TÜNDÉRRÓZSA - A CSODÁLATOS ÓRIÁS
2015. február 08. írta: Lázár Tünde

TÜNDÉRRÓZSA - A CSODÁLATOS ÓRIÁS

TISZA-TÓ: AHOL A TÜNDÉREK ÉLNEK

 Az Év Vadvirága 2024-ben a Fehér Tündérrózsa! Hiszek a csodákban! Itt születtem, nőttem fel a Tisza-tó mellett, itt ismertem meg a világot, s a szemüveg, amin keresztül látom, talán szebb, mint másé.

Sokat jártunk a vízpartra, így még abban a korszakomban láttam először tündérrózsát, mikor tudtam, a mesék igazak. A tündérrózsa-mező maga a paradicsom, a száz- meg száz, víz színén lebegő növény pompázatos, virágos mezővé varázsolja a tavat júniustól szeptemberig. A neve a bizonyíték: szoros a kapcsolata a tündérekkel. Gondoltam, ha valahol, hát itt biztosan élnek a mesék aranyos, jóságos szereplői.

 tunderke_omerka.jpg

 

Mit is érdemes tudni a tündérrózsáról? (Igen, tündérrózsa a becsületes neve. Sokan szegényt lefokozzák tavirózsává, pedig az egy teljesen más növény!) A fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), mely a  tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjába tartozik, őshonos növényeink között rekordtartónak számít, mivel a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, valamint a levélnyele és virágkocsánya akár 3 m hosszúságúra is nőhet, amíg a víz felszínét eléri.

rozsa_balan_attila.jpg

Amiről biztosan felismered, akár még a virágzása előtt is: A majdnem kerekded, ép szélű, mélyen bevágott vállú leveleket a földbeni hajtásából, az úgynevezett rizómájából induló levélnyél emeli a víz felszínére, s mivel levegővel teltek, lebegnek a víz színén. Később az ugyanilyen mélyről induló virágkocsány addig növekszik, amíg a tetején elhelyezkedő, négy darab, zöld csészelevél által takart virágbimbó a víz fölé nem ér. A virágot felépítő, spirálisan elhelyezkedő, hófehér virágszirmok fokozatosan mennek át a szálas, citromsárga porzókba.

tunderrozsa_termese.jpg

A virágok megporzástól függően 3-5 napig , csak nappal nyílnak, éjszakára becsukódnak; majd elhervadva a víz alá buknak, de helyükbe újak fejlődnek, ezért a virágzásban júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk. A termése gömbös-hengeres alakú.

Figyelem! Órát is állíthatsz hozzá!

A tündérrózsák megfigyeléséhez válassz megfelelő időszakot. Ha gyönyörködnél csodás virágaiban, akkor kora délutánig megteheted, azonban 16:00 órakor a virágok záródnak. Ekkor a bezáródott bimbók elbújnak a víz alatt, hogy másnap reggel ismét előbukkanjanak, gyönyörködtessenek bennünket.

img_5299.jpeg

 

 

A fehér tündérrózsával sok helyen találkozhatunk itt, a Tisza-tavon, mert kedvelt élőhelye a tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizekben van . A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását.

.img_5238.jpeg

A tündérrózsát az ősi egyiptomiak az élet eredetének szimbólumaként tisztelték. A tudományos nevét a görög mitológiából ismert vízi nimfákról kapta. A történet szerint a nagy erejű Heraklész miatt elhunyt nimfa (szépség, a termékenység, a természetalkotó és tápláló erőinek megtestesítői) tündérrózsaként élt tovább a mocsárban. A magyar név kissé megtévesztő, hiszen a növénynek nincs köze a rózsákhoz, inkább a virág szépségét érzékelteti az elnevezés. Virágai mámorító hatásukról voltak ismertek, és régebben a virágait és magjait afrodiziákumnak tartották. Az első világháborúban, mikor a hagyományos fájdalomcsillapítás gyakran nem volt elérhető, érzéstelenítőként is sikeresen használták.

tunderozsa.jpg

A fehér tündérrózsa ismert gyógynövény.

Gyógyhatása: A fehér tündérrózsa nyugtató, hasfogó, magas vérnyomás ellenes és nemi vágyat csökkentő hatású. A bőr, illetve a szájnyálkahártya gyulladásai esetén alkalmazható. Gátolja a  különféle betegségeket okozó gombák szaporodását is.

Felhasználása: Belsőleg különféle izgalmi állapotok (nimfománia, férfiak szexuális izgalma) és a hasmenés kezelésére javallott. Külsőleg a repedezett, száraz bőrt nyugtatja, valamint hasznosnak bizonyult a bőr égési sérülésének kezelésében is.

Figyelmeztetés: Mindeddig semmilyen káros mellékhatása nem ismert, bár hosszan tartó, túlzott alkalmazásánál előfordulhat a libidó visszafordíthatatlan elvesztése!

Hallottál már a másik híres Tisza-tavi növényről, a veszélyes küllemű, tüskés, de belül szívet rejtő finomságról? Itt eláruljuk, melyik az. Kattints! 

 

Tündérrózsával a Tisza-tavon, főként a sekélyebb helyeken bárhol találkozhatunk, legnagyobb és talán legszebb telepét az Óhalászi-Holt-Tiszában fedezhetjük fel. Ennek felkereséséhez a kikötőkben bérelhetünk csónakot, vagy inkább keressünk egy beszédes túravezetőt.

tunderrozsa_kasza_s.JPG

Mi az, amit még egy csónaktúrán felfedezhetsz? Itt mutatjuk meg, kattints!

A fehér tündérrózsa nem csak homogén telepekben található meg itt. Jellemző a fehér tündérrózsa-sárga vízitök növénytársulás, amit a vizimadarak is kedvelnek.A fattyúszerkő például előszeretettel készíti úszó fészkét ide.

img_5233.jpeg

  

 Legalább egy Tündérrózsát az abádszalóki Villa Borkában is találsz, hisz a stílusos vidéki villa pazar szobáit a Tisza-tó különleges növényeiről, állatairól nevezték el, berendezésüket a természet ihlette. 

Legromantikusabb szobájuk a Tündérrózsa szoba, tágas terével, harmonikus, luxus berendezésével a vizek tündérvilágát kelti életre. Nézzétek meg itt, próbáljátok ki a hatalmas madárdalos tündérkertben pihenésre hívogató szobáit, s ráadásként a Tisza-tó legfinomabb kézműves reggelije is a Tiétek!

img_3795.jpeg 

Gyere a Tisza-tóra,

fedezd fel Magyarország vízi virágoskertjét !

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

.

.

Fotó: Omerka, Balán Attila, CsTT, Kasza Sándor, Kasza Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr417148481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása