2019. már 28.

700 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS A 7 TISZA-TAVI STRANDNAK

írta: Lázár Tünde
700 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS A 7 TISZA-TAVI STRANDNAK

Hazai forrásból 700 millió forint összegű támogatást kaptak a Tisza-tavi szabadvizű-strandok! A hét települést - Abádszalók, Kisköre, Sarud, Poroszló, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána - érintő beruházás a tervek szerint június 30-ig tart.

A strandok fejlesztésére egységesen 100 millió forint összeg jut. Egyes helyszíneken például családbarát szolgáltatások, napozóstégek, árnyékolók kialakítására, vizesblokkok és öltözők megújítására, vízparti sportpályák, elektromos töltőhelyek létrehozására fordítják az összeget.

Nézzük, melyik település milyen újításokat tervez!

 

Abádszalók

Jelenleg már folyamatban van a strandfejlesztés. Teljesen megszépül, újjáépül a hajdan szép időket látott, legnagyobb Tisza-tavi strand. Panorámás luxuskávézó kerül kialakításra, felújított beléptető épület, új büfék jönnek létre. Új Tourinform iroda kerül kialakításra, a strandra vezető utat egy egyedi kialakítású főkapu köti össze. A strand  mellett parkoló-, és jegyértékesítő automaták lesznek, valamint új beléptető rendszer.

 

A település felőli oldal bal részén a 30 éves büféket már most elbontják, helyükre sétányok, pihenők, mini golf pályák kerülnek. De már szerelik azokat az új konténer-épületeket is, ahol gyermekmosdó, pelenkázó helyiség lesz, így válik XXI. századivá, s valóban családbaráttá strand. A részletekről itt írtunk, olvasd el!
Az elnyert plusz 100 milliós támogatásból még közvilágítással kiegészül a sétány. Valamint ebből kerülnek beszerzésre Abádszalók új színeiben (barna-türkiz-fehér) árnyékolók, strandbútorok, sétánypadok.

Tiszafüred

tfured_szabadstrand_ewk_apartman.jpg

A tavaly átadott Mancsos-pancsoló nagy siker volt Tiszafüreden. Hogy a gazdik is még jobban érezzék magukat, a legnagyobb Tisza-tavi település a jelenlegi támogatást vízi játszóelemek telepítésére, stégrendszer kialakítására fordítja. További elem lesz ettől az évtől az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek a fitneszpark és a műanyag borítású sportpálya. A vendégek biztonságáért pedig 2 úszómesteri csónak és 2 csónakmotor is beszerzésre kerül.

Kisköre

A Kiskörei Strand, mely évek óta nem esett át komolyabb fejlesztésen, szintén gazdálkodhat a 100 milliós támogatással. Céljuk, hogy a családok, kisgyerekkel érkezők számára vonzóbbá tegyék a strandot. Strandbútorokra: napvitorlára, napozóágyakra is költenek. Itt is lesznek mobil, felfújható vízi játékok, de homokos sportpályát is kialakítanak.

Ráfér a régi csúszdára is a megújítás; tartószerkezetét és csúszófelületét cserélik.

S ami szintén komoly gond : védőhálót telepítenek a sulyom visszaszorítása érdekében.

Sarud

Évek óta a Tisza-tó egyik "csodája" a Kalandpart! Láthatjuk, ez az a hely, ahol mindig történik valami...

Továbbra is céljuk, hogy sarudból egy ökoturizmusra és természetközeli, aktív kikapcsolódásra épülő gyermek- és sportcentrikus vízpart váljon. Bővítik az Aquaglide Vizijátszóteret új élménye-elemekkel. Fejlesztik az infrastruktúrát; a gát tetején kilátó terasz építenek, de mellette játszóerdő, mezítlábas tanösvény valósul meg. Plusz új stégek is kerülnek a partra.

Új együttműködésének köszönhetően, melyet a Kalandszigettel kötött,  a Kalandpart mászópályával, 15 méteres kilátóval és kötélpályával bővül .

Tiszanána

 

A Dinnyésháti Strand, mely Tiszanánához tartozik, a tó legkisebb, legcsaládiasabb strandja.Éppen ezért itt van szükség a legtöbb alap-fejlesztésre.

Elkészül az elektromos kapu, rendezvényteret, színpadot építenek. Felújítják a sétányt, a büfék teraszát, de bográcsozó helyeket is alakítanak ki.

+ kis öblében napozószigettel kényeztetik vendégeiket.

 

Poroszló

poroszlo2_delfin_kik.jpg

Poroszló strandját szeretik a gyermekes családok, hisz lassan mélyülő vize kedvez az apróságoknak. Valószínű, ezért is kap új homokréteget a területe, s ezért bővítik vízi játékokkal a kínálatot.

A vízhez vezető rámpán sétány kerül kialakításra, és elektromos töltőhelyet alakítanak ki. Megújítják az öltözőfülkéket és a több mint 20 éves vizesblokkokat.

Tiszabábolna

tiszababolna1.jpg

Te tudod hol van ez a kedves kis tisza-tavi település? Borsod-Abaúj-Zemplén megye legdélebbi települése a Szajlai Holt-Tisza mellett.

A strandberuházás 2019-re fejeződhet be, és onnantól fogva még magasabb színvonalon tudunk szolgáltatásokat nyújtani a hozzánk érkező, pihenni, fürdeni vágyóknak. Korábban inkább horgászparadicsom volt a holtág, ma már a „halk turizmus”, a nyugodt, csöndes vízparti kikapcsolódás iránt érdeklődők látogatják igen nagy számban.” - nyilatkozta Hencz Zsolt, a település polgármestere.

Az elnyert támogatásból öltözőket, vizesblokkot, büfét építenek. A horgászokra is gondoltak, mert halpucoló is szerepel a tervek között. De lesznek kerékpártárolók, és szárazföldi sportpályák; az UV-B sugárzás ellen pedig árnyékolókat helyeznek ki.


A Tisza-tónál 2017. óta dinamikus vendégforgalom emelkedés tapasztalható, s az előkészület alatt álló további nagyszabású fejlesztések - kiskörei raftingpálya, kerékpárút befejezése Tiszafüred és Poroszló között, tiszafüredi termálfürdő újjáépítése, nyaralóhajózás infrastruktúrájának kiépítése - tovább növelhetik a vendégforgalmat.

A Tisza-tavi strandokat itt mutattuk be. Ha többet akarsz tudni, olvass itt!

 Gyere a Tisza-tóra,

ezen a nyáron rá sem fogsz ismerni!

 

Forrás: Kovács Sándor, BOON

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

 

Szólj hozzá

Strandok Tisza-tó látnivalók a Tisza-tavon programok Tisza-tó fejlesztés Tisza-tó strandfejlesztés Abádszalók szabadvizű strandok a Tisza-tavon