2015. már 27.

A TERMÉSZET TEMPLOMA A TISZA- TÓ SZÍVÉBEN

írta: Popovics Ancsa
A TERMÉSZET TEMPLOMA A TISZA- TÓ SZÍVÉBEN

A Tisza- tavi Ökocentrum

Van egy tökéletes hely a Tisza- tónál, egy igazi ökoturisztikai sziget, ami évente több tízezer hazai és külföldi látogatót vonz ide. Egy hely, ahol számtalan érdekes dolgot láthatsz és tanulhatsz meg, miközben eléd tárulnak a Tisza- tó természeti kincsei. Amely bemutatja a Tisza-tó és a Tisza-völgy egykori és mai arculatát, és a kicsiktől a nagyokig bárkit elvarázsol:  A lenyűgöző Tisza- tavi Ökocentrum.

okocentrum.jpg

Lenyűgöző épület

Pár éve sokaknak feltűnt, hogy Poroszlón átutazva a 33.számú főút mellett nagy építkezés folyik, és csakhamar egy impozáns épület emelkedett a Tisza- tó partján. A Tisza- tavi Ökocentrumot 2011-ben kezdték el építeni, majd 2012. áprilisában megnyílt a nagyközönség előtt. Első ránézésre egy templomhoz hasonló építmény tárul elénk, de ha jól megnézzük, az épület egy leszálló hattyút jelképez. A belső tér hatalmas, 2600m²-en mutatja be az élővilágot. Valamint itt találjuk Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerét, melyek összesen 735.000 liter vizet tartalmaznak.

viza2.jpg

 

Látnivalók szintenként


A földszinten kétéltű és hüllő kiállítást láthatunk, ahol megismerkedhetünk a hazai fajok összes tagjával.
Jó, ha tudjuk, ezek az élőlények éjjel aktívak. Az Ökocentrumban úgy oldották meg e fajok aktivitását, hogy fordított világítást alkalmaztak. A hüllő- és kétéltű kiállítás mellett szemügyre vehetjük a Tisza- tó interaktív térképét, miközben lábunk alatt ott úszkálnak a hatalmas tiszai halak.

magyar_halak_poroszlo.jpg

 

Európa legnagyobb akváriuma


Igazi látványosságot mégis az akvárium rendszer nyújt. Az akváriumokat úgy rendezték be, hogy az jól szemléltesse a folyó szakaszait. Az első részletben a gyors folyású patak élővilágát mutatja be, ahol számos védett és fokozottan védett halat láthatunk jól elszeparált diorámákban. A hátterek a folyószakaszokra jellemzően változnak. Többek között bemutatja a Közép- Tisza folyó szakaszát is, a hátteret tipikusan farönkök, fatuskók díszítik. Majd szemünk elé tárul a Tisza- tó halgazdagsága: Feltűnnek előttünk a mindenki számára ismerős halak, a hatalmas nyurgaponty és tükörponty, compó, a vörös szárnyú keszeg, a kárász, és persze a farönkök alatt megbúvó ragadozóhalak, a süllő, csuka, és a leső harcsa is.

 

Igazi kuriózum


Egy apró színpadon szemtanúi lehetünk, ahogy az ázsiai rövid karmú vidrákat hallal eteti a gondozójuk. Ezek a kis vidrák sokkal barátságosabbak és játékosabbak a hazai rokonaiknál. Naponta háromszor etetik őket, amin az érdeklődő turista is részt vehet. Nyáron, jó időben, kint vannak a főépület mellett található, úgynevezett külső kifutójuknál, sütkéreznek a napon, játszadoznak a látogatók nagy örömére.

vidra_etetes.jpg


Majd ezt kövezi az utolsó, de egyben a leglenyűgözőbb akváriumi részlet, ahol hatalmas halak, úgynevezett tokfélék úszkálnak el fejünk felett és mellettünk. Az akvárium-alagutat úgy alakították ki, hogy a látogatók számára jól szimbolizálja a tó mélységét: felettünk 1,5 méter magas víz, mi pedig 3 méter mélyen vagyunk,akár ha a Tisza- tóban állnánk.  A korábbi cikkemben már sokat írtam a tokfélékről, de tudni kell róluk, hogy hazai folyóvizeinkben már csak az év hala: a kecsege él. Ezek a halak még pár évesek, de életük során több méter hosszúságot is elérhetik. Az ökocentrum legnagyobb hala a viza.

okocentrum_akvarium.jpg
Ha mindezzel nem érnénk be, lifttel vagy  önerőnkből, lépcsőn felmehetünk a toronyba, ahonnét 7 emelet magasságból tekintjük meg a Tisza-tó panorámáját. Saját szemünkkel láthatjuk milyen hatalmas és csodálatos a Tisza-tó, de tiszta időben belátható a Bükk és a Mátra is.

Ezt is ajánljuk neked: Tanösvények a Tisza-tavon

poroszlo_varga_peter.jpg

 

Még több érdekesség

Pár emelettel lejjebb található a makrovilág-földinfo terem, melynek kialakításánál elsődlegesen az oktatás-,  nevelés volt a fő irányadó vonal. A teremben akár egy tanórát, illetve szakkört is meg lehet tartani, és a számítógépek segítségével minden korosztály számára érdekesebb módon tudják bemutatni az élővilágot.
A park 10 hektáros, ahol a pallókon végigsétálva figyelhetjük meg a dámszarvasokat, aranysakálokat, vörös rókákat, vagy éppen a fehér és a fekete gólyákat. Az elmúlt évben egerészölyvekkel és kokaburával -hétköznapi nevén kacagójancsival, mely a jégmadárfélék legnagyobb példánya- bővült a paletta.

golya.jpg

A vadállatok mellett -a kicsik nagy örömére- számos őshonos háziállatot is tartanak. A kellemes séta alatt megtekinthetjük a Poroszlói Tájházat is, ami egy 1884-ben épült régi öreg parasztház, sok régi bútorral és eszközzel. Emellett van egy hangulatos baromfiudvar is kialakítva. A park egyik szegletében pedig kiállításra kerültek azok a régi halászati eszközök, amelyeket a múlt századok során használtak.

vizij.jpg
A centrum kiváló kikacsolódás minden korosztálynak:  ha elfáradunk, leülhetünk a parkban ,ahol a gyerekekre klassz, korosztályos szabadtéri játékok várnak, de a vízi-játszóteret felnőttek is szívesen kipróbálják. (Kedves szülők, a vizes játékok miatt ajánlott váltóruháról gondoskodni!) Beülhetünk a 3D moziba is, ahol megnézhetjük a filmet a Tisza- tóról, mely a négy évszakon keresztül, egy vízimadár szemével láttatja velünk a tavat. Aki igazi kalandot keres, próbálja ki a  GPS-es hajótúrát, ahol felfedezheti a Tisza- tavat

Aktuális programokról itt tudsz tájékozódni!


Az év minden időszakában érdekes programokkal várják az ide látogatókat. Fedezzük fel együtt  a Tisza- tavat az Ökocentrumban:

Gyere a Tisza- tóra,

mert itt mindig izgalmas dolgokat láthatsz!

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

 

Fotó: Ökocentrum, Varga Péter, Lázár Tünde,

Szólj hozzá

tisza-tó Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlói Ökocentrum