÍZ A TISZA-TÓBÓL?
2015. december 04. írta: Lázár Tünde

HOVÁ TŰNIK TÉLEN A VÍZ A TISZA-TÓBÓL?

Aki október második fele után látogat el a Tisza-tóhoz, döbbenten tapasztalja, hogy eltűnt a víz a tóból. Lefolyt a Tiszán!  S bár mondhatnánk, hogy ez egy természetes folyamat, de mivel Kelet-Magyarország legnagyobb tava mesterséges tó, a vízszint-csökkenést pontos terv szerint ütemezik, szabályozzák. Ma arról írok Nektek, hogy miért van szükség az alacsony téli vízszintre.

matul_tuskosoron_tiszanana_1.jpg

Sokak által kíváncsin szemlélt, meghatározó esemény a Tisza-tó életében és a vidék arculatában: a téli-nyári vízszint különbsége.  Ahol nyaranta csónakkal, kenuval barangoltunk, ott telente akár gyalogos-bakancsos jégtúrára is indulhatunk. A vízszint csökkenésével a tó mérete is csökken, de ezzel együtt a száraz lábon megközelíthető, titkos helyek száma növekszik. Ettől olyan vonzó, csodálatos, kiszámíthatatlan, változatos és megújuló ez a világ.

oszi_tisza-tavi_taj.jpg

 

tiszaderzs_h_m.jpg

 

A két vízszint közül a nyári tart legtovább - április végétől október végéig. Utána következik az őszi leengedés, mely 2-3 hétig tart, s naponta 5-8 centiméterrel csökken a vízszint. Általában november közepére áll be a végleges téli vízszint, ami február végéig 10 cm-es eltéréssel mozoghat attól függően, hogy milyen hideg a tél, milyen a jégborítás. 

teli_kep_ab_strand.jpg

Itt jegyzem meg, hogy ez a téli szint kétféle is lehet: a magasabb 120 cm-rel alacsonyabb a nyári víznél, az alacsonyabb pedig 170 cm-rel.

A Tisza-tó vízszintjének változtatását, és a téli vízszint beállítását az indokolja, hogy a téli, magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent. Jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, mivel jegesedéskor a kapuk mozgatása lehetetlen;ez csak árvízi viszonyok között indul meg.

pap_ildiko_fent_4_1.jpg

Egy esetleges árhullám bekövetkeztekor pedig a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, az erdőállományt, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva a pedig a kiskörei vízlépcső berendezéseit. A keletkező jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli. Ebben a tekintetben Sarud és Tiszanána partszakaszai a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb részén, a Tiszaderzsi szűkület. Itt csupán 600 méter széles a hullámtér, s a magas vízszintnél képződő jégmező felszakadása, a jégzajlás esetén jelentős jégtorlasz alakulhat ki. 

teli_horgasz_1.jpg

A téli vízszint beállítása nagy hatással van a Tisza-tó élővilágára, így halállományra is. A tározó téli vízszintjének beállítása során jelentős területek kerülnek szárazulatra. A vízi élőlények számára a természetes és mesterséges medrekben visszamaradó változó vízmélységű vizek biztosítják az áttelelést.


Az optimális, minden szereplő számára ideális téli vízszint megállapítására 1990-től minden évben egyeztető tárgyaláson kerül sor az érintettek bevonásával. Így az elmúlt időszak üzemelési vízszintjei, Tisza-tóra épült használatok sokrétűsége miatt, az okszerű vízgazdálkodás, a vízkárelhárítás, a természetvédelmi kezelés, a halászati hasznosítás és az idegenforgalom érdekeivel összhangban.

mocsari_noszir_porong_t_misi.jpg

S azután megérkezik a várva-várt tavasz, amikor újra emelkedik a tározó vízszintje. Sokszor nem mesterségesen történik a Tisza-tó feltöltése, hanem a tavaszi árhullám vízhozama tölti fel, olykor nemcsak a nyári vízszintre, de akár 1-2-3 méterrel magasabbra is. Így aztán majd az árhullám apadó ágán következik be a duzzasztás megkezdése, és a vízügyi szakemberek beállítják a tó nyári vízszintjét.

 

TIPPÜNK!

Kapcsolódj a csodás őszi Tisza-tóhoz, engedj meg magadnak egy-két pihentető napot! Mert ősszel egy tóparton tölteni az időt, az maga a szabadság! Gyertek, legyetek szabadok, legyetek jól a Villa Borkában!  Válogassatok itt ajánlataik közül! Szabad a gazda! Kattints ide! :)

blue_aesthetic_save_the_ocean_world_water_day_facebook_post.jpeg

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

 

 

Gyere a Tisza-tóra,

ismerd meg mind a négy arcát - évszakok szerint!

 

Fotó: Matulokbácsi, GyTT, Tisza Lodge, Abádszalóki Strand, Pap Ildikó, GyTT,  Matulokbácsi

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr868132288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása