AZ ÉV HALA 2015: KECSEGE
2015. január 24. írta: Popovics Ancsa

AZ ÉV HALA 2015: KECSEGE

A Magyar Haltani Társaság honlapján lezajlott közönségszavat alapján az év hala 2015-ben a kecsege (Acipenser ruthenus) lett.

kecsge.jpg

Hogy milyen hal is ez a kecsege, előtte nézzük meg a családját, a tokféléket.
Kialakulásuk alapján ősi halakról van szó. 220 millió évvel ezelőtt alakulhattak ki a középtriász időszakban, a dinoszauruszok virágkorában. Belső vázrendszerüket porcok építik fel, pikkely helyett vértek borítják. Orruk megnyúlt. A tokfélék viszonylag elég későn, 6 éves vagy annál idősebben lesznek ivarérettek. Egyes tokfélék szaporodásuk idején vándorolnak.

Jellemzően a viza ( Huso huso) élete nagy részét a tengerekben tölti, majd szaporodás idején felkeresi az édesvizű folyókat. Ezt a vándorlási ösztönt anadrom életformának nevezzük. A Dunára épített Vaskapu a viza túlélését tette lehetetlenné. Mára belátták, hogy nagy árat fizetett a természet. Ezért építenek hallépcsőket -például itt a Tisza-tavon is- , melyek segítik a halak ösztönös felúszását.

viza2.jpg


Gazdaságilag jelentősek. A tokfélékből kinyert kaviár az egyik legértékesebb haltermék, de a húsukkal is kereskednek. Ízletes, szálkamentes húsa van a kecsegének.

Korábban 5 hazai faj élt a folyóinkban. A valaha honos fajok között szerepelt:

  • simatok (A. nudiventris)
  • vágótok (A. gueldenstaedti)
  • sőregtok (A. stellatus)
  • viza (Huso huso)

Mára csak egy faj fordul elő folyóvizeinkben, a kecsege. Hazai folyóink márna-és dévérzóna sóderes, agyagos medreiben él. Orsó alakú testét vértek borítják, orra megnyúlt és felfelé hajló. Rojtozott bajuszszála a felső ajkat éri. Alsó szájállású hal, ebből következik, hogy a táplálékát az aljzaton keresi meg. Testhossza elérheti az 1 métert is. Horgászoknál rendszerint az 50 cm-es példányok kerülnek elő nagyobb gyakorisággal.

kecsge.jpg
4-6 évesen lesznek ivarérettek. A több ezer megtermékenyített petesejtet, az ikrát a tiszta vizű folyómeder aljára rakja. A kecsege táplálékát puhatestűek, kishalak, tiszavirág, rovarlárvák alkotják.
A tél közeledtével a kecsegék összeverődnek. Ilyenkor régen a tiszai emberek palónyákkal (öblös húzóháló) fogták ki a kecsegéket. Közös munkájukkal a közösség minden tagja jól járt. 

Itt nézd meg, hogyan fogták a kecsegét a Tiszán:

Mivel sokat halászták, állományuk az elmúlt évtizedekben megritkult.

Hazai , feljegyzett fogási rekordja 2002-ben 7.85 kg volt. Szerencsés horgász!


 Tilalmi időszak: március 1.-től- május 31.-ig tart.


Ha még nem találkoztál az év halával, látogass el a Tiszatavi Ökocentrumba. A kecsegén kívül megcsodálhatod az egykor honos vizánkat is.

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Gyere a Tisza-tóra,

több mint 50 féle hal vár felfedezésre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr467102929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása