Tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó
2015. április 27. írta: Lázár Tünde

Tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó

 

Negatív hulladék kibocsátású vízitúrát szervezett vasárnap a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A nyolcvanöt aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de harminchat zsáknyi szemét, két vashordó és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát.

bekatutaj_csoport.jpg

Túrakenukkal vágott neki a Tisza-tónak április 26-án a Békatutaj Egyesület nyolcvanöt lelkes aktivistája, hogy a gyalogosan, vagy motorcsónakkal nem megközelíthető területekről is összegyűjtse a tó felszínén úszó szemetet. A téli csökkentett vízszint miatt a Tisza-tó zsilipjei zárva voltak, így a folyón úszó szemét az elmúlt időszakban nem juthatott be a víztározóra. Az aktivisták így sem maradtak munka nélkül, egyszerre négy csapat gyűjtötte a szemetet Poroszló és Sarud térségében. A vizekről és nádasokból összesen harminchat zsák szemetet, néhány gumiabroncsot, és két vashordót gyűjtöttek össze.

bekatutaj2.jpg

A program időzítésére a Föld Napjához közeli szombat azért is ideális, mert a növényzet ilyenkor még gyér, és a nádasok mélyén rejlő szemét is könnyebben megközelíthető. A Madárpart Kerékpáros Pihenővel, Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-vel, az OTP Sportkör Természetjáró Szakosztályával, valamint a sarudi Eurostrand Campinggel együttműködésben végrehajtott szemétszedő akció során az ország egyik legszebb vízi paradicsoma tett egy apró lépést a sikeresebb szezonnyitás felé.

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület vezetője elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy idén a szokásosnál is nagyobb területet sikerült bejárnunk. Az akció után a megtisztított területen gyakorlatilag nem lehet szemetet látni. Sajnáljuk ugyanakkor, hogy ilyen akciókra még szükség van, és — bár talán egyre kevesebben — még mindig túl sokan vannak azok az emberek, akik nem tudnak a természetben kulturáltan viselkedni, és nem odaillő nyomokat hagynak maguk mögött.”

bekatutaj_traktorgumi.jpg

Az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező Békatutaj Egyesület programnaptárában negyedik éve szerepel a környezetvédelmi akció. A főként vízitúrák szervezésével foglalkozó, lelkes fiatalokból álló egyesület egész nyáron várja a természeti értékekre és mozgásra egyaránt nyitott érdeklődőket.

Nagyon szépen köszönjük a szervezést és sok-sok munkát a Békatutaj Egyesületnek!

Gyere a Tisza-tóra,

pihenj, kapcsolódj ki, és vigyázz a tisztaságára!

 

Fotók: Békatutaj Egyesület

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr637403910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása