TISZA-TAVI TITKOS TIPPÜNK: NEM TÚLZOK-TÚZOK/REZERVÁTUM
2020. január 27. írta: Lázár Tünde

TISZA-TAVI TITKOS TIPPÜNK: NEM TÚLZOK-TÚZOK/REZERVÁTUM

Van egy szuper tippünk, ha különleges programot keresel a Tisza-tó környékén! Ha olyat szeretnél látni, amiben csak keveseknek van része, keresd fel a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa-Ecsegpusztai látogatóközpontját, ahol kéznyújtásnyira járnak-kelnek Európa legnagyobb madarai, a túzokok.

 

tuzok_turistam.jpg

Túzokrezervátum

A Tisza-tó déli térségétől mindössze 50-60 km-re (alig egyórányi autóútra), Békés megye északi részén, Dévaványa és Ecsegfalva közt félúton, a puszta közepén találjuk a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutató helyén egy múzeum, egy tanösvény és egy régi háziállatokat bemutató park várja az érdeklődőket.

Megközelíteni a 4. számú főút felől Kenderes-Kisújszállás-Dévaványa irányban lehet. Koordináták: 47.081476, 20.933504.

sztanko_balint_tuzokrez.jpg

A terület kiemelkedő természeti értéke a túzok, -Európa legnagyobb testű, különleges madara- amelynek védelme érdekében itt hozták létre 1975-ben az európai hírű Túzokrezervátumot. Magyarországon jelenleg 1500-1600 túzok él. A hazai állomány 40%-a a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén található.

tuzok1_turistam.jpg

 

Feladata

A rezervátum alapfeladata ennek a fokozottan védett madárfajnak és élőhelyének a védelme. Céluk, hogy a vadon élő túzok fészekaljait megmentse, mivel azokból sok veszélybe került a mezőgazdasági munkák miatt. Azokat a tojásokat, amelyek természetes környezetükben elpusztulnának a  rezervátum munkatársai a telep keltetőgépeibe helyezik el. Az itt kikeltetett, majd felnevelt madarakat ősszel vagy tavasszal visszaengedik vadon élő társaik közé. A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai ezt követően folyamatosan figyelemmel kísérik a madarak életét, és ha szükséges, segítenek nekik.

 

A túzok (Otis tarda)

A túzok a madarak osztályába, a darualakúak rendjébe tartozik. Megközelíti egy pulyka méretét ennek ellenére tud kitartóan repülni, de erős futólábával nyílt vidékek jellegzetes földlakó madara. Tollazata szürkésbarna piszkosfehér mellrésszel. A kakas magassága akár 100 centiméter is lehet, és elérheti a 18 kilogrammos súlyt is. A tyúk viszont átlagosan 4,5 kilogramm. A túzok élőhelye a füves puszta, a nagyobb gabona- és kukoricatáblák, de óvatos, rejtőzködő életmódja (és a jelentősen lecsökkent egyedszám) miatt nagyon ritkán látható. Hazánkban található a legnagyobb egybefüggő európai udvarló- és fészkelőhelye.

A Magyarországon is honos túzok az egyik legnagyobb túzokféle (bár a nagy indiai túzok nála is nagyobb), szárnyfesztávolsága elérheti a 2,5 métert is.

tuzok.jpg

A kakasra jellemző a torok két oldalán, az alsó csőrkáva tövénél található, foszlott fehér dísztollszálakból álló bajusz. Háta vöröses árnyalatú barnássárga, fekete és világos harántsávokkal, hogy az éppen költő madarat ne fedezzék fel a ragadozók; hasa fehér, melltájéka világosbarna. Amikor a madár násztollazatot ölt, nyakpajzsa is van.

Hazánkban 1970-től számít védett állatnak a túzok.  Jelenleg az eszmei értéke egymillió forint.

Aktuális TIPP! Hogyan, s mivel töltik az idei telet? Hogy érzik magukat? Nézd meg itt!

Túzok-mentőállomás

1979-ben létesítették a túzok-mentőállomást, amelynek épülete a népi építészet formavilágát idézi. Folyamatos kiállításokon mutatják be az ideérkezőnek a madárfaj tulajdonságait, európai és hazai elterjedését. Az épület mellett megtekinthetőek a körülbelül 15 kilogrammos hím, illetve a 4 kilogramm körüli tojók is. A bemutatóházban a Sárrét és a Nagykunság növény- és állatvilágát ismertető kiállítást is láthatunk. A Sterbetz István Emlékszoba pedig a vadász, író és nemzetközi hírű ornitológus életét és munkásságát mutatja

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában mindent megtudhatunk hazánk emblematikus madaráról, a túzokról, láthatunk itt régi magyar háziállat fajtákat, de ha kedvünk tartja, kerékpárt is bérelhetünk, s bejárhatjuk a pusztát.

  •  Arra, hogy vadon élő madarat lássunk, a dürgés időszakában van a legnagyobb esély, hisz az udvarlás és a násztánc révületében a madarak ügyet sem vetnek a bámészkodókra. A látogatóközpontból áprilisban szakvezetéses túrák keretében lehet megcsodálni ezt a különös természeti látványosságot.
  • A látogatóközpontból kiindulva tanösvény mutatja be a terület növény- és állatvilágát.
  • A védett területen található kijelölt kerékpártúra útvonalak bejárásához kerékpárbérlésre is van lehetőség.
  • Tavasztól őszig számos programot szerveznek itt, májusban például Túzokfesztivált, szeptemberben pedig a környéken gyülekező kék vércséket lehet szervezett túrák során megcsodálni.

 

TIPP! Kíváncsi vagy , melyik a Tisza-tó legnagyobb madara? Róla itt találsz díjnyertes képeket!

 

Tudod-e? Érdekességek a túzokról

  • A madárnak olyan anatómiai sajátosságai vannak, amelyek közül néhányra még nem találtak magyarázatot.
  • Ide tartozik a tollazat színváltása is. Amint egy madár tollát széthúzva nap éri, akkor az eredetileg rózsaszínes tollpúder 10 perccel később szürkévé változik.
  • Érdekesség, hogy a túzoknak nem begye, hanem gyomorszerű szerve van.
  • Lábán csak 3 ujj van, amelyeket hatszögletű szarupikkelyek borítanak.
  • Továbbá a természetes nevelés érdekében előfordul, hogy a tojásokat még kikelés előtt visszahelyezik a fészekbe, hogy azokat a tojó keltse ki.

Dürgés- a túzokok násztánca

tuzok_turistam1.jpg

Áprilisban, a szaporodási időszakukban a túzokok felkeresik az akár évszázados dürgőhelyszíneket, ahol az 5-6 éves, ivarérett kakasok megkezdik különleges táncukat, hogy a szintén itt gyülekező tojók kegyeit elnyerjék. A tojók igyekszenek a legerősebb kakasokat kiválasztani és azokkal párzanak. A nász elmúltával a kakasok megkezdik tollruhájuk vedlését és kakascsapatokban töltik idejüket.

A tojók egyedül keresnek fészkelőhelyet a dürgőhely környezetében található gyepeken, mezőgazdasági kultúrákban. Földön fészkelve, az általában 2 tojásból álló fészekaljat a tojó egyedül költi ki. Tojása rendkívül változatos színű: sokszor nem is hinné az ember, hogy túzoktojást lát, mert a világosszürkétől a méreg- és okkerzöldön át a barna foltos tojásig mindent lehet találni. A tojás színe idomul az őt rejtő vegetációhoz, nagyon jó a „mimikrije”.

A látogatóközpont áprilistól októberig hétfő kivételével minden nap 9-17 között tart nyitva.

Különösen ajánlott a fiatal korosztálynak, kisgyermekes családoknak.

Csoport érkezését, egyedi programigényeket javasolt előzetesen bejelenteni és egyeztetni a látogatóközpont munkatársaival.

További információ:

Cím: 5510 Dévaványa, Réhely
Telefon: 66/483-083, 30/445-2409
Honlap: www.kmnp.hu
E-mail: rehely@kmnp.hu

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó: Turistamagazin, Sztankó Bálint, Turistamagazin, KMNP, Turistamagazin

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr7615430034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása