A TISZA-TÓ REJTÉLYES SZIGETE
2015. február 04. írta: Popovics Ancsa

A TISZA-TÓ REJTÉLYES SZIGETE

A Tiszahalászi-sziget

    Van egy titokzatos sziget a mai Tisza- tavon, ami több száz éves múltra tekint vissza, s ahol egykor emberek élete folyt  a Tisza melletti mederben. Egy hely, ahol csupán egy kőkereszt áll az egykori temető helyén.

 

ohalaszi_kokerest_turistautak.jpg

Lássuk, mi történt a kis Tisza-parti településsel...

1876. március 24- ét írunk. Az akkori Tisza morotvájában lévő kis falut, Tiszahalászt és rajta kívül még 23 községet elöntött a Tisza. A folyó átszakította a taskonyi védőgátat, és 1200 házat döntött romba. Nem volt menekvés. Tiszahalászt körülvette a Tisza, aminek két halálos áldozata lett, több száz háziállat fulladt a vízbe. Az Árpád-kori kisfalu lakóinak nem volt választási lehetőségük, menekülniük kellett.

Ám akadt egy önzetlen ember, aki életét nem kímélve sietett a bajba jutott emberek megmentésére: Hartl Ede,aki a szatmári püspökség hídvégi uradalmának bérlője volt.

hartl_ede_geocacing.jpg


A 800 éves falu megsemmisült, de az emberek mind partot értek. Pár évre rá Ferenc József Hartl Edét önzetlenségért nemesi rangba sorolta, de a tiszai hős tettei itt még nem értek végett. Segített a tiszahalászi lakosoknak az élet újrakezdésében. Gátat épített Sarudon, és a helyi oktatásban is anyagi támogató lett. Hartl Ede nevét a Tisza árvízi hajósaként emlegetik. Habár az 1876- os árvíz évében Heves megye főmérnöke újjá akarta építetni Tiszahalászt, de leállították az építkezést. 1879- ben - Schlauch Lőrinc szatmári püspök a pusztahidvégi pusztára telepítette a megmenekült lakosságot.
A települést a püspök nevéről Újlőrinczfalvának nevezték el.


E tragikusan járt kis falu maradványait a mai Tisza-tavon találjuk meg. Érdemes túravezetővel menni, aki meg tudja mutatni a kíváncsi utazónak a bozót és fák által benőtt egykori épületek romjait. Izgalmas élmény ilyen madár-látta helyet felkeresni. A szigetre egyébként egy keskeny öblítő csatornán juthatunk el kenuval, ahol érezhető, hogy medre sokkal mélyebb a megszokottnál.

rozsa_balan_attila.jpg

A hosszú, U- alakú holtágban számos vízimadár költ; néhányan úszó-házban. Itt tárul szemünk elé a lenyűgöző, hatalmas tündérrózsa alkotta mező csodás mélykék víz felszínén is. Az Óhalászi- szigetet 2010-ben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság emlékhellyé alakította, nyilvánította.

ohalaszi_kilato_geocaching.jpg


Ha nyugalomra vágysz: Gyere a Tisza- tóra!

Ezen a mára lakatlan szigeten a múlt titkai, és igazi kikapcsolódás vár.

 

.

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

.

Fotók:Túristautak, Geocaching, Balán Attila, Geocaching

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr937138559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása