Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2020. feb 11.

IDÉN IS FOLYTATÓDIK A TISZA-TAVI STRANDOK FELÚJÍTÁSA

írta: Lázár Tünde
IDÉN IS FOLYTATÓDIK A TISZA-TAVI STRANDOK FELÚJÍTÁSA

Országszerte 100 strand, a Tisza-tónál pedig mind a hét szabadvizű strand kap vagy kapott támogatást fejlesztésre és felújításokra 2020-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017-ben indított strandfejlesztési programjában - mondta az ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Könnyid László hozzátette:

a turizmus szempontjából meghatározóak a szabad vizek, ezért is prioritás a szabad vizeknél található strandok fejlesztése.

A 2020-as fejlesztések során az alapinfrastruktúra családbarát szempontok szerinti megújítása kerül a középpontba, ezen belül egyebek közt a mosdóblokkok és a kültéri öltözőkabinok felújítása.

uvegkorlat_balogh_gy.jpg

Abádszalókon a nyári szezon kezdetére véget ér a Magyar Turisztikai Ügynökség ...

Tovább Szólj hozzá

Abádszalók Tiszafüred Sarud Kisköre Tiszanána Tisza-tavi strandok strandfelújítás

2020. feb 02.

HÍRHEDT FEBRUÁRI IDŐJÓSOK:MEDVE, GYERTYA, MEG AZ ÍZIK

írta: Lázár Tünde
HÍRHEDT FEBRUÁRI IDŐJÓSOK:MEDVE, GYERTYA, MEG AZ ÍZIK

A Tisza-tó térségében is fellelhetők a természetben szerzett tapasztalatok alapján a különböző napokhoz kötődő időjárási megfigyelések. Ezek a  bölcsességek nagyon fontosak voltak akár még nagyszüleinknek is évszázadokon át, hiszen nemcsak a mindennapi életben tett intézkedéseket, hanem az egész év járásának, a mezőgazdasági munkáknak a menetét is jobb híján ezekhez igazították.

medve.jpg

De vajon tudjátok, hogy milyen népi hiedelmek fűződnek az év második hónapjához?
Ha nem, akkor ebben a cikkben rövid leírást olvashattok a februári népszokásokról. Régi magyar neve szerint február a böjtelő hava , ami a keresztény hagyományokra utal: általában februárban kezdődik a húsvétot megelőző hosszú böjt. Korábban a ...
Tovább Szólj hozzá

medve pacsirta gyertyaszentelő Időjós napok Mátyás nap ízík

2020. jan 30.

INDÍTSUK A FEBRUÁRT A TERMÉSZETBEN

írta: Lázár Tünde
INDÍTSUK A FEBRUÁRT A TERMÉSZETBEN

Hétvégi programajánló/Tisza-tó

Azért, mert odakint még mindig a téli táj, a szürkeség uralkodik, és a korai sötétedés sem kedvez a hosszabb kirándulós programoknak, nem muszáj a négy fal között maradni. Ajánlunk pár klassz programot a Tisza-tónál a hétvégére, ahol érdemes lesz megtapasztalni a természetet.

 

img_0661.JPG

Nincs még ötleted a hétvégére? Mutatunk pár szuper szabadtéri programot:

1.A 100 éves fához, a Tisza-tó medrében

Túrabakancslistás helyszín. 

Kiscsoportos, 1 napos, személyes hangulatú, őko szemléletű túravezetés Tárnai Csabával. Téli gyalogtúra a Tisza-tó leeresztett medrében. Nézelődős, saját tempós, érdekességek mellett megállós, sokat fotózós.

Mi történik veled ezen a túrán?
Meglátogatod a “100 éves fát”. A fa a ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tavi Ökocentrum Tiszavirág Ártéri Sétaút Göbe téli programok a Tisza-tónál titkos tippek Tisza-tó Tiszaigari arborétum 100 éves fa

2020. jan 28.

MEGKERESIK ÉS FELTÉRKÉPEZIK A TISZAI SZEMÉT GÓCPONTJAIT

írta: Lázár Tünde
MEGKERESIK ÉS FELTÉRKÉPEZIK A TISZAI SZEMÉT GÓCPONTJAIT

Ismert önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában, A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében - közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel.

 

kiskore6.jpg

A projekt célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók - olvasható a közleményben.

A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák és közben felméréseket végeznek.

Elsődleges cél, hogy

a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem PET kupa szemét a Tiszán Tiszata Tisza-tó Párdy Bence

2020. jan 27.

TISZA-TAVI TITKOS TIPPÜNK: NEM TÚLZOK-TÚZOK/REZERVÁTUM

írta: Lázár Tünde
TISZA-TAVI TITKOS TIPPÜNK: NEM TÚLZOK-TÚZOK/REZERVÁTUM

Van egy szuper tippünk, ha különleges programot keresel a Tisza-tó környékén! Ha olyat szeretnél látni, amiben csak keveseknek van része, keresd fel a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa-Ecsegpusztai látogatóközpontját, ahol kéznyújtásnyira járnak-kelnek Európa legnagyobb madarai, a túzokok.

 

tuzok_turistam.jpg

Túzokrezervátum

A Tisza-tó déli térségétől mindössze 50-60 km-re (alig egyórányi autóútra), Békés megye északi részén, Dévaványa és Ecsegfalva közt félúton, a puszta közepén találjuk a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutató helyén egy múzeum, egy tanösvény és egy régi háziállatokat bemutató park várja az érdeklődőket.

Megközelíteni a 4. számú főút ...

Tovább Szólj hozzá

túzok Tisza-tavi látnivalók túzokrezervátum Európa legnagyobb madara Dévaványa túzok

2020. jan 26.

LÉLEGZETELÁLLÍTÓ VIDEÓ KÉSZÜLT A CSODÁS TÉLI TISZA-TÓRÓL

írta: Lázár Tünde
LÉLEGZETELÁLLÍTÓ VIDEÓ KÉSZÜLT A CSODÁS TÉLI TISZA-TÓRÓL

Debreczeni László operatőr készítette ezt a látványos, téli videót a csodálatos Tisza-tóról. A filmből nem csak a tél szépségeit, de az évszak  kínálta programlehetőségeket is felfedezhetjük.

abadszaloki_hirek.jpg

 

Még most is sokan gondolják, hogy télen felesleges eljönni a Tisza-tóhoz: - Nincs ott semmi látnivaló! Úgyis minden zárva! Mit csinálhatnánk ilyen hidegben?

Pedig Magyarország második legnagyobb tava csodás arcát mutatja a látogatóknak. Egy ilyen kiránduláson, ahol zúzmara lepi be a fákat, jégpáncél borítja a tavat, vagy leesik a hó...  Ekkor a végtelen fehérség a parti nádasokkal és a madarak hangjával párosulva kápráztatja el a természet és a Tisza-tó szerelmeseit.

  De szavak helyett beszéljenek inkább a képek!

...
Tovább Szólj hozzá

Téli videó Tisza-tó Debreczeni László téli programok Tisza-tó

2020. jan 19.

TISZA-TAVI JÉGPÁLYÁK

írta: Lázár Tünde
TISZA-TAVI JÉGPÁLYÁK

Az egyik legjobb téli szórakozás a Tisza-tónál kétség kívül a korcsolyázás. Ráadásul az ország egyik legszebb helyén korizhattok: a mesés téli díszlet az egész tó körül adott!

Szétnéztünk a tó körül, hol alkalmas a jég ehhez a szuper téli sporthoz, de mielőtt mutatjuk a legszebb helyeket, fontos, hogy mindenki ismerje a jégre lépés szabályait, s legyen elég körültekintő.

czegledi_zsolt_mti.jpg

A legfontosabb szabályok:

Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.
- Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat ...

Tovább Szólj hozzá

korcsolya Korizás a Tisza-tavon téli programok a tisza-tónál Hol korcsolyázhatsz a Tisza-tónál Jégre lépés szabályai

2020. jan 18.

SZÜLETÉSNAPUNKRA

írta: Lázár Tünde
SZÜLETÉSNAPUNKRA

Pikk-pakk és már el is telt öt év! Szinte hihetetlen, de már öt éve, hogy megírtam az első blogbejegyzést.Ebből az alkalomból született ez a kis írás -feltehetőleg- főleg magunknak. Születésnapi bejegyzések írásakor talán tisztában van ugyanis a szerző azzal, hogy leginkább most magának, vagy ahogy réges-rég mondták- az asztalfiókjának ír.

rozsas_lapos_hasu_acsa_sasofotoblog.JPG

Akkor mégis mi végre vetem a világhálóra ezeket a kusza sorokat?

Mert mégiscsak illendő dolog ennyi mindenért köszönetet mondani. KÖSZÖNÖM.

Ez már a 214. bejegyzés, tehát nem unatkoztam, és Ti sem, Kedves Olvasó, hisz letöltéseitek száma hamarosan eléri az 1 000 000 álomhatárt. Rengeteg örömet okozott a bejegyzések írása és nagyon jól esett a sok dicsérő, elismerő szó, amit ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó Tisza-tavi esemény

2020. jan 18.

AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK, PEDIG IDÉN MÁR 80 ÉVES!

írta: Lázár Tünde
AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK, PEDIG IDÉN MÁR 80 ÉVES!

Nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbben nem tudnak arról, Magyarországon van függőcsatorna, pedig idén már a 80. születésnapját ünnepli!

 

fuggocsatorna.jpg

A Tisza-tó mellett megbúvó kis falu, Tiszaörvény, egy nem csak nevezetes, de az országban egyedülálló ipartörténeti építménnyel büszkélkedik. Itt található Magyarország egyetlen aquaduktja -függőcsatornája - a hozzá tartozó szivattyúházzal,és csatornával, mely ma is üzemel.

Hogyan és miért építették? Tudd meg ebből az írásunkból!

szivargo_felett.jpg

Tiszaörvényi Szivattyútelepet, s ezzel együtt az első, országos szinten is jelentős Tiszafüredi öntözőrendszert Horthy Miklós kormányzó 1940. június 20-án helyezte üzembe Teleki Pál miniszterelnök, Teleki Mihály földmívelésügyi ...

Tovább Szólj hozzá

függőcsatorna Horthy-csatorna Tiszaörvényi öntözőrendszer

2020. jan 18.

JANUÁR 18-TÓL ISMÉT LÁTOGATHATÓ A TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM

írta: Lázár Tünde
JANUÁR 18-TÓL ISMÉT LÁTOGATHATÓ A TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM

A téli karbanartások, átalakítások és szépítések után január 18-tól ismét látogatható Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, benne Európa legnagyobb édesvizű akváriumával.

Véget értek az éves karbantartási munkálatok a poroszlói Ökocentrumban, s január 18-tól ismét fogadja a látogatókat a Tisz-tó legnépszerűbb attrakciója.

okocentrum_andi.jpg

A kaput idén első alkalommal 2020. január 18-án szombaton 10 órakor nyitják meg a látogatók előtt. Ezen a napon 11 órától az Év hala bemutatását célzó programra kerül sor a konferenciateremben.

 A karbantartási, felújítási munkálatok koratavasszal - amint az időjárás engedi - a szabadidőpark területén folytatódnak:

- folytatják a dongautak, hidak felújítását a birkabemutatók ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlói akvárium Tisza-tavi akvárium

süti beállítások módosítása