MOCSÁRTÚRA A TISZA-TAVON
2015. május 19. írta: Lázár Tünde

MOCSÁRTÚRA A TISZA-TAVON

Emlékszel még, amikor imádtál a sárban ugrálni eső után? Hallottál már a fergeteges Tisza-tavi mocsártúráról, amit csizma nélkül nem is érdemes felkeresned? Elég, ha csak az egyik kérdésre válaszolsz igennel, garantáljuk, imádni fogod a 2015. május közepén megnyitott a Pákász Tanösvényt. A régi tiszai lápos-mocsaras vidékek emberéről kapta nevét, mely a 2011-ben az év ökoturisztikai tanösvényének választott, Tiszafüred-Örvényi Tiszavirág ártéri sétaúthoz kapcsolódik.

atjaro.jpg

pakasz1.jpg

.

tanosveny_05_15_053.jpg

Sok tanösvényen jártam már, de bátran állíthatom, hogy a Tisza-tavi Pákász tanösvény a legizgalmasabb!

Őserdei dzsungeltúra, átkelés a feneketlen tavon, mocsári kalandok...  ez nem egy kalandregény tartalma, hanem az egyik Tisza-tavi tanösvény felfedezésének rövid leírása. A tanösvény, melynek kezdetét gumicsizma-fák mutatják, ahová csak saját erődből, egy vízen átkelve juthatsz be. Ez a Szabics Kikötőből induló Pákász Tanösvény.

A Tisza-tó egyik szigetén, sétánk során,  az ártéri erdők egyedülálló csodáit ismerhetjük meg, valamint egy már-már elfeledett ősi mesterséget, a pákászok életét. Ezen az ösvényen megtudhatjuk, kik voltak a pákászok, s vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak. Honnan ered a pákász kifejezés, hogyan lehet háló nélkül halat fogni?

 vesszovarsa2.jpg

Tó a tóban? Ez a Göbe

A Tisza-tó természeti gyöngyszemének, a sziget belsejében található, mélykék színű, fehér tündérrózsákkal vastagon borított Göbének a vízi világában kalandozunk. Néha vízen, néha szárazon kanyarog az ösvény, mintegy egy kilométer hosszan, s összesen a tanösvény 12 állomásán az "Örvényi pákász" segítségével ismerhetjük meg a pákász élet rejtelmeit.

 

tanosveny_05_15_072.jpg

Mond neked valamit a Piócásember a Bakterházból?

Minden állomás újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő névadó mesterségéről, illetve a mocsarak, árvíz járta területek és nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a pákászokról. A Tisza vízi-világának megismerését az állomásokon elhelyezett ismertető táblák segítik, amelyek az egykori pákász élet mindennapi életünkhöz kapcsolódó üzeneteire is felhívják a figyelmet.

tanosveny_05_15_071.jpg

Emlékszel még, mit mondtunk az imént? Meghökkentő, hogy szépen sorakoztatott csizmák a csizmatartókon jelzik kezdetét.

Figyelem! Itt cseréld le cipőid gumicsizmára, hisz csak  így lehetséges a vízzel borított lápos részeket is becsatangolni.

Utadba számos madárodú, fapalló, kidőlt fa került, de ne izgulj! Ezeket kikerüli a csapás, még akkor is, ha a vízre hidat kellett építeni.

A tanösvény számos izgalmas kalandot tartogat látogatóinak. Az ártéri erdő labirintusában barangolók a természet adta élmények sokaságából csemegézhetnek, mint a lápon járás, nádsíp készítés, sárgolyóval célba dobálás, csontcsikó.

 

JÓ TANÁCS:

Ha végeztél az élményekkel, felfedezésekkel, sétálj vissza a túrád kiinduló pontjához és integess addig, míg érted megy a csónak!

A tanösvény számos izgalmas kalandot tartogat látogatóinak. Az ártéri erdő labirintusában barangolók a természet adta élmények sokaságából csemegézhetnek, mint a lápon járás, nádsíp készítés, sárgolyóval célba dobálás, csontcsikó.

 

tanosveny_05_15_085.jpg

 

tanosveny_05_15_111.jpg

Pákász Tanya

Nádkunyhó a mocsár mélyén. A múlt század első felében még laktak ilyenekben pákászok. Nekünk is igazi felüdülést jelent a nyugalom szigetén elidőzni a kialakított "pákász tanyán", távol a város zajától, ahol valóban a természet részévé válhatunk, megkoronázva ezzel a tanösvényen tett kirándulást.

kunyho.jpg

A nyitás napján Kiss Ferenc túravezető mutatta be nekünk ezt a csodás világot. Saját tapasztalatból, túlzások nélkül mondhatom, igazi gyermekkori álmok újraélésében, valódi kalandokban, és olyan fantasztikus természeti látványokban volt részünk, mely csak keveseknek adatik meg.

ut_az_ismeretlenbe.jpg

tanosveny_05_15_102.jpg

 

Meghökkentő volt, mikor elértük a csizmatartókat, ahol cipőinket -hitetlenkedve- gumicsizmára cseréltük, de jó döntés volt, hisz így a vízzel borított lápos részeket is becsatangoltuk. Utunkba számos madárodú, fapalló, kidőlt fa került, melyet kikerül a csapás, még akkor is, ha a vízre hidat kellett építeni.

jovunk_mar.jpg

 kerulo.jpg

  

A Pákász Tanösvény az Örvényi Szabics Kikötőből indulva, mostantól az év minden napján várja Vendégeit.

Kik voltak a pákászok, hogyan éltek? Olvass róla itt!

 

szabicskikoto.jpg

Gyere a Tisza-tóra,

fedezd fel, ismerd meg az ártéri erdők mesés világát, s régi tiszai mindentudóink, a pákászok életét!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. 

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotók: Lázár Tünde-Gyere a Tisza-tóra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr427473814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása