TISZA- TÓ A HATTYÚK TAVA (IS)
2015. május 13. írta: Popovics Ancsa

TISZA- TÓ A HATTYÚK TAVA (IS)

A természet újra kibontotta a fák lombjait, zölddé varázsolta a Tisza-tavi táj arculatát. Már kora márciusban fészket raktak a korán költő vízimadarak, akik még most is szorgosan etetik az utódaikat. Közben régi párok találnak egymásra, hogy első közös, új fészküket megépítsék a Tisza-tó környékén... Vannak, akik még most találtak párra,  és vannak olyan fészkelő párok, akik több éve hűséges társak...

kasza_s_harmas_befuto.jpg

Ilyen monogám madár, a bütykös hattyú ( Cygnus olor), akihez számtalan mítosz, irodalmi mű fűzhető. Az egyik híresebb ókori mítoszban, Zeusz hattyú képében csábította el Lédát, aki hattyútojásban hozta világra szép Helenét.

szerelmes_hattyuk_nagy_edina.jpg

A csillagászokat is megihlette e nemes madár: róla nevezték el az egyik legismertebb csillagképet. Habár a hattyút sok műfajban ábrázolták, említették, mégis legtöbben a szerelemhez kötik. Nemhiába, hiszen a két hattyúnyakból formázott szív a szerelem, a tisztáság és az újjászületés szimbóluma.

hattyu_2.jpg

Nevét a homlokán elhelyezkedő bütyökről kapta, ami a hímek esetében sokkal fejlettebb. Korábban a bütykös hattyút természetes élőhelyén- elsősorban mocsarakban- vadászták, amivel visszaszorult a Közép- európai állománya. Majd dekoratív mivolta miatt később parkokba telepítették be. Mondhatni, hogy e faj az egyik legnagyobb röpképes madárfajunk a kb. 10-13 kilogrammjával és a 2,3 méter szárnyfesztávolságával. Szépségét- a méretén kívül - a hófehér tollazata adja, ami fióka korban még szürkés színezetű.

felszallo_hattyuk.jpg

A nászidőszak már télen elkezdődik: násztáncot követően mindketten felegyenesednek, és látványosan leeresztik csőrüket. Február környékén, amikor a hó kezd elolvadni, a tojó és a hím elűzi a többi hattyút, hogy a költésbe kezdjenek. Territoriális viselkedése miatt már- már agresszívé válhat. Súlyos esetekben ellenfelét a víz alá nyomhatja és tollait kitépheti.

A fészeképítésben csak a tojó veszt részt, amit már márciusban elkezdi rakni: főként sekély tavakon, nádasokban lelhető fel. A kotlás csak a tojó feladata, míg társa, a gúnár, védelmezi a területüket. Amikor kész a fészek, a tojó 6-8 tojást tojik és több mint egy hónapig kotlik rajta. 

hattyubaba.jpg

Vigyázat hattyúfészek közelébe tilos menni! Aki a szabályokat nem tartja be, pórul járhat: a bütykös hattyú az embert is megtámadhatja.

hattyu_a_parton.jpg
A kikelt pelyhes fiókák még szürke színezetűek, későbbi vedlés után lesznek hófehérek. Fióka korban a papa és a mama együtt vezetgetik a családot, ha elfáradnak, a hátukra veszik őket. Ivarérettségüket 2 évesen érik el.

hattyumama_kicsikkel.jpg

Egyes feljegyzések alapján egy bütykös hattyú akár 50 évig is képes elélni, ha azt fogságban tartják. Természetes körülmények között a természetben nagyjából 7 évig is elélhet.

A hattyú tápláléka sokféle: vízinövények, rovarok, kétéltűek , halak, kagylók lehetnek. Nyár végén egyszerre vedli le az összes evezőtollát, ilyenkor átmenetileg (akár 8 hétig is) röpképtelenné válik. Ezt a kiváló időszakot használják ki az ornitológusok, akik színes lábgyűrűkkel és nyakgyűrűkkel jelölik meg a hattyúkat.

0309_kaszane_magda_katalin_kiskore.jpg
Magyarország bütykös hattyú állománya az elmúlt pár évben jelentős növekedésbe kezdett. Elsősorban a

  • faj törvényes védelme szerte Európában
  • alkalmas élettér
  • könnyen tudnak városiasodni
  • enyhe telek
  • hosszabb életkor
  • természetes ellenségek lecsökkent száma

 abadszaloki_nyar1.jpg

Aki több évtizede ismeri a Tisza- tavat, az tudja, hogy 15-20 évvel ezelőtt csak elvétve lehetett találkozni egy- egy hattyúval. Manapság az év bármely időszakában lehet őket látni. Tisza- tavi állománya stabil.

A védelem alatt álló bütykös hattyú vonuló, habár enyhe teleken rendszerint áttelelnek itt, a Tisza-tavon is.

Itt az idő, hogy Te is megfigyeld a Tisza- tavi bütykös hattyúkat!

Gyere a Tisza- tóra!

Fedezd fel a hattyúk tavát!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr147449764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása