Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2020. jan 18.

SZÜLETÉSNAPUNKRA

írta: Lázár Tünde
SZÜLETÉSNAPUNKRA

Pikk-pakk és már el is telt öt év! Szinte hihetetlen, de már öt éve, hogy megírtam az első blogbejegyzést.Ebből az alkalomból született ez a kis írás -feltehetőleg- főleg magunknak. Születésnapi bejegyzések írásakor talán tisztában van ugyanis a szerző azzal, hogy leginkább most magának, vagy ahogy réges-rég mondták- az asztalfiókjának ír.

rozsas_lapos_hasu_acsa_sasofotoblog.JPG

Akkor mégis mi végre vetem a világhálóra ezeket a kusza sorokat?

Mert mégiscsak illendő dolog ennyi mindenért köszönetet mondani. KÖSZÖNÖM.

Ez már a 214. bejegyzés, tehát nem unatkoztam, és Ti sem, Kedves Olvasó, hisz letöltéseitek száma hamarosan eléri az 1 000 000 álomhatárt. Rengeteg örömet okozott a bejegyzések írása és nagyon jól esett a sok dicsérő, elismerő szó, amit ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó Tisza-tavi esemény

2020. jan 18.

AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK, PEDIG IDÉN MÁR 80 ÉVES!

írta: Lázár Tünde
AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK, PEDIG IDÉN MÁR 80 ÉVES!

Nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbben nem tudnak arról, Magyarországon van függőcsatorna, pedig idén már a 80. születésnapját ünnepli!

 

fuggocsatorna.jpg

A Tisza-tó mellett megbúvó kis falu, Tiszaörvény, egy nem csak nevezetes, de az országban egyedülálló ipartörténeti építménnyel büszkélkedik. Itt található Magyarország egyetlen aquaduktja -függőcsatornája - a hozzá tartozó szivattyúházzal,és csatornával, mely ma is üzemel.

Hogyan és miért építették? Tudd meg ebből az írásunkból!

szivargo_felett.jpg

Tiszaörvényi Szivattyútelepet, s ezzel együtt az első, országos szinten is jelentős Tiszafüredi öntözőrendszert Horthy Miklós kormányzó 1940. június 20-án helyezte üzembe Teleki Pál miniszterelnök, Teleki Mihály földmívelésügyi ...

Tovább Szólj hozzá

függőcsatorna Horthy-csatorna Tiszaörvényi öntözőrendszer

2020. jan 18.

JANUÁR 18-TÓL ISMÉT LÁTOGATHATÓ A TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM

írta: Lázár Tünde
JANUÁR 18-TÓL ISMÉT LÁTOGATHATÓ A TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM

A téli karbanartások, átalakítások és szépítések után január 18-tól ismét látogatható Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, benne Európa legnagyobb édesvizű akváriumával.

Véget értek az éves karbantartási munkálatok a poroszlói Ökocentrumban, s január 18-tól ismét fogadja a látogatókat a Tisz-tó legnépszerűbb attrakciója.

okocentrum_andi.jpg

A kaput idén első alkalommal 2020. január 18-án szombaton 10 órakor nyitják meg a látogatók előtt. Ezen a napon 11 órától az Év hala bemutatását célzó programra kerül sor a konferenciateremben.

 A karbantartási, felújítási munkálatok koratavasszal - amint az időjárás engedi - a szabadidőpark területén folytatódnak:

- folytatják a dongautak, hidak felújítását a birkabemutatók ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlói akvárium Tisza-tavi akvárium

2019. nov 28.

ŐSZ-BÚCSÚZTATÓ A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
ŐSZ-BÚCSÚZTATÓ A TISZA-TAVON

Olyan szép gondolatot fogalmazott meg a csendről Alexander Dumas mellyel teljesen azonosulni tudok.

" Minden bajra két orvosság van: az idő és a csend."

 SZIVÁK ILONA ÍRÁSA

 

szivaki.jpg

szivaki1.jpg

szivaki2.jpg

 


Mi, ma délután, jókedvűen indultunk el, hogy meglátogassuk öreg, örökös Barátunkat a Tiszát, a gyönyörűséges Tisza-tavat, de a fenti gondolat valós tartalmát útközben tapasztaltuk meg igazán.

A gáton nyugalom volt, meg-megálltunk, lementünk a vízhez....a fű még élénkzöld ruhába öltöztette a partot, de a v íz szélében szárukat áztató nádszálak szürkén, rezzenéstelen nyugalommal várták a telet.

szivaki3.jpg

 

Az erdő fái is levetették szìnpompás őszi ruhájukat, itt ott egy egy fehér nýárfán aranylott még pár ...

Tovább Szólj hozzá

tisza-tavi élmények Téli leürítés Tisza-tavi kalandok ősz a Tisza-tavon

2019. nov 22.

TISZAFÜRED TAROLT A 2019-ES SZALLAS.HU GÁLÁN

írta: Lázár Tünde
TISZAFÜRED TAROLT A 2019-ES SZALLAS.HU GÁLÁN

Több mint egymillióan szavaztak az idei "Év szállása" versenyen, melyen a legnagyobb Tisza-tavi település, Tiszafüred több rangos díjjal zárt. A megmérettetés és a rangos díjátadó célja felhívni a figyelmet a turizmus szakma remekeire és Magyarország kincseire.

ev_szallasa.jpg

A versenyen idén is a legjobb szálláshelyek mellett a településeket, konferenciahoteleket és a turisztikai látnivalókat is díjazták. Mutatjuk az idei díjazottakat.

A szavazatok alapján az Év Turisztikai Települése díjat Eger nyerte, második helyen Tiszafüred, harmadik helyen pedig Hajdúszoboszló végzett. „Tiszafüred dobogós helyezése talán meglepőnek tűnik Eger és Hajdúszoboszló között, de a városmarketing és a szálláshelyek marketing tevékenységének ...

Tovább Szólj hozzá

Tiszafüred Mancsos Pancsoló Év szállása verseny Tisza-tavi sikerek

2019. nov 16.

ILYEN VOLT A VIII. TÖPÖRTŐFESZTIVÁL BEREKFÜRDŐN

írta: Lázár Tünde
ILYEN VOLT A VIII. TÖPÖRTŐFESZTIVÁL BEREKFÜRDŐN

A jó ízű, vidéki ételeknek nagy a vonzereje a Tisza-tónál is, s erre bizonyíték a ma megrendezett Töpörtő- és Pörcfesztivál Berekfürdőn.

Az ezer lakosú kis településen ma megtöbbszöröződött az emberek száma, annyian voltak kíváncsiak a hagyományos téli, vidéki ételeket felvonultató rendezvényen. Már délelőtt ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, pedig ekkor még az üstökben javában rotyogtak a környékre jellemző finoságok.

Berekfürdőn volt a ropogós tepertők mellett Lucskos káposzta, Pacalpörkölt, Csülökpörkölt, Töltött káposzta, Birkapörkölt, sőt az egyik üstben még Fogolypörkölt is. (A fogolyról később kiderült, hogy nem a madárról, mint fogoly, hanem a két hétig raboskodó birkáról, mint fogoly ...

Tovább Szólj hozzá

Berekfürdő karcagi birkapörkölt Berekfürdő Tepertő és pörcfesztivál Tisza-tavi gasztrofesztivál hagyományok Tisza-tó

2019. nov 15.

VIII. TEPERTŐ- ÉS PÖRCFESZTIVÁL, BEREKFÜRDŐ

írta: Lázár Tünde
VIII. TEPERTŐ- ÉS PÖRCFESZTIVÁL, BEREKFÜRDŐ

Igazán ízés, illatos, jó hangulatú fesztiválra invitálunk benneteket ezen a hétvégén. Szombaton már VIII. alkalommal rendezik meg Berekfürdőn a Tepertő- és Pörcfesztivált.

 

teperto_berek_bga2.jpg

A VIII. Berekfürdői Tepertő és Pörc Fesztiválra 2019. november 16-án kerül sor. (Végre!) Gasztronómiai bemutató, szalonnasütés és kóstolás, forralt bor, tea, kézműves vásár és színpadi produkciók várják az érdeklődőket.
Aki nem szeretne csak tepertőt, pörcöt enni egész nap, az is bátran elindulhat, hisz sült húsokból, pörköltekből idén is lesz bőséges kínálat az egész napos forgatagban. Közben szól a zene, folyik a móka, s a színpadot is érdemes lesz figyelni!

Részletek a szombati fesztiválról:

Időpont: 2019. 11. 16.
...
Tovább Szólj hozzá

Berekfürdő Tisza-tavi programok Fesztivál Tisza-tó tisza-tavi ízek Berekfürdő Tepertő és pörcfesztivál Tisza-tavi gasztrofesztivál

2019. nov 12.

MÁR CSAK NÉHÁNY NAPIG HARCSÁZHATSZ

írta: Lázár Tünde
MÁR CSAK NÉHÁNY NAPIG HARCSÁZHATSZ

A Tisza-tó az országban egyedülálló harcsaállománynak biztosít élőhelyet; mely édesvizeink legnagyobb ragadozó halfaja.

 

halakat_terelo_juhasz.jpg

Az, hogy a Tisza-tóban ekkora állománya alkulhatott ki, nem a véletlen műve. A Tisza-tavi Sporthorgász, mint a tó halgazdálkodója, immár 10 éve nagy figyelmet fordít a harcsák védelmére.

Mit tudsz a harcsákról? Olvass a legnagyobb halfajról itt!

 

Az harcsa-állomány védelmét biztosító szabályozás egyik fő eleme a téli horgászati tilalmuk.

Könnyű célpontot jelentenek a halak a hideg vízben, ahol nagy mennyiségben és nagy sűrűségben telelésre gyűlnek össze, ugyanis ilyenkor borzasztóan sérülékenyek, a zavarások és fertőzések megtizedelhetik a csoportokat.

A korábbi években ...

Tovább Szólj hozzá

harcsa harcsa horgászat Tisza-tó halfaj harcsa tilalmi időszak Tisza-tó horgászat

2019. nov 10.

ÍGY ALAKUL A TISZA-TÓ TÉLI VÍZSZINTJE

írta: Lázár Tünde
ÍGY ALAKUL A TISZA-TÓ TÉLI VÍZSZINTJE

HONNAN TUDJUK HOGY KÖZELÍT A TÉL? HAMAROSAN CSÖKKEN A TISZA-TÓ VÍZSZINTJE! A KÖZÉP-TISZAI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG A TISZA-TÓ TÉLI VÍZSZINTJÉNEK BEÁLLÍTÁSÁT KÉT LÉPCSŐBEN TERVEZI VÉGREHAJTANI. ELSŐ ÜTEMBEN A TÁROZÓ VÍZSZINTJÉT AZ ALACSONYABB TÉLI VÍZSZINTRE CSÖKKENTIK (KISKÖRE-FELSŐ: 590±10 CM).

img_0662.JPG

A tervezett vízszintcsökkentés végrehajtását és ütemét befolyásolhatja, módosíthatja egy esetlegesen kialakuló és levonuló árhullám.

A TISZA-TÓ LEÜRÍTÉSI ÜTEMTERVE, I. LÉPCSŐ

Indulási szint:  725±5 cm

 

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tavi programok Téli leürítés tisz-tó téli vízszint

2019. okt 17.

NYITJÁK A GÁTKAPUKAT

írta: Lázár Tünde
NYITJÁK A GÁTKAPUKAT


ÉRTESÍTJÜK AZ ÉRINTETTEKET, ÉRDEKLŐDŐKET, HOGY A KÖTIVIZIG DÖNTÉSE ÉS INTÉZKEDÉSE ALAPJÁN, 2019. OKTÓBER 24-ÉN, 08:00 -KOR NYITÁSRA KERÜLNEK A TÖLTÉSÉN ELHELYEZETT GÁTKAPUK.

 

 

c7f0b2aa-62bf-460c-a1db-07c23ce246ed.jpeg

A gátközlekedési engedéllyel rendelkezők így a tavaszi feltöltés idejéig, zárások megkerülése nélkül használhatják a Tisza-tó körüli utat.

Ez a dátum nem esik egybe a Tisza-tó őszi leürítésének kezdő dátumával, amiről külön tájékoztatást fogunk adni.

Forrás:Tisza-tavi Sporthorgász

Tovább Szólj hozzá

KÖTIVIZIG Tisza-tó töltés gátkapuk nyitása