A TISZA-TÓ HALFAJAI: SÜLLŐ
2017. december 18. írta: Lázár Tünde

A TISZA-TÓ HALFAJAI: SÜLLŐ

Egy becsületes, a halakat kellően ismerő horgász akár felháborodva is kérdezhetné, hogy miféle kérdés ez, s már mondaná is a választ:a süllő a halak királya! Süllő vagy fogas? Ugyanarról a halfajtáról van szó, csak a másfél kilónál kisebb példányokat süllőnek nevezzük, a nagyobbakat viszont a fogas név illeti meg.

sullo_merten_bandi.jpg

 

A süllő Magyarországon a legértékesebb és legkeresettebb halak egyike. Részesedése a halász- és horgászzsákmányban egyaránt jelentős, tehát a süllőállomány gazdasági szempontból is igen komoly értéket képvisel.

A fogassüllő vagy süllő (Sander lucioperca) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a sügérfélék (Percidae) családjába tartozó faj. 

sullo_pedia.jpg

Oxigénigényes hal, ezért a folyó vizekben elsősorban a kavargó és örvénylő részeken fordul elő. A mederben nagyobb kő vagy tuskó mellett szívesen tanyázik, szereti a búvóhelyeket, ahol csoportosan előfordulhat (süllő tanya). A Tisza-tavon, mint élőhelyein általában, a vízterületen gyakori halak közül válogatja táplálékát. Nem annyira faj, mint inkább a méret alapján szelektálva közöttük, a kisebb méretűeket részesítve előnyben. Ezért lehet halszelettel csalizott kapásában bízni. Rablására jellemző, hogy előle a kishalak legyezőszerűen menekülnek. Mivel "fenséges" hal, ha elvéti áldozatát, visszavonul és nem üldözi tovább a prédát.

sullo_zsenyeht.jpg

Küllemére jellemző erősen megnyúlt, oldalról összenyomott, aránylag alacsony háta.  Feje nagy, szintén oldalról lapított, orrhossza jóval meghaladja a szem átmérőjét. Csúcsba nyíló szája is nagy, fölső állkapcsának vége eléri a szem hátsó vonalát, esetleg azon is túlér. Szájában erős fogak ülnek, melyek között nagyobb, a többi közül kiemelkedő ebfogak is találhatók.

Két hátúszója közül az elsőben 13-17 tüske, a másodikban 19-24 elágazó sugár számlálható. Farokúszója jól fejlett, a széle mérsékelten bemetszett. Anális úszója rövid, benne 11-13 osztott sugár van. Hasúszói a mellúszók alatt, de azoknál kicsivel hátrébb foglalnak helyet. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 80-100. Zöldesszürke alapszínét szabálytalan alakú és elrendeződésű sötétebb harántsávok mintázzák. A nagyobb példányok 50–60 centiméter hosszúak, de egy méternél nagyobb is lehet. Legfeljebb 20 kilogramm súlyúak.

Tudtad: Magyarországon 1981 májusában a Drávából fogták a legnagyobb süllőt: 14 kilós volt.

 sullo_haldorado.jpg

Hogyan szaporodik a süllő: Miután ivarérettségét 3-4 éves korban eléri, tavasszal, március-áprilisban szaporodik. Ilyenkor a hímek a fél méternél mélyebb, kemény aljzatú vizeket keresik fel, ahol a fészeknek alkalmas növényzetet - folyóknál az elöntött hullámtéri növényzetet vagy a parti fűzfák kimosott gyökérzetét - letisztogatják. A nőstények erre rakják ikrájukat, amelyet a megtermékenyülés után egészen a kikelésig őriznek. Az ikraszemek átmérője 1-1,5 mm, számuk testtömeg-kilogrammonként körülbelül 180 ezer.

A horgászok a süllő kapására tavasszal és ősszel napközben, nyáron pedig reggel, délután és éjszaka is számíthatnak. 

A fogas nyáron a mélyebb és hűvösebb vizekben tanyázik, augusztus végétől akad könnyebben horogra. Napszállta után, csónakról érdemes próbálkozni.

A hazai természetes vizek legnemesebbik halaként számon tartott süllő a ragadozó halas horgászok kedvence, de a gasztronómiában is sokak által a legtöbbre tartott hal.

Hamvas Béla filozófus szerint, aki már kóstolta egészben sütve, könnyű fehérborral társítva, az "hamarabb felejti el a Louvre egyik képét, mint ezt az élményt".

Krúdy Gyula, múlt századi nagy írónk kedvenc receptje: „A megtisztított fogast bevagdossuk, jól megsózzuk kívül-belül. Egy tepsibe adunk 4-5 darab vajat, rátesszük a fogast, köré karikára vágott burgonyát helyezünk, és még egypár szelet vajat a tetejére. Körülbelül háromnegyed óra hosszáig sütjük, tálaláskor haltálra adjuk, salátával, petrezselyemmel díszítjük.”

Hogy készül a Tiszai Halászlé? Itt találod a receptet!

sullo_egeszben_derchef.jpg

Húsa fehér, szelvényes, de nem teljesen szálkátlan. Az oldalvonala mentén a fej felőli harmadban egy bumeráng alakú szálkákból álló szálkasor húzódik. Ez némi gyakorlattal könnyedén kivágható és így a filé teljesen szálkátlan is lehet.

A süllő bőre vékony (rendkívüli esetben lehet vastagabb, de nem ez a jellemző), sütve finom, semmilyen kellemetlen mellékízt nem hordoz, rostlapon pirítva kifejezetten tetszetős.

 Szeretsz horgászni? Próbáld ki a Tisza-tavon szerencsédet vagy tudásod, mert a Tisza-tó a horgászok tava is!

Gyere a Tisza-tóra,

kóstold meg a halak királyát!

 

 Fotó: Mérten B, wikipédia, haldorádó, derchef

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr2613509325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása