JÓL ESIK!? TISZA-TAVI PROGRAMOK ESŐ ESETÉRE
2019. augusztus 01. írta: Lázár Tünde

JÓL ESIK!? TISZA-TAVI PROGRAMOK ESŐ ESETÉRE

Az ország legszuperebb helyére jöttetek nyaralni,a Tisza-tóhoz, s beterveztetek strandolást, bringázást, csónaktúrát, tanösvényeket. Most pedig esik, a terveknek annyi...

Szomorkodásra semmi ok, hiszen akkor is remek programok várnak, ha az időjárás nem épp ideális a szabadtéri programokhoz. Mutatjuk a kínálatot.

Tisza-tavi Ökocentrum - Poroszló

 

okocentrum_andi.jpg

Magyarországon egyedülálló látványosság a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, ahol Európa legnagyobb édesvizi akkváriumát találod. Szórakoztató módon, interaktív szemlélettel, játékosan tárja elénk a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító, 2600 m2 alapterületű központi épülete több szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátó tornyával.

TIPP! Ne hagyd ki a vidraetetést, melyre naponta háromszor is sor kerül!

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth u. 41.

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház - Hortobágy

 

madarkorhaz_1.jpg

Hortobágy településen, a Kilenclyukú híd közelében elhelyezkedő madárparkban a kültéri röpdék mellett úgynevezett látványkórház is üzemel. Ez azt jelenti, hogy bárki (legyen az felnőtt vagy gyerek) megnézheti a lábadozó madarakat, vagy hogy miként zajlik egy műtét, de az épületben kiállítás is található.

A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki.

A látványkórházban egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfaln keresztül a látogatók megnézhetik a sérült, beteg, gyógyulófélben lévő madarakat, a válallkozóbb kedvűek egy-egy műtétet is megtekinthetnek. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét. A Madárparkban látogatható nagyröpdével, tavakkal, játszótérrel felszerelt pihenőpark várja a látogatókat.

Lakat alatt /Szabadulószoba - Abádszalók

 

lakat_alatt.jpg

Esőben is kalandok várnak az abádszalóki, Lakat alatt szabadulószobában.

Ki tudtok szabadulni 60 perc alatt?  Két szoba, a Sherlock Holmes és a Doktor ajtaja kinyílik, ha az érdekes, olykor vicces fejtörőket, feladványokat megoldjátok. 1-2 óra izgalom, nevetés és szórakozás az egész családnak.

TIPP! A Városi Kalandtúrát , nyomozást a szabadban, csak az eső elállta után ajánljuk.

Édesítsd meg a napot! Sulyomkrémmel töltött csoki workshop - Abádszalók

 

img_1864.JPG

A sulyomkrémmel töltött csokoládé igazi Tisza-tavi különlegesség!  Szabó István műhelyében csokoládékat, bonbonokat készít, amiket sulyom ízesítésű krémmel tölt meg.

Most is kóstolhatsz sulyom-ízt Abádszalókon, hisz István, az Egy csepp Tisza-tó megálmodója megalkotta sulyom-párlatból, és egyéb titkos hozzávalókból azt a finom, krémes tölteléket, melyet kézműves bonbonjaiba tölt.

img_1861.JPG

Aki pedig -velem együtt- szereti a csokit, esőnapon jelentkezzen be Istvánhoz csoki-workshopra, ahol 2-2,5 óra alatt beavatást nyer a sulyomcsoki készítésének rejtelmeibe, megismeri a csokoládé történetét, s nem mellesleg sok-sok finom csokit kóstol a jó hangulatú, édes programon.

Érdeklődni, bejelentkezni itt lehet: Szabó István 0620/669 4462

 

 

Formázz agyagot! / Nagyné Török Zsóka - Tiszafüred

 

Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész Tiszafüred több mint 300 éve élő fazekas hagyományát igyekszik életben tartani, a régi tradíciókat megőrizni, a mai lakáskultúránkban használhatóvá tenni.

Fazekas műhelye Tiszafüreden, a Szőlősi úton 1998 óta látogatható, amely nemcsak a szép kerámiák készítésére szolgál, hanem az idelátogató vendégek aktív részvételére is alkalmat kínál. A bemutató foglalkozáson túl, amely korongozás, festés-díszítés,a fazekasság kialakulása- történeti áttekintése, segítségével kipróbálhatnak több mindent az idelátogató vendégek.

zsoka.jpg

A hagyományos lábbal tekerős korongozót, az egyszerűbb motoros korongozót, de a bátortalanabbaknak is van módjuk agyagozni különböző technikákkal asztal mellett (intarzia, felrakás stb). Az agyag formálhatósága miatt viszonylag gyors eredményt kapunk.

Az itt alkotott termékeket a látogatók hazavihetik magukkal. Jelentkezhetnek egyének, családok, csoportok-előzetes egyeztetéssel!

Információ: 0670/521 4460

Babamúzeum és Faluház - Abádszalók

 

Faluház és népviseletbe öltöztetett babák múzeuma sokféle látnivalót kínál az Abádszalókra érkező vendégeknek. A folyosón a XIX. század fordulójának éveiből származó használati tárgyak vannak. Itt a kismesterségek közül a bognár, kötélgyártás, csipkeverés eszközei is megtekinthetők.

Vertcsipkéből egy szerényebb kiállításban is gyönyörködhetnek a vendégek. A falakat borító gazdag falvédő gyűjtemény szövegeinek böngészése is érdekes szórakozást jelenthet.  Az épületben van egy berendezett paraszt tisztaszoba. Bútorzata szintén ebből a korból származik.

babamuzeum.jpg

A múzeum legnagyobb részét a népviseletbe öltözött babák foglalják el. Steigauf Józsefné kutató és készítő munkájának eredményeként a Kárpát-medence 560 rend ruhájának hiteles kicsinyített mása tekinthető meg három helységben. A babák mérete lehetővé teszi, hogy a legbonyolultabb hímzést, szabást sem kelljen stilizálni.

Ámulatba ejtő látvány nem csak lányoknak!

Abádszalók, István király út; 0620/669 4474

Kiss Pál Múzeum -Tiszafüred

 

A Kiss Pál Múzeum hazánk egyik legrégebbi alapítású vidéki gyűjteménye, melyet 1877-ben - 400 darabos gyűjteményét a városnak adományozva - Tariczky Endre római katolikus plébános Tiszavidéki Régészeti Egylet néven hívott életre.

tfured.jpg

2001-ben nyílt meg új állandó kiállítása „Mesterek és mesterművek – Tiszafüred művészi kisipara és háziipara” címmel. A kiállítás rövid várostörténettel indít, mely a XVII. század végi újratelepedéstől tekinti át Tiszafüred történetét, mezővárossá válását, céheinek alapítását.

Másik, szélesebb körben ismert népművészeti kisipara a fazekasság volt. Mesterei egyszer égetett fekete-kerámia gyártásában éppúgy jeleskedtek, mint a magasabb technikai tudást igénylő mázas kerámia előállításában.

Cím: 5350  Tiszafüred, Tariczky sétány 8.

Telefon: +36 59 352 106

Reptár - Szolnok

 

A RepTár, Szolnok város repülőmúzeuma, egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában.

reptar.jpg

A múzeum több mint 4 500 m2 fedett kiállítóterével, és mintegy 60 000 m2 alapterületével már mérete okán is figyelemre tarthat számot. A múzeum több, mint egy nagy repülőgép emlékpark. Az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett ugyanis megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is, amely a repülés szerelmesei mellett remek kikapcsolódást kínál családoknak, baráti társaságoknak.

reptar_szoljon.jpg

A kiállított repülő szerkezeteken túl – melyek közül többnek a botkormánya mögé is beülhetünk – megannyi érdekesség várja a látogatót: hajtóművek, légvédelmi eszközök, különböző relikviák segítenek megismerni a magyar repülés történetét.

reptar_minimatine.jpg

A haditechnika iránt érdeklődők örömére minden repülőgép, helikopter részletes specifikációval kerül bemutatásra. Akiket az adatok kevésbé kötnek le, azok számára interaktív- és elektronikai eszközök teszik élvezetessé a múzeumi sétát.

A gyerekeket játszótér, a felfrissülni vágyókat kávézó, a kalandorszívűeket pedig akadálypálya várja.

Telefonos elérhetőség:

T: +36 (56) 781-530
F: +36 (56) 781-539

Cím:

5000 Szolnok, Indóház út 4-6,

Ráérős reggeli, Masszázs-Abádszalók

Elvonulni, és elbújni kicsit a világ szeme elől szerintünk csakis a Tisza-tónál lehet! Ehhez azonban kell egy tökéletes hely. Ezért ajánljuk az abádszalóki Villa Borkát, az élsportolók és sztárok kedvenc villáját a Tisza-tó legfinomabb reggelijével, mert itt minderről láthatatlanul gondoskodnak.

Kóstold meg a ráérős, a Tisza-tó legfinomabb kézműves reggelijét! Mivel naponta csak egy-két családot tudnak fogadni, ezért minimum egy nappal előre kell foglalnod helyet. Foglalj asztalt, hívd Tündét: +3630 3889361

De ha fáradt lelked, izmaid szeretnéd ellazítani, akkor is a Borka a legjobb hely, ahol aranykezű masszőr gondoskodik az ujjászületésredről. Bejelentkezni telefonon tudsz, hívd Tündét: +3630 3889361.

kepernyofoto_2023-06-11_11_18_23.jpeg

 

A Tisza-tó legfinomabb Halászléje -Abádszalók

 

Már 30 éve volt az abádszalóki Lilaakác Kisvendéglő konyhafőnökének, hogy tökélyre fejlessze a tiszai halakból készült Halászlevet, melyet a Panaszkönyv című műsor szakértője a legjobb, legfinomabb ételnek választott ebben a kategóriában. 

img_5818.jpeg

Kérd ponttyal, vagy válaszd a harcsát, biztosan ízleni fog. Ráadásul az epres palacsintájuk fehércsoki mártással remek lezárása az ebédnek, vacsorának.

TIPP! Itt találod az ország legöregebb, egy tőről fakadó lilaakác lugasát, melynek másfél százados tekergő indái lenyűgöző látványt nyújtanak

Gyere a Tisza-tóra,

esős időben is élményteli programok várnak!

 

Fotó: Ökocentrum, Madárkórház, Lakat alatt, Borostyán Apartmanház, Szoljon.hu, Abádszalók, Tiszafüred, RepTár,

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr6614989594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása