AZ ELMÚLT HÉT TISZA-TAVI HIREI
2015. április 07. írta: Lázár Tünde

AZ ELMÚLT HÉT TISZA-TAVI HIREI

2015.03.30.-04.05.

Viharjelzés a Tisza-tavon

A tavon tartózkodók a Rádiós Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által üzemeltetett BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Jelenleg a tó körül 5 fényjelző lámpa található, 2 az abádszalóki-öbölben, 1-1 pedig Újlőrincfalva, Sarud és Poroszló térségében.

 A Tisza-tavi viharjelzőket itt találod 

A vihar előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) készíti, illetve vezérli a fényjelző lámpákat. A tó körül tartózkodók a lámpákon túl az aktuális viharjelzési fokozatokról az OMSZ honlapján (www.met.hu) is olvashatnak.
További lehetőség a tájékozódásra az OMSZ ingyenesen telepíthető Meteora nevű okostelefon alkalmazása, mely egy Android operációs rendszerű mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információkat is szolgáltat. Ennek használatával a készülék többek között jelzi, illetve figyelmezteti használóját az aktuális viharjelzési fokozatról, valamint a fokozatváltásról. Részletes leírás a szolgálat honlapján található.

 

Abádszalókon a Sonka pácban volt:

 

Vasárnap-hétfőn első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendeztek Húsvéti Fesztivált Abádszalókon Sonka a pácban cimmel. A program a Böllérfesztivál mintája alapján belépőjeggyel volt látogatható, kóstolójeggyel pedig a portákon húsvéti ételeket lehetett izleni.

adamne1.jpg

 

adamne2.jpg

sonka_a_pacban.jpg

Az első "Sonka a pácban" Húsvéti fesztivál győztes gárdája a Tepsi Füles csapat lett! Ezúton is gratulálunk nekik, és minden résztvevő csapatnak, akik finomabbnál finomabb ételekkel kápráztatták el az érdeklődőket!
 

Tiszaderzsen tojásfát állitottak:

Hagyományteremtő céllal diszitették fel a település tojásfáját. Közel 800 db szebbnél szebb tojás gyűlt össze az Óvoda, az Iskola, az Öno, a Tavirózsa Nyugdíjas Egyesület és Nótakör Tiszaderzs és a Közmunkaprogram Munkatársai és a Lakosság segítségével. Majd a résztvevő Gyerekek a játszótéren nyuszitojás vadászatra indultak, amit nagyon élveztek!
tiszad_1.jpg
tiszad_2.jpg

TAVASZI ZSIBONGÁS TISZAFÜREDEN

 

Első alkalommal került sor Tiszafüreden a Tavaszi Zsibongás rendezvényre szombaton, a Deák téren. Egész napos programok, vásár, agyagbanda zenekar, csúzlizda, tojás festés... Lehetett nézelődni, kreativkodni, vagy akár dalt kérni a Tisza-tó Rádió kivánság -műsorában. 

tfured_h.jpg
tfured_h1.jpg

ÖSSZEFOGÁSSAL A NAGYOBB RENDÉRT

A turizmus ma már meghatározó tényező a Tisza-tó életében. A horgászok jelentős része és a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. abban érdekelt, hogy ebben a szép természeti környezetben biztonságosan és nyugodtan lehessen horgászni. Ezért több alkalommal kezdeményeztek széles körű egyeztetést a Tisza-tavi vízi közlekedésről. Szeretnék elérni, hogy az érintett horgászok, a kisebb – nagyobb vízi járművek tulajdonosai, kenusok, kajakosok egymás zavarása nélkül élvezhessék a páratlan Tiszai környezetet. 

A Sporthorgász Kft. és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság legutóbb 2015. március 18-án hívta fórumra a témában leginkább érintett szervezetek képviselőit, így a Tisza-tavi kikötősöket és horgászegyesületeket, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a KÖTIVIZIG munkatársait.

Az értekezésen elhangzott, hogy a vízi közlekedést jelenleg szabályozó általános előírásokat és a 30/2003. (III.18) Kormány rendeletben foglalt szabályok betartását jelentősen nagyobb rendőri jelenléttel fogják betartatni a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatárai.

 Az már látszik, hogy a sok-sok érdek nehezen egyeztethető és sokszor nehéz a rövid távú érdeket a hosszabb távú elé helyezni. Egy dologban azonban egyetértettek a jelenlévők: a jogkövető és etikus magatartás elősegítésére nagyszabású kampányt indít a két szervező társaság és a hozzájuk csatlakozó szervezetek. Az akció során közérthetően szövegezett tájékoztató cédulák kerülnek kiosztásra a kikötők vendégeinek, a töltésen parkoló autósoknak és a kerékpárral közlekedőknek. Továbbá a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai felmérik a Tisza-folyón vízsportolásra kijelölhető szakaszokat.

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol mindig történik valami!

 

 

Képek, szöveg forrása: KÖTIVIZIG, Abádszalók, Ádámné Jutka, Tiszaderzs, Tisza-tó Rádió, Tisza-tavi Sporthorgász

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr77345232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása