HALAS ÉS HALATLAN TISZA-TAVI RECEPTEK
2017. december 22. írta: Lázár Tünde

HALAS ÉS HALATLAN TISZA-TAVI RECEPTEK

Karácsonyi fogások a Tisza-tóról

Már megint eltelt egy év, telis-tele élményekkel, találkozásokkal, ízekkel, imákkal és természetesen Tisza-tóval! Mindenki lázasan, talán kicsit fáradtan készül az ünnepekre. Kerüljön a tányérokba a Tisza-tó és környékének ízvilága, ehhez adjuk a recepteket.

 

1. Előétel - Halkocsonya

Néhány könnyű falatban ezer íz! S ami a lényeg, hogy már az ünnep előtt 1-2 nappal elkészíthető, és a hűtőből egyenesen az asztalra kerülhet.

halkocsonya_hellohal.jpg

Hozzávalók: 50 dkg édesvízi halaprólék (fej, farok, uszony), 20 dkg halhús (süllő vagy harcsafilé) kisebb darabokra vágva, 1 fej vöröshagyma, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes fehérrépa, 3 szem szegfűbors, 1 közepes zeller, 2 szál újhagyma, 6 lapzselatin, 1 tojásfehérje, 2 evőkanál tárkonyecet, só és frissen őrölt bors

  • A halaprólékot és a halhúst egy 3 literes fazékba tesszük, felöntjük 1 és fél liter vízzel. Megsózzuk, hozzátesszük a szegfűborsot, az apróra vágott vöröshagymát és nagy lángon kb. 20 percig főzzük. Ezután a halfilé darabokat kiszedjük, letakarva félretesszük, a levet pedig átszűrjük.
  • A megtisztított zöldségeket fazékba tesszük. Felöntjük a hallével, és 10 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és az előkészített kis tálkákba rendezzük. A tetejére halmozzuk a főtt halfilédarabokat és letakarva félretesszük.
  • A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe tesszük, majd kinyomkodjuk. Egy kis tálkába rakjuk és hozzákeverünk egy merőkanál forró hallevet.
  • A tojásfehérjét enyhén felverjük.
  • Az alapléhez adjuk a zselatinos keveréket, a tojásfehérjét és a tárkonyecetet. Visszaöntjük a fazékba, újramelegítjük, de nem engedjük felforrni.
  • Ha a tojásfehérje megszilárdul a folyadékban és az alaplé kitisztul, a levet sűrű szövésű szitán leszűrjük.
  • A kristálytiszta zselatinos levet elosztjuk az előkészített zöldséges-halas tálkákban, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

2. Leves- Tiszai Halászlé

Hungarikum a karácsonyi menüsorban, hisz ebben az évben a Tiszai Halászlé Tiszafüred kezdeményezésére bekerült a Hungarikumok közé. Az alaplét előre is elkészítheted, a nagy napon pedig frissen főzd bele a halszeleteket.

halaszle_utazassk.jpg

A Halászlé készítésének alapfeltétele a jó hal-alplé. Erre legmegfelelőbb a friss apró hal és nemesebb halak (ponty, harcsa) feje, gerince, uszonyai, bőre.

Hozzávalók: 1 kg apró hal + 1 kg halaprólék (keszeg, kárász, törpeharcsa, és nemesebb halak feje, farka), 1 közepes paradicsom, 2 közepes paprika, 3-4 fej vöröshagyma, só és bors, 30 g fűszerpaprika.

  • A tisztított apró halakat és a halaprólékot fazékba tesszük,sózzuk-borsozzuk, és felöntjük 2,5-3 liter vízzel. Hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, a darabolt paradicsomot, paprikát és 1-1,5 órán át főzzük.
  • Amikor a lé megfőtt, kiszedjük a főtt anyagot, és átpaszírozzuk. Az így nyert halpürét a léhez keverjük, s ha forrni kezd, belehintjük a fűszerpaprikát. Az így kapott lé inkább mártásszerű, amelyben kiválóan érvényesülnek a frissen belefőzött, üde halszeletek.
  • Ebben az alaplében, tálalás előtt, a színhúst kb. 10 percig főzzük.
  • És persze ami ki ne maradjon a legfinomabb halászléből, a legfontosabb titkos összetevő: a szakács szíve-lelke!

3.1. Főétel - Egészben sült süllő petrezselymes burgonyával

A süllő a halak királya! Hófehér, tömör húsa már kevés fűszer felhasználásával is ízletes étel lesz. Az egészben sült süllő igazi ünnepi étel, így méltó megünneplése Karácsonynak, de akár egy jól sikerült horgászatnak is!

sullo_egeszben_derchef.jpg

Hozzávalók: 2 db süllő, só, fehérbors, citromlé, vaj vagy olaj a sütéshez.

  • A süllőket pikkely nélkül, de fejével és bőrével együtt készítjük el. Ez a (fogas)fogás nem vesz sok időt igénybe, de vigyázz, hogy közben a hal egészben maradjon.
  • A megtisztított halakat egy éles késsel a fejtől indulva, keresztben 1,5-2 centinként bevagdaljuk, vigyázva, hogy maga a gerinc egyben maradjon. Bedörzsöljük kívül-belül sóval, borsozzuk, majd 20 percet pihentetjük hűtőben.
  • Az olajat forrósítsd fel. A halat forgasd meg lisztben, szájába tégy tisztított krumpli-karikát (Sütés után citromra cseréljük.).
  • Ahhoz, hogy a süllő tálaláskor szép ívét megtartsa, gerincét egy-, vagy két helyen roppantsd meg, így tedd az olajba óvatosan, ívesen.
  • Ha mindkét oldala átsült, rácson vagy papírtörlőn pihentesd 1-2 percig, majd petrezselymes burgonya-ágyra tálald. Tálaláskor a szájában lévő krumplit cseréld citromkarikára, és a halra is cseppents frissen facsart citromlevet.

3.2. Főétel - Töltött fácán

 Persze, szeretjük a halat, de itt, a Tisza-tavon madarakból is akad bőven!  A hal mellett ajánlom a töltött fácánt, mely gazdag ízvilággal ajándékoz meg bennünket a vacsoránál.

toltott_facan2.jpg

Hozzávalók: 2 db tisztított, fiatal fácán, só, majoránna, 25 dkg máj(liba, vagy kacsamáj, de csirke májával is ízletes lesz), pástétomfűszer, 5 cl tokaji bor (édes fehér bor), 3 cl konyak, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsiradék (lehetőleg a fácán szálkás húsa miatt zsír), 25 dkg gomba.

  • Előző napon a májat felszeleteljük, pástétomfűszerrel meghintjük, leöntjük a borral és konyakkal, és hűtőben pácoljuk.
  • Másnap a fácánokat megmossuk, vigyázva, hogy a bőre egyben maradjon. A pácolt májszeleteket elővesszük, és a mellek és a combok bőre alá nyomkodjuk. A máj páclevét félretesszük.
  • A szárnyasokat besózzuk, majoránnával fűszerezzük, mellüket szép szelet szalonnákkal burkoljuk, ezeket zsineggel átkötjük.
  • Ezután a fácánokat forró zsírban, majd mindig kevés vizet öntve alá, gyakran locsolgatva megsütjük.
  • A végén gyengén sózott gombafejeket is sütünk mellé.
  • A zsineg eltávolítása után párolt rizs-alapra helyezzük a feldarabolt fácánt, tetején a felszeletelt mellehúsával, szalonnával, körben gombával, narancsszeletekkel.
  • A pecsenyelét a máj páclevével összeforraljuk, és rászűrjük a sültre.

 

4. Desszert - Ferdinánd

 Minden vidéknek megvan a maga, rá jellemző desszertje. A gazdaasszony ha valami igazán finommal, emlékezetessel szerette volna kínálni vendégét, mindenhol van egy rejtett kincs.Felénk (a Tisza-tó és Karcag környékén) ez a kincs nem más, mint a Ferdinánd.

ferdinand_tocsi.jpg

Hozzávalók: fél l tej, 6 tojás sárgája, 5 dkg zsír, 1 ek cukor, 3 dkg élesztő, 1 kg liszt. A töltelékhez: 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 tk. vanília aroma (vagy vanília mag, attól intenzívebb ízű lesz). A sütéshez: fél l tej, egy vaníliás cukor.

  • 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
  • Amíg az élesztő dolgozik, elkészítjük a tölteléket; kikeverjük a vajat a cukorral, vaníliával, majd félretesszük.
  • A tojássárgákat elkavarjuk a zsírral, beletesszük a sót, cukrot, tejet, élesztőt és addig kavarjuk, míg homogén anyagot kapunk.
  • Hozzáadagoljuk a lisztet  és lágy tésztát gyúrunk belőle, kettéosztjuk.
  • Kinyújtjuk vékonyra, rákenjük a töltelék felét, majd feltekerjük, mint a beiglit. Éles késsel kb. 2,5-3 cm vastagságúra szeleteljük és kivajazott tepsibe rakjuk. Mivel kelt tészta, hagyjunk közöttük távolságot, hogy tudjanak nőni.
  • Egy órán át kelesztjük langyos helyen, addig, amíg szépen összenőnek, majd előmelegített sütőbe tesszük.
  • Félsüléskor kivesszük és langyos, vaníliás tejjel meglocsoljuk, készre sütjük.

 Ezeket ajánljuk a karácsonyi asztalra, s kívánjuk ne csak az asztalok, de a szívek is teljenek meg minden ünnepen és hétköznapon!

Boldog Karácsonyt kívánunk szeretettel a csodás Tisza-tóról minden olvasónknak!

borostyan_ajandek.jpg

Fotó: HelloHal, Lilaakác Kisvendéglő, dh, toncsi

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr9413509651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása