MAGYARORSZÁG EGYETLEN FÜGGŐCSATORNÁJA
2017. február 17. írta: Lázár Tünde

MAGYARORSZÁG EGYETLEN FÜGGŐCSATORNÁJA

Érdekes dolgok találhatók országunkban! Tudtad például, hogy a Tisza-tó mellett megbúvó kis falu, Tiszaörvény, milyen nevezetes ipartörténeti építménnyel büszkélkedik? Itt található Magyarország egyetlen aquaduktja -függőcsatornája - a hozzá tartozó szivattyúházzal, mely ma is üzemel.

szivargo_felett.jpg

A csatorna ismertebb neve: Horthy csatorna, s múltja a két világháború közötti időkre nyúlik vissza. A Horthy-csatorna függőcsatorna, ugyanis ez egy lábakon álló betonvályú, ami a falu és a Tisza gátja közötti völgyet hidalja át. A  szépen megtervezett és kivitelezett öntözőrendszer kezdete a 333 méter hosszú csatornahíd; ma már ipari műemlék, egy darabon még a 34-es utat is keresztezi. A Horty-csatorna nem csak műtárgy: izgalmas vízi útvonal, horgászhely és bringás célpont is.

orveny_gyorffyarpad.jpg

fuggocsat_beomlo.jpg

 

Története

1934-35 között hatalmas aszály sújtotta az Alföldet, földművesek, gazdálkodók megélhetését hozta válságos helyzetbe a csapadékhiány. Óriási termés kiesés keletkezett. Horthy Miklós kormányzó kenderesi birtokain is elszikesedett a talaj, a halastavak kiszáradtak.

Az Alföld kiszáradása sürgette az öntözés fejlesztését, az öntözéssel kapcsolatos tervek elkészítését, azok megvalósításához szükséges törvényi és költségvetési háttér biztosítását. 

1937. augusztus 17-én Szolnokon a színházban ülésezett az Alföld Bizottság. Magyarország akkori szakemberei - átgondolva a vízügyi politikát  -az öntözésfejlesztés területén az első olyan beruházást indították el, mely egy nagyobb területet érintett, és ahol egy meghatározó létesítményrendszer épülhetett ki. Az ülésen megjelent Horthy kormányzó is. Tervbe vették a Tiszaörvényről induló és a Horthy birtokán át Kenderesig tartó szivattyútelep és a hozzájuk tartozó öntözőcsatorna-hálózat kiépítését. Horthy ekkor indította meg az alföldi öntözési munkálatokat.

A munkálatok megkezdésére a kormánydöntés értelmében 4 millió pengőt különítettek el. A munkák során 410 ezer köbméter földet mozgattak meg a helyi és a Békés megyéből érkezett kubikosok.


Tiszaörvénynél a Tisza vizét szivattyúkkal felemelve olyan öntözőrendszerbe szállítják a vizet, melynek teljes hossza közel 100 km, 115 négyzetkilométert fed le, végpontja pedig Kenderes. Gyakorlatilag Horthy Miklós kenderesi területeihez vezettek öntözővizet.

Az öntözőrendszer 1941-es ünnepélyes átadásán maga a kormányzó vágta át a szalagot, mely ma is üzemel - útja végül betoncsatornában folytatódik.

horthy_fuggocsat.JPG

A 34-es út mellett, Tiszaörs térségében halad egy darabon, ahol azt keresztezi is. Az öntözőrendszer jelenleg is ellátja ennek a 115 négyzetkilométeres területnek, Kenderesig, az öntöző víz biztosítását, illetve a halastavi vízellátást és vízpótlást is biztosítja.

horthycsatorna_terkep.jpg

A függőcsatorna alatt húzódik a Szivárgó, (ez minden egykori Tisza-parti településen megtalálható a tó körül) egy, a Tisza-gátat kívülről körbefutó csatorna, melybe átszivároghat a víz anélkül, hogy a töltéseket gyengítené; viszont itt ennek már csak a nyomai lelhetők fel. Nem igényel karbantartást, mint máshol, mert két oldalról gát, másik két oldalról pedig a dombon fekvő falu veszi körbe.

hajnal_imre_fuggocsat.JPG

 

TIPP!    Légy képben a Tisza-tavi legjobb programokban! Válaszd szállásodnak a Villa Borkát, mert Tünde mindent is tud a Tisza-tóról.

101d82cf-0432-447f-a0f5-cfe6d5bd93fc.jpeg

Itt szállj meg, ha jobban megismernéd a csodás Tisza-tavat!

 

A Szivárgó itt szinte egész évben olyan, mint egykoron a Tisza áradáskor (csak persze kicsiben): sejteni lehet a medret, de a víz elöntötte a partot, és a fák is vízben állnak. S mi a legnagyszerűbb ebben a felfedezésben: mindezt felülről, a Függőcsatorna lefedett tetejéről lehet megnézni!

fuggocsat_teteje.jpg



Gyere a Tisza-tóra,

hisz máshol ilyet nem találsz!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek.  Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó: geocaching, utikalauz, Hajnal Imre, GyTT

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr9912268334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása