A TERMÉSZET OPERAHÁZA
2015. március 12. írta: Lázár Tünde

A TERMÉSZET OPERAHÁZA

OPERAFESZTIVÁL A TISZA-TÓNÁL

Ha azt gondolod kedves olvasó a cim alapján, hogy most megint CSAK a Tisza-tóról, egy kedves zugáról, szemet gyönyörködtető szegletéről kapsz tőlünk információt, megsúgom: nem. Mert, bár az esti Tisza-tó a természet valódi operája -igaz szólóénekesek nélkül,s a kórus minden este előadja a tó dalát, mely egyiküknek dráma, másikuknak vigopera, ahol az előadók profik saját szólamukban- most mégsem a természetről szólok, hanem a Tisza-tavon felépülő operaházról.

abadszalok_geleta_m.jpg

Mi is az opera? Az 1884-es Vasárnapi Újság szerint a dal és a zene diszes csarnoka! A Természet Operaházában a diszes csarnokról a természet gondoskodott, a dalról és zenéről pedig a projekt megálmodója, és igazgatója Debreczeni Ildikó fog gondoskodni, aki egy Tisza-tavi naplementében gyönyörködve álmodta meg ide, az Abádszalóki-medencébe nagyszabású tervét, a Természet Operaházát.

 A "Természet Operaháza", Magyarország első, nemzetközi színvonalú operafesztiválja lesz a Tisza-tavon. Európában három hasonló fesztivál létezik, melyek évente több százezer opera-rajongót vonzanak. 

1. Boden-tó - Bregenzer Festspiele(Ausztria)

2. Fertő-tó - Seefestspiele Mörbish

3. Norvégia- Bergen Summer Opera Festival

Az első ezek közül a bregeni, mely 1946 óta várja az évről-évre növekvő létszámú közönséget. A három országgal határos Boden-tó monumentális színpada egyedülálló látvány, az egyre bővülő nézőtér egyszerre hétezer fős közönséget fogad be. 

 

logo_opera.jpg

S milyen lesz az abádszalóki, Természet Operaháza?

A megvalósuló opera -küllemében egy fehér tündérrózsa imitáció- két fő elemből áll: a vizre épitett szinpadból és a hozzá tartozó, a viz felé nyitott, 4000 személyes nézőtérből, valamint egy egész évben (más célokra is) használható épületből. A vizre épitett szinpad a magas szakmai és nemzetközi elvárásoknak megfelelő viziszinpad,mely a tó felől nyitott,  igy az előadások állandó háttér-diszlete a Tisza-tóba lenyugvó nap. Speciális kialakitása lehetővé teszi az árviz okozta károk kivédését.  Az épületben helyet kap egy konferencia-, és rendezvény terem, mely a rendezvénytől függően fedett szinház vagy nagy étterem 1000 férőhellyel, 10X20 méteres hidraulikus szinpaddal, valamint a fellépő művészek egyéni és kari öltözői. Továbbá kialakitásra kerül még három kisebb kiállitó-terem, egyenként 100 m² területen, 200 személyes zárt étterem 500 személyes nyitott terasszal, 2000 adagos konyhával, ajándékbolt, büfék, kávézók.  

A beruházás megvalósitása várhatóan 3-4 évet vesz igénybe. Teremt 100 új munkahelyet, mely a fesztivál hónapjában közvetve és közvetlenül további 400 fővel kiegészül.

abadszalok.jpg

S miért pont Abádszalókon?

 A Tisza-tó energiái és az érintetlen természet a legmegfelelőbb környezet ahhoz, hogy elmélyülten és átszellemülten adhassuk át magunkat az operazene csodájának. Elragadóbb képet nehéz elképzelni, mint a néha sejtelmesen felhős, máskor csillagos ég alatt, a holdfénytől csillogó víztükörből kiemelkedő díszlet. Aki időben elfoglalja helyét, még egy „produkciót” kap: a tóba lebukó nap csodás látványát.  Amint a nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton, a karmester int, a koncert pedig kezdetét veszi.

 

 I. Gálakoncert Abádszalókon

 

operahaz_001.jpg

Az Opera idén első alkalommal nyitja meg kapuit Abádszalókon, kivételes szépségű Tisza-tavunk partján. A Gálaest 2015. július 25-én lesz, a pontos helyszint a Vendégek a belépőjegyük és a kihelyezett táblák segitségével érik el. A két felvonásból álló előadás első részében az operazene klasszikusai híres művészek tolmácsolásában csendülnek fel. Élőben hallhatjuk énekelni többek között Bordás Mária-szoprán, Lőrincz Judit-szoprán, Vizin Viktória-mezzoszoprán, Balczó Péter-tenor, Nyári Zoltán-tenor, Otokár Klein-tenor operaénekeseket a Debreceni Szinfonikus Zenekar kiséretével, Ács János vezényletével.

 

A második részben Velence titokzatos világát pedig a 15 éves jubileumát ünneplő ExperiDance Production hozza el nekünk. Koreográfus: Román Sándor. A világhirű társulat  a 100 tagú Cigányzenekar  zenéjére táncol. Valamint két fiatal Virtuóz is bemutatkozik: Lugosi Dániel-klarinét, Kiss Zoltán-hegedű.

 Az ExperiDance produkciójából itt nézhetsz meg izelitőt:

A produkció jelmeztervezője: Debreczeni Ildikó, kivitelezője: JelmezArt Kft.

 

 Gálakoncertünk felejthetetlen élményét minden évben, hagyományt teremtve, szeretnénk elhozni hazánk és Európa operarajongói számára. 

Az első gálára, ahol több meglepetést is tartogat, 2000 nézőt várunk, akik jegyeiket az IBUSZ-irodákban válthatják meg.

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol a kivételes szépségű környezet kivételes szépségű zenével, dallal társul!

 

 Ha kérdésed van a projekttel kapcsolatban, irj nekünk: gyereatiszatora@gmail.com

 

Fotó: Matulokbácsi, Vajó Sándor, Opera of the Nature

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr747259187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása